Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται, αλλά και τις ευκαιρίες να πολλαπλασιάζονται εδραιωμένοι παίκτες στον χώρο της εστίασης αποφασίσουν να επεκτείνουν την… ακτίνα δράσης τους. Είτε λανσάροντας νέα concept που θεωρούν πως έχουν προοπτικές είτε διεισδύοντας σε καινούργιους τομείς κοντά στο αντικείμενό τους.

Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που υπάρχουν ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους, η επενδυτική «όρεξη» παραμένει ισχυρή.

Καταλυτικό ρόλο πέραν από τη θετική πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάται πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς σημαντικά μεγαλύτερους από την υπόλοιπη Ευρώπη, παίζει και ο τουρισμός. Πρόκειται για την κινητήριο δύναμη αρκετών πρωτοβουλιών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πρωτοφανή τουριστική άνθηση.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πρωτεύουσα οδεύει ολοταχώς προς τα 10 εκατ. ξένους επισκέπτες τον χρόνο, με δεδομένη και το big bang που συντελείται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Διαρκώς ξεφυτρώνουν νέες μονάδες στο ιστορικό κέντρο και πολύ κοντά στην «γειτονιά των θεών», την Πλάκα.

Από το Ζάππειο…

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αλυσίδας «Γρηγόρης», η οποία ανέλαβε την ευθύνη επαναλειτουργίας της «Αίγλης» Ζαππείου. Η αλυσίδα του επιχειρηματία Βλάσση Γεωργάτου σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου ετοιμάζονται να παρουσιάσουν την ανανεωμένη Αίγλη, στην οποία φιλοδοξούν να ξαναδώσουν την χαμένη… αίγλη της.

Στόχος είναι να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους που θα επισκέπτονται την πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρον πως η ριζική ανακαίνιση του κτίσματος ενδέχεται να αγγίξει τα 5 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τους χώρους της καφεστίασης και των εκδηλώσεων (3.300 τ.μ), στο συμβόλαιο εκμίσθωσης που κέρδισε η Γρηγόρης περιλαμβάνεται και η εκμίσθωση των χώρων του θερινού κινηματογράφου που έχει επιφάνεια 766 τ.μ. κι έχει χαρακτηρισθεί́ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το εμβληματικό συγκρότημα στην καρδιά της πρωτεύουσας παραμένει κλειστό από τον Οκτώβριο του 2020.

… στο Κολωνάκι

Με νέα concept και ανοίγματα… πειραματίζεται και η εταιρεία «Βενέτη». Αρχικά με τα δυο εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας που φιλοδοξούσε να δημιουργήσει στην ανανεωμένη «Εθνική Πινακοθήκη» με την υπογραφή του γνωστού σεφ, Έκτορα Μποτρίνι –το οποίο τελικά δεν τελεσφόρησε-.

Και στη συνέχεια με την επαναλειτουργία του θρυλικού Jackson Hall, το απόλυτο στέκι των 90s και 00s και ναό του αμερικανικού χάμπουργκερ στον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη στην καρδιά του Κολωνακίου, τον οποίο επιδιώκει να μεταμορφώσει σε έναν μεταμοντέρνο φούρνο.

Κινητικότητα υπάρχει και άλλα γνωστά ονόματα της εστίασης, όπως π.χ. ο όμιλος Καστελόριζο του Αντώνη Σταύρου που επεκτάθηκε στα μεζεδοπωλεία αλλά και τα ζαχαροπλαστεία. Η ανάκαμψη της κίνησης ύστερα από μια μακριά περίοδο… «ισχνών αγελάδων» ενεργοποιεί τους επιχειρηματίες, οποίοι διαθέτουν τα κεφάλαια αλλά και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα να επενδύσουν.

Το «μυστικό»

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις νέες τάσεις, τις οποίες οι επαγγελματίες προσπαθούν να αφουγκραστούν και να ενσωματώσουν στην στρατηγική τους… και φυσικά στα μενού τους. Η στροφή στην υγιεινή διατροφή αλλά και η ταχύτητα σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, συνθέτουν τους δυο πυλώνες των σύγχρονων καταναλωτικών τάσεων πάνω στους οποίους καλούνται να ισορροπήσουν…

Πηγή ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *