Με το ξεκίνημα του Stoiximan Super League αρχίζουν οι ανδροπαρέες -κυρίως- να συγκεντρώνονται σε σπίτια και καφετέριες για να δουν την ομάδα τους, συνήθως συνοδεία κάποιου ποτού, όπως η μπύρα. Βρετανική όμως έρευνα δείχνει ότι κάτω από την επιφάνεια της διασκέδασης υπάρχει ένας… εχθρός της σεξουαλικής ζωής.

Νέα έρευνα του φαρμακευτικού ιστότοπου MedExpress επιβεβαιώνει τη παρενέργεια της μπύρας στους ποδοσφαιρόφιλους, όσους συνήθως το παρακάνουν με το ποτό όταν βλέπουν αγώνα: το 45% των οπαδών λένε ότι η συνήθεια του ποτού επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή.

Δεδομένου ότι η αποχή του αλκοόλ δεν είναι και τόσο δημοφιλής στάση ζωής στους οπαδούς του ποδοσφαίρου, η μελέτη υποστηρίζει ότι 604 εκατ. μπίρες καταναλώθηκαν από οπαδούς κατά τη διάρκεια του τουρνουά Euro 2024, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτή που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια του Euro 2020.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι διαδικτυακές αναζητήσεις για «θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας» αυξήθηκαν κατά 15% κατά την ίδια περίοδο.

«Η υπερβολική κατανάλωση μπύρας είναι ο εχθρός μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής και, μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να καταστρέψει τις σχέσεις» αναφέρει η βρετανική Telegraph που αναδεικνύει το θέμα.

Το μυαλό σας μπορεί να διεγείρεται, αλλά δεν είναι σε θέση να στείλει αυτά τα μηνύματα στα μέρη του σώματος που πρέπει να διεγερθούν

«Το πολύ αλκοόλ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ορμόνες σας», λέει ο ουρολόγος-ανδρολόγος στην κλινική Harley Street και στο University College Hospital στο Λονδίνο, Χουσεϊν Αλνατζάρ, ο οποίος είναι επίσης ειδικός στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Μέσα σε 30 λεπτά μετά το ποτό, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών, ως αποτέλεσμα της επίδρασης που έχει το αλκοόλ στον υποθάλαμο και την υπόφυση στον εγκέφαλο. Στους άνδρες, αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια της λίμπιντο και μειωμένη σεξουαλική απόδοση, καθώς και σε κόπωση. Η χρόνια χρήση αλκοόλ μακροπρόθεσμα θα βλάψει το συκώτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στους άνδρες, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να περιορίσουν τη σεξουαλική ορμή και να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία».

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση αλλά…

Είναι σύνηθες το ποτό να αυξάνει την αυτοπεποίθηση κάποιου αλλά να περιορίζει τις ικανότητές του, λέει ο δρ. Τζεφ Φόστερ, διευθυντής ανδρικής υγείας στο Manual.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μερικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαλαροί και επομένως να βοηθήσουν στη σεξουαλική απόδοση», λέει. «Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή – μετά από ένα επιπλέον ποτό το αλκοόλ μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί ως καταθλιπτικό. Γίνεσαι κουρασμένος και ανασταλμένος και η αυτοπεποίθησή σου διαλύεται γρήγορα».

Πράγματι, ο Αλνατζάρ τονίζει ότι το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και κατάθλιψη, «που μπορεί να βλάψουν τους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες του εγκεφάλου), καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης», λέει. «Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα άγχους απόδοσης, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάθλιψη».

Όποιος το έχει παρακάνει ξέρει ότι είναι διουρητικό και αυτός είναι ο λόγος που οι πότες ξυπνάνε τη νύχτα διψασμένοι. «Η αφυδάτωση προκαλεί αυξημένα επίπεδα [της ορμόνης] αγγειοτενσίνης ΙΙ, η οποία στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία», λέει ο Αλτατζάρ. «Η αγγειοτασίνη ΙΙ μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στο πέος».

Υπάρχουν επίσης μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι. «Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση», λέει ο δρ. Φόστερ. «Ακριβώς όπως αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στο πέος καταστρέφοντας μόνιμα τις λεπτές αρτηρίες μέσα σε αυτό».

«Η μπύρα είναι μια νευροτοξίνη που έχει πραγματικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου», λέει ο δρ Φόστερ. «Βλάπτει τους νευροδιαβιβαστές σας, που σημαίνει ότι ενώ το μυαλό σας μπορεί να διεγείρεται, δεν είναι σε θέση να στείλει αυτά τα μηνύματα στα μέρη του σώματος που πρέπει να διεγερθούν».

Εν ολίγοις, ο μεθυσμένος εγκέφαλος μπορεί να μην μπορεί να στείλει μηνύματα στο «μεθυσμένο» πέος λένε οι ειδικοί, αι ακόμα κι αν συμβεί, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί. «Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και θαμπώνει τις αισθήσεις», λέει ο Αλτατζάρ. «Αυτό σας εμποδίζει να απολαμβάνετε τόση απόλαυση από το σεξ και συχνά καθυστερεί την εκσπερμάτιση».

Τέλος οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μπύρα έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος είναι ένα μέτρο του πόσο φαγητό ή ποτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Η χρόνια βαριά κατανάλωση μπύρας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2», λέει ο Αλτατζάρ. Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας».

«Μπορεί να πεινάσετε πολύ επειδή το αλκοόλ διεγείρει το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη», λέει ο Φόστερ. «Αυτή η επιθυμία για ένα κεμπάπ μπορεί να διογκωθεί πολύ μετά από μερικές μπύρες. Και είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς το σεξ όταν πεινάς».





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *