Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη δημοσιοποίηση της έρευνας σύμφωνα με την οποία η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έλαβε πολύ κακή βαθμολογία από τους εργαζόμενους στην Τράπεζα κι ένα ακόμα περιστατικό έρχεται να ταρακουνήσει τα νερά στη Φραγκφούρτη.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέπληξε τους υπαλλήλους λέγοντας ότι οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στους πράσινους στόχους του ιδρύματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι να εργαστούν εκεί.

Ο Φρανκ Έλντερσον, ένα από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε σε μια εσωτερική συνεδρίαση: «Δεν θέλω πια αυτούς τους ανθρώπους».

Τα σχόλιά του, τα οποία επαληθεύτηκαν από το POLITICO, προκάλεσαν οργή στο προσωπικό της ΕΚΤ, το οποίο τους χαρακτήρισε «αυταρχικούς».

Σύμφωνα με το POLITICO, σε συνάντηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Έλντερσον ρώτησε τους υπαλλήλους –μερικούς αυτοπροσώπως, κάποιους διαδικτυακά– «Γιατί να θέλουμε να προσλάβουμε άτομα που πρέπει να επαναπρογραμματίσουμε; Γιατί προέρχονταν από τα καλύτερα πανεπιστήμια, αλλά ακόμα δεν ξέρουν πώς να γράψουν τη λέξη «κλίμα»».

Όποιος εργάζεται ήδη στην ΕΚΤ θα πρέπει να επανεκπαιδευτεί, πρόσθεσε ο Έλντερσον. Επέμεινε ότι «δεν απειλούσε κανέναν» και δεν επεκτάθηκε στο τι εννοούσε με το να μπορεί να «συλλαβίσει» τη λέξη κλίμα.

Ποικιλομορφία και συμπερίληψη

Τα σχόλια προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των υπαλλήλων, η οποία εκφράστηκε σε ένα ιδιωτικό chatroom για το προσωπικό της τράπεζας. Τις απαντήσεις τους είδε και το POLITICO.

Ο Έλντερσον, ο οποίος είναι ο τσάρος του κλίματος της τράπεζας και αντιπρόεδρος του εποπτικού της σκέλους, «σκότωσε το ιδανικό της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε μια πρόταση», είπε ένα μέλος του προσωπικού. «Νόμιζα ότι αυτά υποστήριζαν την κουλτούρα αυτού του ιδρύματος». Περιέγραψαν τα σχόλια του Ολλανδού ως «αυταρχικά».

Άλλοι προειδοποίησαν ότι τα σχόλιά του κινδύνευαν να ενθαρρύνουν την «ομαδική σκέψη», η οποία θα βλάψει τη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ.

«Στέκομαι δίπλα στον Φρανκ»

Μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου στο Politico, η Κριστίν Λαγκάρντ, ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στέκομαι στο πλευρό του συναδέλφου μου, Φρανκ, αλλά εξίσου, και πιθανότατα πιο σημαντικό, εκτιμούμε τη διαφορετικότητα στο ίδρυμα που ηγούμαι», είπε.

«Σε γενικές γραμμές, όλοι οι συνηθισμένοι ορισμοί του τι σημαίνει διαφορετικότητα, αλλά και η ποικιλομορφία σκέψης, η ποικιλομορφία του υπόβαθρου, και νομίζω ότι θα βελτιώσουμε τη δουλειά μας ως αποτέλεσμα αυτού».

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η «διαφορετικότητα» δεν επεκτείνεται πάντα στις διαφορές απόψεων σχετικά με την πράσινη ατζέντα των κεντρικών τραπεζών.

«Η συζήτηση για την πράσινη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας έχει γίνει τόσο πολωμένη που μια κριτική συζήτηση έχει γίνει δύσκολη», δήλωσε ο Daniel Gros, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο. «Αν εκφράζεις κριτική, γρήγορα κατηγορείσαι ότι είσαι αντικλιματικός. Προσωπικά είχα αυτή την εμπειρία περισσότερες από μία φορές».

Ο Γκρος θεωρεί αυτό το πρόβλημα ως ιδιαίτερα έντονο στον κόσμο της κεντρικής τράπεζας, όπου τα κορυφαία στελέχη αποφεύγουν γενικά τις άμεσες συγκρούσεις.

Όταν ήρθε σε επαφή από το POLITICO σχετικά με τις επιπτώσεις των παρατηρήσεων του Έλντερσον στις στρατηγικές προσλήψεων και κατάρτισης, η ΕΚΤ είπε: «Οι κλιματικοί και φυσικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τις εντολές μας για τη νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία και όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να κατανοήσουν τι σημαίνει για την εργασία τους».

Πολιτιστική κάθαρση

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΚΤ υποστηρίζει τις αυξημένες προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η συζήτηση μεταξύ του προσωπικού μετά τις δηλώσεις του Έλντερσον δείχνει ότι ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη μετατροπή της πράσινης επανάστασης της τράπεζας σε πολιτιστική, με το προσωπικό που δεν υποστηρίζει τη μάχη να εκκαθαρίζεται.

Η ΕΚΤ υποστήριξε ότι είναι νομικά υποχρεωμένη να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επικαλούμενη ένα επίσημο δευτερεύον καθήκον που απαιτεί να υποστηρίζει τις ευρύτερες οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τη διατήρηση σταθερών τιμών.

Ένας πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, εξέφρασε ανησυχία για την πρόσφατη εστίαση της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως υπό το φως της αποτυχίας της να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

«Η ΕΚΤ έχει πρωταρχικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών και στη συνέχεια υποστηρίζει τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ», είπε. «Αυτές περιλαμβάνουν το κλίμα αλλά και άλλους στόχους όπως η απασχόληση και η ανάπτυξη, που συνεπάγονται συμβιβασμούς. Το να μιλάμε μόνο για το κλίμα σε βάρος όλων των άλλων δημιουργεί όλο και περισσότερο πρόβλημα για τη νομιμότητα της ΕΚΤ».



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *