Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα την Παρασκευή, ήταν ένας «βάρβαρος τρομοκράτης» και ο κόσμος είναι «ασφαλέστερος χωρίς αυτόν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διπλωματική λύση στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ παρά τον φόβο για περιφερειακή εξάπλωση του πολέμου

«Η διπλωματία παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός δρόμος για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην προώθηση αυτών των προσπαθειών με την μορφή του κατεπείγοντος» με σκοπό τη διπλωματική λύση στον Λίβανο και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Απειλές κατά Ιράν και για χερσαία εισβολή στον Λίβανο από το Ισραήλ

Η δήλωση Μπλίνκεν έρχεται σε μια ημέρα όπου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε ευθέως το Ιράν, λέγοντας ότι: «Όταν το Ιράν απελευθερωθεί επιτέλους – και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος – όλα θα είναι διαφορετικά».

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι IDF ετοιμάζονται για χερσαία επέμβαση στον Λίβανο.

Ο Γκάλαντ συναντήθηκε με στρατιώτες τεθωρακισμένων δυνάμεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ τη Δευτέρα, λέγοντας ότι προκειμένου να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί πολίτες στα σπίτια τους στο βορρά, «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας – συμπεριλαμβανομένου και εσάς».

Σύμφωνα με τον Γκάλαντ, η επιστροφή των πολιτών στα σπίτια τους είναι «η αποστολή των IDF και αυτό είναι που θα κάνουμε και θα αναπτύξουμε ό,τι χρειάζεται – εσάς, άλλες δυνάμεις, από τον αέρα, από τη θάλασσα και από τη στεριά».

Οι τελευταίες δηλώσεις από Ιράν, Χεζμπολάχ και Λίβανο

Το Ιράν, από τη δική του μεριά, ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει στρατό στον Λίβανο, αν και θα απαντήσει αν απειληθεί η εδαφική του ακεραιότητα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα στείλει δυνάμεις στον Λίβανο, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.

Ο Κανανί φέρεται να είπε ότι ο Λίβανος και οι Παλαιστίνιοι «έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στην επίθεση».

«Η Χεζμπολάχ διατηρεί τις στρατιωτικές της δυνατότητες», είπε ο υπαρχηγός της λιβανέζικης οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ «παρά την έκρηξη των βομβητών και τη δολοφονία του ηγέτη της», στην πρώτη ομιλία του Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος μετά τον θάνατο του «βάρβαρου τρομοκράτη», Χασάν Νασράλα μετά τη δολοφονία Νασράλα.

Ο υπαρχηγός της οργάνωσης δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει τον αγώνα σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και για την υπεράσπιση του Λιβάνου παρά τις «σφαγές του Ισραήλ».

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο του Χασάν Νασράλα» είπε ο Κασέμ και τόνισε ότι είναι προετοιμασμένοι για την προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή του Ισραήλ.

«Ο Λίβανος επιθυμεί εκεχειρία» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι, και δήλωσε ότι η Βηρυτός είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με το Ισραήλ για να εφαρμοστεί το ψήφισμα του ΟΗΕ το 2007.

Πρόκειται για το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα στο τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2007, είχε ως στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και εξουσιοδότησε μια συνδυασμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και τον λιβανέζικο στρατό να διασφαλίσουν ότι ο νότιος Λίβανος θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *