Τουρίστες έχουν, και μάλιστα πλούσιους. Το ταξίδι στις Μαλδίβες είναι όνειρο ζωής για πολύ κόσμο. Κανονικά η νησιωτική χώρα θα έπρεπε να είναι ζάπλουτη. Κι όμως η οικονομική της κατάσταση δεν είναι τόσο σταθερή όσο πιστεύουν όλοι. Βασίζονται πολύ στον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 28% του ΑΕΠ και σχεδόν το 60% των συναλλαγματικών εισροών. Βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα στις Μαλδίβες μειώθηκαν επικίνδυνα και χρειάστηκε ο από μηχανής θεός για να τις σώσει

Οι Μαλδίβες έχουν επενδύσει σε μεγάλα έργα υποδομής, χρηματοδοτούμενα κυρίως από ξένους δανειστές. Αυτό έχει αυξήσει το χρέος τους και πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο αθέτησης πληρωμών. Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί επικίνδυνα και χρειάστηκε ο από μηχανής θεός για να τις σώσει.

Αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο της Ινδίας, η οποία ανανέωσε τη χρηματοδοτική υποστήριξή της, επεκτείνοντας ένα ομόλογο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν ακόμη χρόνο, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της κυβέρνησης των Μαλδιβών. Η διάσωση της χώρας του Ινδικού Ωκεανού προκύπτει εν μέσω μιας σοβαρής κρίσης χρέους, η οποία τη βρίσκει στα πρόθυρα αθέτησης πληρωμών ενός σημαντικού ισλαμικού ομολόγου (sukuk).

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μέρος της διαρκούς οικονομικής βοήθειας που παρέχει η Ινδία. Αν και οι διμερείς σχέσεις υπήρξαν τεταμένες το τελευταίο διάστημα λόγω της προσέγγισης των Μαλδιβών προς την Κίνα, η Ινδία επιμένει στη διατήρηση της οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Γειτονιά» (Neighbourhood First).

Προειδοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης

Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s, έχουν ήδη υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η χώρα μπορεί να γίνει η πρώτη που θα αθετήσει την πληρωμή ενός sukuk, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ισλαμικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Παράλληλα, οι Μαλδίβες αναζητούν και άλλους τρόπους ενίσχυσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, όπως η διερεύνηση της έκδοσης «πράσινων ομολόγων» και διμερών συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος​.

Αν και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, η διεθνής υποστήριξη και οι διμερείς συνεργασίες, όπως αυτή με την Ινδία, είναι καθοριστικές για την αποτροπή μιας καταστροφικής κρίσης χρέους για τη χώρα με τα 1.200 νησιά.

Το ινδικό πρόγραμμα διάσωσης θα βοηθήσει τον «τροπικό παράδεισο» να αποφύγει την άνευ προηγουμένου κρατική χρεοκοπία του επόμενου μήνα για ένα sukuk, ένα χρηματοπιστωτικό μέσο που μοιάζει με ομόλογο, ακολουθεί τις ισλαμικές αρχές και χρησιμοποιείται στην ισλαμική χρηματοδότηση. Τα sukuk δεν πληρώνουν τόκους, αλλά προσφέρουν στους κατόχους ομολόγων μερίδιο στα κέρδη ενός υποκείμενου χρηματοοικονομικού μέσου.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *