Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν το Νοέμβριο η κυβέρνηση του Τζό Μπάιντεν αποφάσισε να επιβάλλει νέους «αλμυρούς» δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 18 δις δολαρίων, εντείνοντας κι άλλο την κόντρα με το Πεκίνο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολ. επί Ντόναλντ Τραμπ. Όμως αυτή τη φορά το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκαν κατά κύριο λόγο όχι χάλυβας και αλουμίνιο, αλλά ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες, ηλιακά πάνελ, ημιαγωγοί, γερανοί για λιμάνια, σύριγγες, βελόνες και χειρουργικά γάντια.
Το Πεκίνο την ίδια στιγμή είναι με τη σκανδάλη στο χέρι έχοντας από νωρίς υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιες κινήσεις, σε μια συνεχώς κλιμακούμενη ένταση που υπάρχει εδώ και χρόνια για γεωπολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» ως απάντηση στους νέους δασμούς.
Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες κατηγορούν την Κίνα ότι επιδοτεί την υψηλή τεχνολογία επιτρέποντας στους κατασκευαστές της να πωλούν φθηνότερα από τους ανταγωνιστές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Επίσης οι δύο πλευρές κοντράρονται σκληρά στην Ασία με τους Αμερικανούς να μην βλέπουν με καλό μάτι τις προσπάθειες των κινέζων για αύξηση της επιρροής στην Ταιβάν και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα. Σε συνδυασμό με αλληλοκατηγορίες για βιομηχανική και μη κατασκοπεία αλλά και κυβερνοεπιθέσεις, το θερμόμετρο ανεβαίνει ξανά επικίνδυνα.
«Σήμερα, υπηρετούμε τον καταστατικό μας στόχο να σταματήσουμε τις επιβλαβείς πράξεις, πολιτικές και πρακτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που σχετίζονται με τη μεταφορά τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των εισβολών στον κυβερνοχώρο και της κλοπής στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι σε δήλωσή της σχετικά με τους δασμούς.
«Η Κίνα χρησιμοποιεί τον ίδιο εγχειρίδιο που είχε πριν για να τροφοδοτήσει τη δική της ανάπτυξη σε βάρος άλλων, συνεχίζοντας να επενδύει, παρά την υπερβολική κινεζική παραγωγική ικανότητα και να πλημμυρίζει τις παγκόσμιες αγορές με εξαγωγές που είναι υποτιμημένες λόγω αθέμιτων πρακτικών», ήταν τα λόγια της οικονομικής σύμβουλου του Μπάιντεν, της Λάελ Μπρέιναρντ.
Αυξάνονται οι δασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης
Οι κινήσεις των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν την πιο ολοκληρωμένη αναθεώρηση που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν στους δασμούς προς την Κίνα που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά από τον προκάτοχό του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αποτελούν επίσης μια ακόμη αναγνώριση πως η τήρηση επιθετικής στάσης για το εμπόριο απέναντι στο Πεκίνο παραμένει δημοφιλής απέναντι στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, σχολίαζε το Bloomberg.
Είναι ενδεικτικό ότι κανένας από τους δασμούς του Τραμπ δεν θα μειωθεί. Αντίθετα, ο Μπάιντεν θα αυξήσει τους δασμούς αυτούς και σε αγαθά που οι ΗΠΑ δυσκολεύονταν να εισαγάγουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως σύριγγες, βελόνες και χειρουργικά γάντια. Επίσης αυξάνονται σημαντικά για ηλεκτρικά οχήματα, για μικροτσίπ και για πράσινη ενέργεια, όπως τα ηλιακά πάνελ.
Ο Μπάιντεν έχει δυσκολευτεί να πείσει τους ψηφοφόρους για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών του πολιτικών, παρά τη χαμηλή ανεργία και την αρκετά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Γκάλοπ των Reuters/Ipsos τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ο Τραμπ είχε προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μπάιντεν όσον αφορά την οικονομία.
Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια νέα σύγκρουση στο εμπόριο θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος για τα ηλεκτρικά οχήματα συνολικά, πλήττοντας τους κλιματικούς στόχους του Μπάιντεν και τον στόχο του να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην βιομηχανία.
Πηγή: ΟΤ