Άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στον Λίβανο συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδος, ενώ εφόσον πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση δεν αναμένονται επίσημες αποφάσεις, αλλά η υπόδειξη περαιτέρω ενεργειών ή αποφάσεων που θα ήθελαν να λάβουν τα κράτη μέλη για ένα δεδομένο ζήτημα.

Περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο θα είχε δραματικές συνέπειες

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Όπως επεσήμανε, η ΕΕ προτρέπει για τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε κάθε περίπτωση.

Το ψήφισμα 2749 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προτρέπει όλους τους σχετικούς παράγοντες να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα είχε δραματικές συνέπειες για την περιοχή και όχι μόνο, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το ψήφισμα 2749 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 28 Αυγούστου 2024, προτρέπει όλους τους σχετικούς παράγοντες να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση.

«Προτρέπουμε και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν επειγόντως μια κατάπαυση του πυρός πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή που θα τερματίσει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις διασυνοριακές απειλές και να εργαστούν για την πλήρη και συμμετρική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών και από τις δύο πλευρές ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *