«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει», δήλωσε χθες το βράδυ (1/10) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από την πυραυλική επίθεση την οποία δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι η επίθεση «απέτυχε» – παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη υποστήριξε πως περίπου το 90% των πυραύλων που εκτόξευσε βγήκαν τον στόχο τους.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να ανταποδώσουμε στους εχθρούς μας», προσέθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Ιράν εξαπέλυσε σχεδόν 200 πυραύλους προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις πολύνεκρες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ. Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα. Τόνισαν επίσης ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η χθεσινή επίθεση ήταν η δεύτερη που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ύστερα από εκείνη του Απριλίου, όταν η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι ενήργησε «σε νόμιμη άμυνα» μετά το πλήγμα στο προξενείο της στη Δαμασκό που στοίχισε τη ζωή σε επτά στρατιωτικούς.

Μεταξύ άλλων, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι έπληξαν τρεις στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν «σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ύστερα από μια «περίοδο αυτοσυγκράτησης» που επέδειξαν αφότου «παραβιάστηκε η εθνική κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» με τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Η ανακοίνωση απηχεί τα σχόλια που έκανε πρόσφατα ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «προσπάθησε να μην αντιδράσει» μετά τη δολοφονία του Χανίγια, ώστε να μην εκτροχιάσει τις αμερικανικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν είπε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους. Από πλευράς του ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο». «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν την Τρίτη «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν λίγο πάνω από την Ιορδανία, μετέδωσε παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες. Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια.

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η ισραηλινή αεράμυνα κατέρριψε δεκάδες ιρανικούς πυραύλους που πέταξαν πάνω από τη νότια Συρία, είπαν πηγές του συριακού στρατού. Μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι είδαν επίσης βλήματα να καταρρίπτονται στη νότια Συρία.

Οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις του Ιράκ θα στοχεύσουν κατά «όλων των αμερικανικών συμφερόντων» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης. Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και στην περιοχή θα αποτελέσουν στόχο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση στα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ ή αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ κατά της Τεχεράνης, ανακοίνωσανοι υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες οργανώσεις.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν αναμενόταν να είναι εκτεταμένη και είπε στο κοινό να καταφύγει σε ασφαλή δωμάτια σε περίπτωση επίθεσης. Το Ιράν έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί μετά τις επιθέσεις που σκότωσαν την ανώτατη ηγεσία των συμμάχων του της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με την μία κλιμάκωση, μετά την άλλη» και κάλεσε εκ νέου για κατάπαυση του πυρός. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε σε ανάρτησή του στο X.

Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο «Χ». «Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το θανατηφόρο κλιμακούμενο σπιράλ στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει τώρα. Ένας περιφερειακός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και την προστασία της ζωής των αμάχων», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω του «Χ».

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Επισήμανε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Διαδοχικά κύματα επιθέσεων και αντιποίνων τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη σειρά συγκρούσεων, αναφέρει ο Πίτερ Στάνο και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αποτροπή ενός επικίνδυνου περιφερειακού πολέμου. Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παράγοντες, κατέληξε.

Ισραήλ: Νεκροί και τραυματίες στη Γιάφα από πυρά ενόπλων

Την ίδια ώρα 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων το απόγευμα της Τρίτης στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με απολογισμό που μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι δύο δράστες «εξουδετερώθηκαν» επιτόπου. Η επίθεση σημειώθηκε σε μια στάση του τραμ, στη Λεωφόρο Ιερουσαλήμ.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel σε νέο απολογισμό η αστυνομία έκανε λόγο για 6 νεκρούς και εννέα τραυματίες, σημειώνοντας ότι ο ένας από τους δράστες είχε όπλο και ο δεύτερος μαχαίρι.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *