Η έξοδος από το Μαξίμου δύο εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, λίγη ώρα προτού ο ίδιος κλείσει την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αιφνιδίασε τους κυβερνητικούς, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη. Αυτομάτως πολλοί εκτίμησαν τότε ότι η κυβέρνηση θα μπει σε τροχιά ανασχηματισμού, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται τουλάχιστον για την παρούσα φάση.

Όμως το κενό που άφησαν εντός του Μαξίμου οι μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και υφυπουργός στον πρωθυπουργό και διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος θα καλυφθεί και μάλιστα άμεσα. Έστω και αν δεν συνοδευτεί από αποφάσεις για ευρύτερες ανακατατάξεις στη λειτουργία του «επιτελικού κράτους».

Συνεπώς, η αντίστροφη μέτρηση για τις (αναγκαστικές) παρεμβάσεις στον «πυρήνα» του Μαξίμου ξεκίνησε. Το δείχνουν οι εκτιμήσεις στενών συνεργατών του Μητσοτάκη ότι ο ίδιος θα αποκαλύψει τις σκέψεις του στον σημερινό «πρωινό καφέ», προκειμένου να ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Βήμα για αυτές μπορεί να είναι η σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Θεωρείται βέβαιο ότι το κενό του Μπρατάκου θα καλυφθεί με… άφιξη απέξω

Πάντως χθες, Κυριακή, οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες δεν εκλήθησαν στο Μαξίμου για οποιαδήποτε συζήτηση ή συντονισμό αλλά άπαντες εικάζουν ότι ο Μητσοτάκης δεν θα αργήσει να ανοίξει τα χαρτιά του, αφήνοντας να σέρνεται για πολύ ακόμα αυτή η ξαφνική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν οπωσδήποτε εντός της εβδομάδας.

Δύο πρόσωπα – κλειδιά

Ο Παπασταύρου και ο Μπρατάκος υπήρξαν πρόσωπα – κλειδιά, αναλαμβάνοντας ρόλους επίσημα ή ατύπως περίπου το ίδιο διάστημα, το φθινόπωρο του 2022. Όταν ο Μπρατάκος έμπαινε το γραφείο στο ισόγειο του Μαξίμου, αναβαθμισμένος ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μετά από την αποχώρηση του Γρηγόρη ∆ηµητριάδη λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, ο Παπασταύρου βρισκόταν ήδη στο ευρύτερο συμβουλευτικό περιβάλλον του Μητσοτάκη χωρίς βεβαίως να έχει τότε επίσημη θέση.

Θεωρείται βέβαιο ότι το κενό του Μπρατάκου θα καλυφθεί με… άφιξη απέξω. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα επιλεχθεί και πάλι ένα στέλεχος με σαφή νεοδημοκραιτκή αναφορά προκειμένου να τρέξει με πολιτικό αποτύπωμα. Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι ο διάδοχος του Μπρατάκου δεν θα υπουργοποιηθεί αλλά θα έχει θέση γενικού γραμματέα, κάτι που ενισχύει τη φημολογία περί ανάληψης καθηκόντων από έναν έμπιστο του Μητσοτάκη «τεχνοκράτη». Όσο για τις αρμοδιότητες του Παπασταύρου, αυτές θα μοιραστούν άμεσα σε άλλα στελέχη.

Μετακομίζει (;) ο Βορίδης

Αυτό το ενδεχόμενο φέρνει πιο κοντά τη… μετακόμιση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο πρώην γραφείο Παπασταύρου, οποίος, σημειωτέον, είχε διαδεχθεί τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Βορίδης κινείται σήμερα μεταξύ του γραφείου του στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα και Μαξίμου όπου συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» και σε έκτακτες κλειστές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό. Είτε κρατήσει την «έδρα» του στη Ζαλοκώστα είτε όχι, προεξοφλείται ότι θα δει το χαρτοφυλάκιό του να διευρύνεται.

Επιπλέον μέρος από τις αρμοδιότητες του Παπασταύρου ενδέχεται να περάσει στον νυν γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιο Κουτνατζή (τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου), ο οποίος έχει πλήρη γνώση του νομοθετικού έργου και προγραμματισμού. Ο Κουτνατζής συνεργάζεται στενά με τους επιτελείς του Μητσοτάκη ενώ ήταν το πρόσωπο που τον Αύγουστο του 2022 ανέλαβε ως προσωρινός γραμματέας του πρωθυπουργού (προτού αναλάβει ο Μπρατάκος), αμέσως μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σε μια τέτοια περίπτωση εσωτερικής αναδιάταξης δυνάμεων, στους ενισχυμένους σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκιά τους αναμένεται να είναι ο έτερος υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Σημειωτέον ότι ο Παπασταύρου ήταν ανάμεσα σε άλλα και ο επικεφαλής για τη νέα εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ. Το θέμα είχε «κλειδώσει» να εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής και προφανώς απόντος του Παπασταύρου έμεινε εκτός ημερήσιας διάταξης.

Γρίφος η διαδοχή

Με βάση αυτά, ο μεγαλύτερος γρίφος είναι η διαδοχή του Μπρατάκου. Πληροφορίες έδειχναν ακόμα και προς την αξιοποίηση προσώπου εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής, σε μια θέση άρα που δεν αποκλείεται να αποκτήσει περισσότερο διοικητικό χαρακτήρα. Ήδη είναι εκτός πλάνου ο νυν γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, καθώς το σενάριο της μετακόμισής του στο Μαξίμου δεν προχώρησε.

Αντίστοιχα ακούστηκε το όνομα του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή και επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μιχάλη Μπεκίρη. Είναι βέβαιο πάντως ότι αυτά τα δύο πρόσωπα, ο Μυλωνάκης και ο Μπεκίρης, ως έμπιστοι συνεργάτες του Μητσοτάκη θα κληθούν πλέον σε κάθε περίπτωση να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο έργο του επόμενου διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Σε ό,τι αφορά τους διαύλους μεταξύ κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ΝΔ κομβικός παραμένει ο ρόλος μεταξύ άλλων του Θανάση Νέζη, ο οποίος ήδη κινείται μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς.

Το επικοινωνιακό επιτελείο

Το έκτακτο σχέδιο διαχείρισης του διπλού κενού εντός Μαξίμου δεν είναι το μοναδικό που θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης. Δεν είναι δηλαδή μόνο η ανάγκη άμεσης κάλυψης του νευραλγικού πόστου του γραμματέα του πρωθυπουργού και ο… διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων στους υπουργούς Επικρατείας, αφού έπεται και άλλη αναδιάταξη.

Αυτή θα γίνει επίσης αναγκαστικά, καθώς ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας ρίχνεται στο κυνήγι του (ευρω)σταυρού και θα αποχωρήσει. Ήδη οι δύο αναπληρωτές διευθυντές Γιώργος Ευθυμίου και Χρήστος Ζωγράφος βρίσκονται σε αναμονή για τις αλλαγές, οι οποίες δεν θα αργήσουν καθώς ο Τσιόδρας έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής ενώ σύντομα αναμένεται η εκδήλωση της παρουσίασης ολόκληρης της γαλάζιας ευρωλίστας.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *