Με μια μόνιμη μουσειακή παρέμβαση σ’ ένα κτίριο-σύμβολο για τη δημόσια ζωή της πόλης από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το νέο Δημαρχείο, συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας. Το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων (μετέπειτα Α’ Λύκειο) είναι συνυφασμένο με μνήμες χιλιάδων Καρδιτσιωτών επί 5 δεκαετίες.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση να δεχτεί την πρόταση του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» να δημιουργηθεί εκεί μια μόνιμη μικρή έκθεση, η οποία να θυμίζει την προηγούμενη χρήση του κτιρίου, συνδέοντάς το παράλληλα με τα σημαντικά ιστορικά τοπόσημα που το περιβάλλουν: Παυσίλυπο-πλατεία Πλαστήρα και Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τον αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Θεολόγη, από τη Επιστ. Υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης κ. Λέκκα, την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Πόλης κ. Αβδελίδη, τη Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Τσίβου και την Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου κ. Γ. Γιαννουλάκη. Επεσήμαναν την ιστορικότητα του κτιρίου Καρδίτσας, όπου στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο, το οποίο μαζί με το Παυσίλυπο και την πλατεία Πλαστήρα καθώς και τον Ι.Ν. Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης, σε συνδυασμό με την έκθεση, μπορεί να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών εντός και εκτός Καρδίτσας.
Όπως επισημάνθηκε, το αφήγημα που ξεδιπλώνεται στις τρεις προθήκες και στο διαδραστικό φωτογραφικό έκθεμα της έκθεσης του Δημαρχείου βασίζεται σε τέσσερα αυθεντικά μουσειακά εκθέματα. Μια σχολική σάκα και ένα μαθητικό πηλήκιο μας εισάγουν στην ιστορία του ίδιου του κτιρίου, όταν ήταν σχολείο.
Μια οβίδα, που έπεσε μπροστά στην Επισκοπή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, χωρίς να εκραγεί, κατά τους γερμανικούς βομβαρδισμούς, το Πάσχα του ’41, και που επί δεκαετίες κρέμονταν ως πολυέλαιος στον εξωνάρθηκα του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1887), του μοναδικού μνημειακού δημοσίου κτιρίου της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα, μας επιτρέπει, με αφορμή ένα τραυματικό ιστορικό γεγονός, να μιλήσουμε για την εξέλιξη της πόλης μετά το 1881 και τη μακραίωνη, διάρκειας 5 αιώνων, οθωμανική παρουσία αλλά και για τον δραστήριο και οραματιστή μητροπολίτη Ιεζεκιήλ, προσωπικότητα εμβληματική για την Καρδίτσα του Μεσοπολέμου. Στην τρίτη προθήκη ένα μπρούτζινο αγαλματίδιο που παριστάνει έναν Γαλάτη πολεμιστή, δώρο των Ελλήνων του Παρισιού στον πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα κατά την επίσκεψή του στην γαλλική πρωτεύουσα, τον Ιούνιο του 1950, μας θυμίζουν τον μεγάλο Καρδιτσιώτη στρατηγό, ο οποίος, εκτός από την Μικρασιατική Εκστρατεία, ταυτίστηκε και με τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, κατά την οποία ανέλαβε τρεις φορές καθήκοντα πρωθυπουργού.
Ένα ακόμη έκθεμα, φωτογραφικό και διαδραστικό αυτή τη φορά, η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο διδακτήριο, το Φθινόπωρο του ’62, θα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρατηρήσει πρόσωπα μαθητών και καθηγητών και να γράψει σχόλια και αναμνήσεις, βοηθώντας το μουσείο στην αναγνώριση και ταύτιση των προσώπων, και, γιατί όχι, στη δημιουργία ενός αρχείου αναμνήσεων από το σχολείο.
Το πρόγραμμα της δράσης
Εκτός από το άνοιγμα της έκθεσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 μ.μ., από τις 10.00 και ανά μισή περίπου ώρα θα υλοποιούνται στο χώρο εκπαιδευτικά προγράμματα για οργανωμένες σχολικές ομάδες και ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό τόσο στην έκθεση όσο και στο υπόλοιπο κτίριο του νέου Δημαρχείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο «…ένα σχολείο, πολλές ιστορίες…» και σχεδιάστηκε από την ομάδα εκπαιδευτικών δράσεων των Φίλων του Μουσείου Πόλης, με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Μιχάλη Παπαντώνη, σε συνεργασία με το μουσείο. Συγκεκριμένα, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται πιλοτικά, θα συμμετέχουν μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του 1ου, 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Θα συμβάλουν σε αυτό, όπως είπε η κ. Αβδελίδη, μέλη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείο. Ενδιαφέρον να υλοποιήσουν το πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον εκδήλωσαν και άλλα σχολεία της πόλης, οπότε ήδη οι διοργανωτές προσανατολίζονται στην ιδέα να πραγματοποιήσουν το Σεπτέμβρη στοχευμένο σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, ώστε το ρόλο του εμψυχωτή της δράσης να αναλάβουν στο εξής οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.
Έκθεση-αφετηρία δημιουργίας και άλλων αντίστοιχων σε διάφορα δημόσια κτίρια της πόλης
Όπως ανέφερε η κ. Λέκκα, και η έκθεση του δημαρχείου μπορεί να εμπλουτιστεί με νέα σημαντικά εκθέματα ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη παρόμοιες συζητήσεις και με άλλους φορείς. «Στόχος μας είναι αντίστοιχοι μουσειακοί θύλακες που αναδεικνύουν όψεις της ιστορίας της πόλης, να δημιουργηθούν σταδιακά και σε άλλα τέσσερα δημόσια κτίρια της πόλης, ώστε να βοηθήσουν το κοινό να δομήσει τη δική του σχέση με την ιστορία, ανακαλώντας βιώματα, μνήμες και αφηγήσεις».
Να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε η κ. Τσίβου, γίνεται γενικότερα μια προσπάθεια δήμου και εργαζόμενων ώστε το νέο δημαρχείο να γίνει ένα τοπόσημο για την Καρδίτσα. Σε αυτό συμβάλλουν , πέραν της έκθεσης που θα φιλοξενείται στην είσοδο, τα πορτρέτα των δημάρχων, μία μικρή έκθεση με έργα του γνωστού Ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση, αλλά και η σχεδιαζόμενη έκθεση σημαντικού αρχειακού υλικού.