Το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, απέκλεισε σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτώμενος τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του, ο Μακρόν απάντησε: «Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο».

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate  με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».

«Πάω για να κερδίσω!», σημείωσε στην συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών.

Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών στην Γαλλία είναι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν

Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Όχι, καθόλου. Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, ‘μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε’».

Ακόμη, ο Γάλλος εξήγησε ότι θέλει να πάει στις κάλπες «διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας την γραμμή του». Πρόθεσή του είναι «να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργασθούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού».

«Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις. Μια νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει η απόφαση του Μακρόν να μην παραιτηθεί από την προεδρία

Μετά την μεγάλη ήττα που κατέγραψε στις ευρωεκλογές το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Αναγέννηση, ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πράγμα που εξέπληξε σύσσωμη την πολιτική ηγεσία των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, ρισκάρει την απώλεια της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών στην Γαλλία είναι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Με την πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών να έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν έχει κάθε ευκαιρία να αποσπάσει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, περιορίζοντας την πολιτική ισχύ του Μακρόν σε μεγάλο επίπεδο. Συγχρόνως, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το France 24, συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.

Τι σημαίνει, λοιπόν, για τον Μακρόν μία ενδεχόμενη επικράτηση της Λεπέν (και) στις βουλευτικές εκλογές, εφόσον δεν παραιτηθεί από την προεδρία;

Η Γαλλία είναι μια προεδρική δημοκρατία και όχι προεδρευομένη, ως εκ τούτου οι αρμοδιότητες του προέδρου της δεν είναι ούτε περιορισμένες, αλλά ούτε και διακοσμητικές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση «καθορίζει και εφαρμόζει την πολιτική της χώρας», ενώ ο πρόεδρος διασφαλίζει την κανονική «λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και θεσμών» και τη «συνέχεια του κράτους», ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον εγγυητή της «εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών».

Παράλληλα, είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ο μόνος ο οποίος έχει δικαίωμα να ενεργοποιήσει το «πυρηνικό οπλοστάσιο».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος στη Γαλλία:

  • Είναι ο εγγυητής του συντάγματος και, ως εκ τούτου, μπορεί να παύει το Συνταγματικό Συμβούλιο εάν κρίνει ότι ένας νόμος παραβιάζει τις αρχές του συντάγματος (κάτι, όμως, που είναι σε θέση να κάνει και η Εθνοσυνέλευση μετά το 1974).
  • Διορίζει τον πρωθυπουργό της αρεσκείας του – δύσκολα, όμως, μπορεί να επιλέξει κάποιον που είναι αντίθετος με τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράζεται στις βουλευτικές εκλογές, καθώς δεν θα είναι σε θέση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
  • Διορίζει τρία από τα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του.
  • Μπορεί να αποκτά έκτακτες εξουσίες στην περίπτωση «σοβαρής ή άμεσης απειλής» κατά των θεσμών, την ανεξαρτησία του έθνους, την εδαφική ακεραιότητα ή την τήρηση διεθνών συνθηκών.
  • Έχει το δικαίωμα να διαλύει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύττει εκλογές.
  • Δύναται, μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης ή της πλειοψηφίας της βουλής, να θέτει ένα ζήτημα ή κάποιο νόμο (από περιορισμένες κατηγορίες) σε δημοψήφισμα, στη βάση του Άρθρου 11.

Όπως μπορεί, λοιπόν, κανείς να διαπιστώσει, o πρόεδρος Μακρόν θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την ατζέντα του εντός συνόρων, όπου οι αρμοδιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι σημαντικές, ενώ ενδέχεται να αναγκαστεί να κάνει και συμβιβασμούς. Ωστόσο, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στην εξωτερική πολιτική.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στη Γαλλία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match που δημοσιεύτηκε σήμερα, με 36% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι ελπίζουν να κερδίσει το κόμμα αυτό.

Ερωτηθέντες ποιό κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους–στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου–60% απάντησαν τον «Εθνικό Συναγερμό».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε την Κυριακή το βράδυ διαλύοντας τη γαλλική βουλή και προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τον θρίαμβο στις ευρωεκλογές του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement national- RN, ακροδεξιά). Ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε το διπλάσιο ποσοστό ψήφων στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με το κυβερνών κόμμα Αναγέννηση (31,36% έναντι 14,60%).





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *