Σταθερή και αναλλοίωτη παραμένει η ποιότητα των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου, που πάνω από έναν αιώνα καλλιεργούν οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, παρά το ανελέητο χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Το πέρασμα της κακοκαιρίας από την περιοχή, πήρε μαζί της σχεδόν το 30% της παραγωγής μήλων, ενώ χάθηκε ολοκληρωτικά το 10% της καλλιέργειας, η οποία εκτείνεται σε 12.000 στρέμματα. Αν και οι τιμές για τον παραγωγό χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 20% συγκριτικά με πέρσι, το κόστος μεταφοράς και συντήρησης για τους 800 παραγωγούς της περιοχής παραμένει αυξημένο.
«Δυστυχώς στον τόπο μας, όπως και όλη τη Θεσσαλία, την καρδιά του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, χτύπησαν οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Γιάννης Κράββαρης σε ενημερωτική συνάντηση για τις δράσεις του Συνεταιρισμού, σημειώνοντας ότι παρόλες τις δυσκολίες ο Συνεταιρισμός, ο οποίος «αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που διαρκώς εκσυγχρονίζεται, ενώ ταυτόχρονα κουβαλάει τις εμπειρίες των περισσότερων από ενός αιώνα χρόνων από το 1916», με την συλλογική προσπάθεια των μελών του άντεξε.
Το πέρασμα της κακοκαιρίας από την περιοχή, πήρε μαζί της σχεδόν το 30% της παραγωγής μήλων, ενώ χάθηκε ολοκληρωτικά το 10% της καλλιέργειας, η οποία εκτείνεται σε 12.000 στρέμματα
«Σήμερα επανερχόμαστε και προχωράμε, έχοντας καταφέρει ένα επίτευγμα εφέτος δεδομένων των συνθηκών», σημείωσε. Παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να συγκομίσουν τις ποσότητες που απέμειναν, οι οποίες κινούνται με τις υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές αλλά και να διατεθούν στην αγορά.
Αναλλοίωτη ποιότητα
Έτσι, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών, καθώς έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στη μεταφορά της παραγωγής τους αφού ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού δικτύου ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, παρουσίασε τα επόμενα σχέδια του, καταγράφοντας την προοπτική που έχει το προϊόν τους.
Στο κόκκινο μήλο τα μήλα Zagorin έχουν μερίδιο 35%, με τον Συνεταιρισμό να κατέχει το 8-10% της συνολικής μηλοπαραγωγής της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό «τρέχει» και ένα πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων του, το «Deliciοus EUPDOAPPLES». Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει προωθητικές δράσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
«Συνεχίζεται με συνέπεια και επιτυχία η παρουσία μας στον κλάδο. Οι δράσεις που παρουσιάσαμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου βρίσκονται ακόμη εδώ, και παρά όλες τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών στον τόπο μας, στη Θεσσαλία, κρατούν σταθερή την αναλλοίωτη ποιότητα τους μέσα από την πιστοποιημένη παραγωγή τους», επισήμανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού Αντώνης Πολίτης.
Μάλιστα, το επόμενο επενδυτικό πλάνο του Συνεταιρισμού αφορά στη δημιουργία νέων ψυκτικών εγκαταστάσεων, μια επένδυση 4,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Το 93% της παραγωγής, τα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου
Το κύριο προϊόν του Συνεταιρισμού είναι τα περίφημα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και αποτελούν έως και το 93% της συνολικής παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στόχος του προγράμματος προώθησης που «τρέχει» ο Συνεταιρισμός, είναι η ενημέρωση και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός πλέον από τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου, αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 107 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Για το γεγονός αυτό και για τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής έχει διακριθεί και έχει καταστεί πρότυπος για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.
Ο Συνεταιρισμός είναι η πρώτη επιχείρηση που κατοχύρωσε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα το ίδιο έτος την πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας στα προϊόντα της. Έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μια αναγνωρίσιμη θέση στα ελληνικά και στα διεθνή δρώμενα του αγροδιατροφικού δικτύου φρούτων, μέσω της προσήλωσης στις τεχνικές που ενσωματώνονται στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεωργικής Παραγωγής και αφορά όλες τις καλλιέργειες των παραγωγών – μελών, αλλά και σε ένα πλήρες Σύστημα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων για όλα τα προϊόντα που διαχειρίζεται και εμπορεύεται.
Στο Πήλιο έχουν καταμετρηθεί από τον 18ο αιώνα δεκάδες ποικιλίες μήλων. Το 1935 εισήχθησαν από τη Καλιφόρνια των Η.Π.Α. οι ποικιλίες “Starking Delicious” και “Golden Delicious”, που αποτελεί επικονιάστρια της πρώτης. Έκτοτε και ειδικά μετά το 1960, η ποικιλία “Starking Delicious” είναι κινητήριος μοχλός της Ζαγοράς Πηλίου και του ομώνυμου Αγροτικού Συνεταιρισμού.