Ο κ. Δημήτρης Ευσταθίου θέτει στην τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών της Σκοπέλου ως υποψήφιος Δήμαρχος. Βρέθηκε στην ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά
η θητεία του στα κοινά ξεκινά νωρίς ως εκλεγμένο μέλος της ΠΟΑΣΥ και αργότερα ως Αντιπρόεδρος και Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Αστυνομικών Μαγνησίας, αφήνοντας διακριτά ίχνη του χαρακτήρα του.
Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θέτετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος του νησιού;
Η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν είναι καινούργια. Το κοινό καλό συνδέεται με τον τρόπο που ασχολούμαστε με τα κοινά. Οι λόγοι που με ώθησαν να ασχοληθώ ενεργά με την αυτοδιοίκηση στο νησί μου δεν είναι ένας, αλλά πολλοί, με πρωταρχικό την αγάπη μου για τον τόπο μου και την αγωνία μου να πάψει το νησί να αποτελεί ουραγό στις αναπτυξιακές διαδικασίες.
Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι υστερεί η Σκόπελος και, αν εκλεγείτε, ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το νησί δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και διακριτό στόχο ώστε το τουριστικό προϊόν να γίνει δελεαστικό και να ενδυναμωθεί μέσα από καινοτόμες δράσεις. Η βαριά βιομηχανία του νησιού, ο τουρισμός, χρειάζεται επειγόντως βούληση ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έμειναν αναξιοποίητα τα τελευταία 4 χρόνια και να υπάρξει επιτέλους ολιστική ανάπτυξη στο νησί.
Μιας και η ευθύνη επί των κοινών απαιτεί πάνω απ’ όλα προσωπική θυσία και ικανότητες,
ποιες προηγούμενες δημοτικές αρχές αποτελούν φωτεινή πυξίδα για εσάς;
Από ιδρύσεως του Δήμου Σκοπέλου έχουν υπάρξει δημοτικές αρχές που έκαναν έργα, χωρίς να χρεώσουν αιματηρά το Δήμο και οι Σκοπελίτες να τα ακριβοπληρώσουν μετά. Αυτές οι δημοτικές αρχές αποτελούν φωτεινή πυξίδα για εμάς. Δεν αναφέρομαι ειδικά για να μην αδικήσω κάποιες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, αλλά και στον τόπο μου, οι πολίτες είμαστε ταλαιπωρημένοι από την κακοδιαχείριση κάποιων τοπικών και λοιπών αρχόντων.
Να φέρουμε την αλλαγή για το καλό των πολλών και όχι μερικών.
Τι συνέβη με το Διεθνές Φωτογραφικό Κέντρο, όπου το 1993, επί υπουργίας του εκλιπόντος αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου; Είχε διατεθεί ένα αξιόλογο ποσό χρημάτων του ελληνικού λαού και ευρωπαίων εταίρων ώστε σήμερα η Σκόπελος να μην χρειάζεται μπιλιέτα διαφήμισης, μιας και το έργο θα έδινε παγκόσμια ακτινοβολία με τον πιο άμεσο τρόπο, την φωτογραφία;
Το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου αποτελεί μια ιστορία χαρακτηριστική του είδους και του ύφους της πολιτικής που ασκούσε ο επικεφαλής της νυν δημοτικής αρχής και συνεχίζει μετά από διάλειμμα δεκαεπτά συναπτών ετών να ασκεί. Η δημιουργία του πρέπει σε μεγάλο βαθμό να πιστωθεί στον αξέχαστο Νίκο Μάρκου, ο οποίος προσωπικά συνέβαλε στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε η Σκόπελος να ενταχθεί στο Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, όταν αυτό δημιουργήθηκε. Η απίστευτη κακοδιοίκηση (εκ του αποτελέσματος) οδήγησε στην διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης και στην αναστολή της λειτουργίας του.
Δεν γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα που βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία του Κέντρου, (εξοπλισμός, φωτογραφίες, αρνητικά, πλάκες κ.λπ.). Η περίφημη συλλογή Ζημέρη τι περιελάμβανε, πόσο πληρώθηκε, αν παρελήφθη και πού βρίσκεται σήμερα;
Η επιτυχία ενός έργου φαίνεται από την διάρκεια του και όχι από τις μεγαλοστομίες, τα πυροτεχνήματα και την αυτοπροβολή κάποιων.
Πώς αξιολογείτε τα τέσσερα λιμάνια που διαθέτετε και τι είναι αυτό που χρειάζεται το καθένα ώστε να γίνουν μοχλοί ισόρροπης αναβάθμισης του νησιού;
Η Σκόπελος, σπάνιο για νησί, διαθέτει 4 λιμάνια με διαφορετικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά το καθένα. Γι αυτό χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός προκειμένου
η αξιοποίηση τους να συμβαδίζει και να σέβεται τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και
των τουριστών, ώστε τα λιμάνια να μπορούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές απαιτήσεις των προς προσάραξη κάθε είδους πλωτών.
Φτάνει το τουριστικό προϊόν του νησιού σας για να οδηγήσει τα τέσσερα χωριά σας σε μακροημέρευση;
Από μόνο του το τουριστικό προϊόν δεν αποτελεί πανάκεια για την ανάπτυξη του νησιού. Χρειάζονται συνδυαστικές κινήσεις και δράσεις πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και περιβάλλοντος προκειμένου το νησί να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και μαζί του και όλοι όσοι το ζούμε.
Έχετε αναλογιστεί την σημασία του πευκόφυτου νησιού σας και τις ευθύνες πολιτών και διοίκησης απέναντι του;
Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης μου θα επισημάνω ότι το φυσικό περιβάλλον του νησιού για εμάς δεν είναι ξέχωρο από τους υπόλοιπους τομείς ανάπτυξης. Γνωρίζουμε όλοι μας καλά ότι ένα καλοσυντηρημένο πευκοδάσος με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την συντήρηση, αποτελεί τη βάση των πολυσυζητημένων στις μέρες μας αντιπλημμυρικών έργων.
Ποιες οι σχέσεις σας με τα άλλα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων και οι υποχρεώσεις που έχετε όλοι μαζί, απέναντι στους κατοίκους των νησιών ώστε να τους παρέχετε ολόχρονη ναυτιλιακή σύνδεση με Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, καθώς και μεταξύ τους;
Οι συνέργειες με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων αποτελούν για εμάς μονόδρομο. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει αναπτυχθεί κατ’ ουσίαν. Δικός μας στόχος είναι η εξωστρέφεια και η συνεργασία με τα άλλα δυο νησιά του συμπλέγματος των Σποράδων ώστε να αποτελέσουμε όλοι μαζί δυνατό μοχλό πίεσης προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε οι Σποράδες να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως άγονη γραμμή.
Ποιο το σκεπτικό σας για ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις;
Αρχικά οι επενδύσεις στο νησί είναι για εμάς ζητούμενο, όχι όμως άναρχα και ανεξέλεγκτα. Οι κρατικές επενδύσεις χρειάζεται να τύχουν μέγιστης απορρόφησης και άριστης αξιοποίησης μέχρι και του τελευταίου ευρώ. Αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, που εμείς θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο ποσοστό των δυνατοτήτων τους.
Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε, να μας παρέχετε τον πολύτιμο χρόνο σας, καθώς και τις σκέψεις σας για το αγαπημένο μας νησί, την Σκόπελο!
πηγή:thessalia