Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι -αν εκλεγεί- είναι έτοιμος να επεξεργαστεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τονίζοντας την καλή του σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και όταν ο πρώην πρόεδρος στεκόταν δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με την συνάντηση να πηγαίνει ακριβώς αντίθετα από αυτήν με την Κάμαλα Χάρις.

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, δίνοντας την ευκαιρία στον Ουκρανό ηγέτη να κάνει μια προσωπική πρόταση στον υποψήφιο για την προεδρία τψν Ρεπουμπλικανών, ο οποίος είναι ανοιχτά επιφυλακτικός ως προς τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανείς κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και των απαντήσεων που προηγήθηκαν της συνάντησης με τους δημοσιογράφους. «Έχουμε μια πολύ καλή σχέση, και έχω επίσης μια πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον Πρόεδρο Πούτιν. Και νομίζω ότι αν κερδίσουμε, θα το λύσουμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.

«Ελπίζω να έχουμε πιο καλές σχέσεις μεταξύ μας», παρενέβη ο Ζελένσκι. «Α, κατάλαβα», είπε ο Τραμπ. «Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, ξέρετε, και θα έχουμε μια καλή συνάντηση σήμερα. Και νομίζω ότι το γεγονός ότι είμαστε μαζί σήμερα είναι ένα πολύ καλό σημάδι».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να παίξει το χαρτί της ειρήνης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της νίκης

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη χρηματοδότηση που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος ξεκίνησε με την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Τραμπ δεν ξέρει πώς να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε μια καλή νίκη, γιατί αν κερδίσει η άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι θα έχουμε νίκες με τίποτα, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας», δήλωσε ο Τραμπ για την κούρσα μεταξύ αυτού και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, υποψήφιας των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα.

«Οπότε, θα καθίσουμε για να το συζητήσουμε απλώς, και αν έχουμε μια νίκη, νομίζω ότι πολύ πριν από μένα, πριν από τις 20 Ιανουαρίου, πριν αναλάβω την προεδρία -είναι 20 Ιανουαρίου- αλλά πολύ πριν από αυτό, νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε κάτι που να είναι καλό και για τις δύο πλευρές. Ήρθε η ώρα», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος (Ζελένσκι) το ξέρει κι αυτό. Θέλει να γίνει κάτι. Δεν θέλει να το κάνει αυτό» (σ.σ. δεν βγαίνει νόημα, όμως αυτά είπε).

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ που συμφώνησε να συναντηθεί μαζί του, υπενθυμίζοντας ότι είχαν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση, και δήλωσε ότι πιστεύει ότι μοιράζονται την κοινή άποψη ότι ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει. «Νομίζω ότι έχουμε κοινή άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να νικήσει και ότι η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει και θέλω να συζητήσω μαζί σας τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ένας ασκεί κριτική στον άλλο και η συνάντηση είχε ως σκοπό ποιος θα υπερισχύσει.

Ο Τραμπ δεν έχει αλλάξει γνώμη για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Τραμπ και ο Ζελένσκι εμφανίστηκαν μαζί στο Fox News. Ο Τραμπ επανέλαβε ότι πιστεύει ότι μια δίκαιη συμφωνία είναι δυνατή και μπορεί να γίνει γρήγορα, ακόμη και όταν ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι θεωρεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απωθηθούν εντελώς από την Ουκρανία.

«Έμαθα πολλά, αλλά νομίζω ότι δεν έχω αλλάξει από τη σκοπιά ότι και οι δύο θέλουμε να το δούμε αυτό να τελειώνει και ότι και οι δύο θέλουμε να γίνει μια δίκαιη συμφωνία. Και πρέπει να είναι δίκαιη, και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News. «Πρέπει να σταματήσει και ο πρόεδρος θέλει να σταματήσει. Είμαι βέβαιος ότι και ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να σταματήσει και αυτός είναι ένας καλός συνδυασμός. Έτσι, θέλουμε να έχουμε μια δίκαιη συμφωνία για όλους», δήλωσε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε τι οραματίζεται ως «δίκαιη», ο Τραμπ είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να το πω αυτό». «Έχω τις δικές μου ιδέες και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος έχει σίγουρα τις δικές του ιδέες. Αλλά, πρέπει να είναι δίκαιη», δήλωσε ο Τραμπ. Ο Ζελένσκι παρενέβη υπενθυμίζοντας πώς ο Πούτιν έχει εισβάλει σε ουκρανικό έδαφος.

«Αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε να ξεκινήσει και νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι ο Πούτιν σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους και, φυσικά, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον πιέσουμε να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Βρίσκεται στο έδαφός μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Βρίσκεται στο έδαφός μας και πώς να σταματήσουμε τον πόλεμο για να τον πιέσουμε όπως μπορούμε. Πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Οι κρίσιμες -αλλά πολιτικά άβολες- συναντήσεις του Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη Χάρις και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χρησιμοποίησε την εμφάνισή του για να φέρει σε έντονη αντίθεση τον Τραμπ στο θέμα της Ουκρανίας. «Υπάρχουν κάποιοι στη χώρα μου που θα ανάγκαζαν αντίθετα την Ουκρανία να παραδώσει μεγάλα τμήματα του κυρίαρχου εδάφους της, που θα απαιτούσαν από την Ουκρανία να αποδεχτεί την ουδετερότητα και θα απαιτούσαν από την Ουκρανία να παραιτηθεί από τις σχέσεις ασφαλείας με άλλα έθνη», δήλωσε η Χάρις.

Η συνάντηση του Ζελένσκι με τον Τραμπ, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, τον φέρνει και πάλι στο επίκεντρο μιας έντονης πολιτικής εκστρατείας στις ΗΠΑ – πέντε χρόνια αφότου ο Ζελένσκι είχε εμπλακεί σε μια πολιτική καταιγίδα στις ΗΠΑ.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο Ζελένσκι και ο Τραμπ συνέβη εν μέσω μιας έρευνας των Δημοκρατικών για πρόταση μομφής κατά του Τραμπ, επειδή αρνήθηκε στον Ζελένσκι μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τους Ουκρανούς να ανακοινώσουν έρευνα κατά του τότε υποψηφίου προέδρου Μπάιντεν.

Ο Τραμπ θα παραπεμφθεί τελικά σε δίκη από τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή πίεσε τον Ζελένσκι να ερευνήσει τον Μπάιντεν. Ο Ουκρανός πρόεδρος, εν τω μεταξύ, είχε τελικά μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο – με τον Μπάιντεν – τον Σεπτέμβριο του 2021. Αλλά μετά από συνέντευξη του Ζελένσκι πως δεν πιέστηκε από τον Τραμπ, η πρόταση μομφής έχασε την δυναμική της.

Σε δήθεν φιλικό κλίμα η συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας και του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ.

Ρεπουμπλικανοί εναντίον Ζελένσκι

Σε μια συγκέντρωση την Τετάρτη, ο Τραμπ επέκρινε τον Ζελένσκι και υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «αρνείται να κάνει συμφωνία» με τη Ρωσία, σηματοδοτώντας την πιο ρητή κριτική του πρώην προέδρου για τους χειρισμούς του Ζελένσκι στον πόλεμο μέχρι σήμερα.

«Αυτές οι πόλεις χάθηκαν, χάθηκαν και εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν άνθρωπο που αρνήθηκε να κάνει συμφωνία, τον Ζελένσκι. Δεν υπήρχε καμία συμφωνία που θα μπορούσε να είχε κάνει, η οποία να μην ήταν καλύτερη από την κατάσταση που έχετε τώρα. Έχετε μια χώρα που έχει καταστραφεί, δεν είναι δυνατόν να ξαναχτιστεί», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στο Μιντ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Τραμπ στο Κογκρέσο είναι επίσης έξαλλοι με τον Ζελένσκι για την επίσκεψή του σε εργοστάσιο πυρομαχικών στην Πενσιλβάνια μαζί με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τζος Σαπίρο. Υποστήριξαν ότι η επίσκεψή του στην πολιτεία-κλειδί της μάχης, όπου ζει ένας σημαντικός πληθυσμός ανθρώπων ουκρανικής καταγωγής, είχε κομματικά κίνητρα, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να καλεί τον Ζελένσκι να απολύσει τον Ουκρανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

Αποκάλεσε τον αντιπρόεδρο του Τραμπ…ριζοσπάστη!

Οι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν επίσης αντιρρήσεις για το γεγονός ότι ο Ζελένσκι αποκάλεσε τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιο αντιπρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, «πολύ ριζοσπάστη» σε συνέντευξή του στο The New Yorker.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζελένσκι επέκρινε τον Τραμπ, λέγοντας: «Η αίσθησή μου είναι ότι ο Τραμπ δεν ξέρει πραγματικά πώς να σταματήσει τον πόλεμο, ακόμη και αν μπορεί να νομίζει ότι ξέρει πώς. Με αυτόν τον πόλεμο, συχνά, όσο πιο βαθιά τον κοιτάς τόσο λιγότερο τον καταλαβαίνεις».

Ο Τραμπ άφησε τα πράγματα ανοιχτά όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ως μέσο τερματισμού του πολέμου.«Θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Πύργο Τραμπ.

Πηγή: CNN





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *