Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν είναι σωστό να κάνουμε μπροστά στα παιδιά μας. Είμαστε τα πρότυπά τους και από εμάς αντλούν διδάγματα για το τι σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος, σωστή γυναίκα ή άντρας. Ας μην τους δείξουμε την αντίθετη πλευρά:

1. Να επιδεικνύει επιθετικότητα/ Να επιτίθεται σε κάποιον:

Μπορεί να είσαι ένας ήρεμος άνθρωπος και ξαφνικά να εκραγείς. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, αν το παιδί σου σε παρακολουθήσει να κάνεις κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί, τότε η κατάσταση γίνεται δύσκολη. Είναι γενικά λάθος να επιδεικνύουμε βία και επιθετικότητα, και ειδικά αν το παιδί μας είναι μάρτυρας αυτής της συμπεριφοράς.

2. Να παραπλανεί ή να εμπαίζει κάποιον:

Υπάρχουν τα αστεία ψέματα, αυτά που μπορούμε να αποκαλύψουμε σε κάποιον ή τα «είμαι στον δρόμο», καθώς και τα πιο σοβαρά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυπηρό από το να συνειδητοποιεί ένα παιδί ότι ο γονέας του του έχει πει ψέμα. Φανταστείτε… να λέει ψέμα στο ίδιο του το παιδί!

3. Να επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού/ να επικρίνει τους άλλους:

Οι αρνητικές παρατηρήσεις προς άλλους ή η έλλειψη σεβασμού, όπως προς μια δασκάλα ή έναν ταμία στο σούπερ μάρκετ, αποτελούν κακό πρότυπο για τα παιδιά. Πολύ σύντομα, θα αρχίσουν να μιμούνται τέτοιες συμπεριφορές!

4. Να εκφράζει βρισιές:

Οι βρισιές δημιουργούν ένα “εχθρικό” κλίμα και ταυτόχρονα επηρεάζουν τα παιδιά. Μόλις ακούσουν μια προσβλητική λέξη, επιθυμούν να την επαναλάβουν πολλές φορές, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες.

5. Να έχει καταναγκαστικές συνήθειες:

Να καταναλώνουν αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες, να χρησιμοποιούν ναρκωτικά, να τρώνε υπερβολικά, και να μην μπορούν να απομακρυνθούν από την τηλεόραση ή τα βίντεο στο διαδίκτυο. Τα παιδιά θα αντιληφθούν αυτές τις συμπεριφορές ως κάτι φυσιολογικό.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *