Ευκαιρία για αναστοχασμό αλλά κυρίως, δυνατότητα διαλόγου για τις προκλήσεις του μέλλοντος χαρακτήρισε τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τρίτη Ελληνική Δημοκρατία το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης στον χαιρετισμό που πραγματοποίησε στο 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολούθως ο Κώστας Ζαχαριάδης πρόσθεσε πως «η εσωκομματική Δημοκρατία αποτελεί ένα σημαντικό θεσμικό προαπαιτούμενο, όχι μόνο για την ορθή λειτουργία των σύγχρονών κομμάτων, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία συνολικά».
«Δεν μπορούν να υπάρξουν πόροι για πολιτικές πρόνοιας με πολεμικές οικονομίες»
Μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «οι αντιπαραθέσεις πρέπει πάντα να είναι πολιτικές – ιδεολογικές, όχι προσωπικές, όσο σκληρές κι αν είναι. Ναι στη σύγκρουση, όχι στο πολιτικό μίσος και την τοξικότητα. Και παρά τις αντιθέσεις και τις οξύνσεις πρέπει πάντα οι δίαυλοι επικοινωνίας να είναι ανοιχτοί, το έχει ανάγκη η χώρα».
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Κώστα Ζαχαριάδη:
«Φίλες και φίλοι, Αξιότιμοι πολιτικοί αντίπαλοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο μεγαλύτερο πολιτικό-ιδεολογικό γεγονός για κάθε δημοκρατικό κόμμα. Το Συνέδριο του.
Η εσωκομματική Δημοκρατία αποτελεί ένα σημαντικό θεσμικό προαπαιτούμενο, όχι μόνο για την ορθή λειτουργία των σύγχρονών κομμάτων, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία συνολικά.
Φέτος συμπληρώνονται τα 50 χρόνια της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευκαιρία για αναστοχασμό αυτών των 50 ετών αλλά κυρίως, δυνατότητα διαλόγου για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Και αδιαμφισβήτητα η Νέα Δημοκρατία ως ο κορμός της συντηρητικής παράταξης στη χώρα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της χώρας.
Ας αναστοχαστούμε
Τι πετύχαμε και πού θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα.
Τι κάναμε εμείς και τι έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκινούσαμε από παράλληλες αφετηρίες πριν από 50 χρόνια, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που επίσης βγήκαν από στρατιωτικές χούντες.
Πού βρισκόμαστε σήμερα εμείς και πού βρίσκονται χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που μπήκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πριν από 20 χρόνια.
Αγαπητοί,
Το τί μας χωρίζει το ξέρουμε όλοι καλά. Το βλέπουμε άλλωστε και το ακούμε κάθε μέρα στη δημόσια αντιπαράθεση μας.
Οικονομική πολιτική
Εκπαιδευτικό σύστημα
Υγεία
Παραγωγικό μοντέλο της χώρας
Εξωτερική πολιτική
Ασφάλεια
είναι μόνο μερικά από αυτά.
Στην καθημερινή μας σύγκρουση ξεχνάμε πολλές φορές ότι προερχόμαστε από την ίδια επαναστατική μήτρα. Αυτή της Γαλλικής επανάστασης.
Όμως, η αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς, αλλά και οι επιμέρους συναινέσεις τους έφτιαξαν αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως πολίτες και ως Ευρωπαϊκά Κόμματα.
Αυτό αναδεικνύει την Ευρώπη και την κάνει επίζηλα ξεχωριστή για όλους τους λαούς και τα συστήματα διακυβέρνησης του κόσμου. Αυτό τη διαφοροποιεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Και αυτό – το αναγνωρίζουμε και οι δύο παρατάξεις- κινδυνεύει από την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή τερατώδη αύξηση των ανισοτήτων, την άνοδο της ακροδεξιάς, του φασισμού, του ναζισμού και της αντιπολιτικής, του λαϊκισμού -που καλό είναι να τον διακρίνουμε πάντα από τη λαϊκότητα- για να μην χάσουμε την επαφή με την κοινωνική και εκλογική βάση των κομμάτων στα οποία συμμετέχουμε.
Προφανώς και οι παρατάξεις μας προτείνουν διαφορετικές πολιτικές και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Προφανέστατα, επίσης, διαβάζουμε με διαφορετικό τρόπο ακόμα και τις γενεσιουργές αιτίες αυτού του φαινομένου και των κρίσεων που βιώνουμε σήμερα.
Όμως σήμερα, μετά από όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια διεθνώς αλλά και στην Ευρώπη και κυρίως, στην πατρίδα μας την Ελλάδα, κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός, δεν μπορεί να επαίρεται ότι γνωρίζει την απόλυτη αλήθεια.
Σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή την εποχή μετάβασης, σε αυτή την περιβαλλοντική και κλιματική διακινδύνευση, σε αυτή την τεχνολογική καταιγίδα, στην πολεμική Ευρώπη που ζούμε, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε, και γιατί όχι, να επεκτείνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Ας αγωνιστούμε για την ειρήνη και τη συνοχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν πόροι για πολιτικές πρόνοιας με πολεμικές οικονομίες.
Γιατί, όπως αποδεικνύεται κάθε μέρα, αυτό είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας μας και η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη όλους και την έχουμε ανάγκη όλοι. Αυτό σημαίνει σεβασμός στους Θεσμούς, διάκριση των εξουσιών, σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, απονομή δικαιοσύνης, σεβασμός στις Ανεξάρτητες Αρχές, διαφάνεια, σεβασμό στον πολιτικό αντίπαλο.
Ο κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία δεν έχει μόνο συγκρούσεις, έχει και συνθέσεις, έχει και συναινέσεις έχει και συνέχεια. Και αυτό δείχνει την ωριμότητα και το βάθος ενός πολιτικού συντήγματος. Ιδίως στα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα το δημογραφικό, αυτή η ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας
Οι αντιπαραθέσεις πρέπει πάντα να είναι πολιτικές – ιδεολογικές, όχι προσωπικές, όσο σκληρές κι αν είναι. Ναι στη σύγκρουση, όχι στο πολιτικό μίσος και την τοξικότητα.
Και παρά τις αντιθέσεις και τις οξύνσεις πρέπει πάντα οι δίαυλοι επικοινωνίας να είναι ανοιχτοί, το έχει ανάγκη η χώρα.
Με αυτό το σκεπτικό σας εύχομαι Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.
Ακόμη περισσότερο, που το κόμμα σας αυτήν την περίοδο τυχαίνει να είναι και Κυβέρνηση.
Απαντώ λοιπόν στην Μαρία Συρεγγέλα που παραβρέθηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και χαιρέτησε εκ μέρους της ΝΔ, ναι μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά σημεία αναφοράς».