Οι χαμηλές πτήσεις στην αγορά επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δείχνουν αποκλιμάκωση στα τιμολόγια ρεύματος.

Η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας διαμόρφωσαν ήδη τη στρατηγική τους για τα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καθώς τόσο τα προθεσμιακά συμβόλαια όσο και οι τιμές φυσικού αερίου TTF δείχνουν αποκλιμάκωση του κόστους.

Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβριο

Ήδη οι μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι οι ΗΡΩΝ και Protergia, έσπευσαν να ανακοινώσουν πώς θα διατηρήσουν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σταθερές τις χρεώσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος.

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας πάντως η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα 1 με 28 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 116 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του Αυγούστου ήταν στα 127,58 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Δηλαδή καταγράφεται μείωση της τάξης του 9%.

Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, προχωρούν στη διατήρηση σταθερών των πράσινων τιμολογίων επιδιώκοντας αφενός να απορροφήσουν το κόστος της επιβάρυνσης από την επιβολή της έκτακτης φορολόγησης στο φυσικό αέριο τον Αύγουστο και αφετέρου για να κινηθούν πιο δυναμικά με μειώσεις τους επόμενους μήνες.

Στον αντίποδα, οι πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ, να προχωρά και σε νέα μείωση της χρέωσης στο ειδικό ή «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος ακολουθώντας την πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Οι επιδοτήσεις

Οι αποφάσεις της ΔΕΗ για τις χρεώσεις του Οκτωβρίου αναμένεται να καθορίσουν και τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβριο.

Οι πληροφορίες θέλουν, πώς αν η ΔΕΗ μειώσει πράγματι το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο τότε δεν θα χορηγήσει επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Οκτωβρίου.

Όπως και να ‘χει όλα θα φανούν την 1η Οκτωβρίου, οπότε και ΔΕΗ και πάροχοι θα ανακοινώσουν επισήμως την τιμολογιακή τους πολιτική.

Πηγή: ΟΤ 





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *