Οι αναζητήσεις όπως «πώς να μετακομίσω στην Ουρουγουάη» και «πόσο φιλική προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ είναι η Ισλανδία;» έχουν αυξηθεί από τις 6 Νοεμβρίου, με τα queer άτομα να ανησυχούν έντονα για τα δικαιώματα τους, έπειτα από μια σειρά ομοφοβικών και τρανσοφοβικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πήρε το κλειδί του Λευκού Οίκου και πρόκειται να είναι ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του.

«Ευτυχώς, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και άλλες χώρες στον κόσμο που κατατάσσονται εξαιρετικά ψηλά όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚ+ δικαιώματα, και είναι δυνατόν να μετακομίσετε σε πολλές από αυτές. Για παράδειγμα, η Ουρουγουάη επιτρέπει στους πολίτες των ΗΠΑ να μετακομίσουν εκεί με σχετική ευκολία. Πρέπει απλώς να υποβάλλετε μια αίτηση στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης με την οποία να τους γνωστοποιείτε την πρόθεσή σας να μεταναστεύσετε και να αποδείξετε ότι έχετε σταθερό εισόδημα», γράφει η δημοσιογράφος του Pink News, Αμέλια Χάνσφορντ, σε ένα άρθρο που φέρει τον τίτλο «Βαρεθήκατε τις ΗΠΑ; Αυτές είναι οι πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Ακολουθούν μερικές από τις χώρες που προτείνει.

Ισπανία

Η Ισπανία  όχι μόνο διαθέτει νόμους κατά των διακρίσεων, αλλά έχει επίσης γίνει δημοφιλής προορισμός για  χειρουργικές επέμβασεις για τρανς άτομα.

Στα τέλη του 2022, το νομοθετικό σώμα, το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων της Ισπανίας, ψήφισε έναν «νόμο για τα τρανς άτομα», ο οποίος, μεταξύ άλλων, επιτρέπει τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου των ανηλίκων από την ηλικία των 16 ετών. Τα άτομα ηλικίας 14 και 15 ετών μπορούν να αλλάξουν φύλο στα έγγραφα παρά τη θέληση των γονέων τους, εάν κερδίσουν μια νομική υπόθεση, με την υποστήριξη ενός δικηγόρου που τους παρέχουν οι αρχές. Τα παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών μπορούν να κάνουν την ίδια αλλαγή αν το επιτρέψει δικαστής.

Ο νόμος απαγορεύει επίσης τις θεραπείες μεταστροφής ακόμη και όταν το άτομο τις έχει ζητήσει, ενώ όποιος συνεχίζει τις πρακτικές αυτές αντιμετωπίζει μεγάλα πρόστιμα. Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων και η υιοθεσία είναι επίσης νόμιμες.

Ισλανδία

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ισλανδία ανακηρύχθηκε ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για να ταξιδέψει κανείς το 2025, χάρη στο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και την ασφάλεια που προσφέρεται στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η αποδοχή της Ισλανδίας προς τα τρανς άτομα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη – αναμφισβήτητα και στον κόσμο – όσον αφορά τα δικαιώματα των queer ατόμων.

Το Equaldex, ένας δείκτης ισότητας με γνώμονα την κοινότητα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, κατατάσσει τη χώρα ως το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς ως queer άτομο.

Χιλή

Ο μακρύς κατάλογος των νόμων της Χιλής υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς και των ΛΟΑΤΚΙ+ μιλάει από μόνος του. Η χώρα της Νότιας Αμερικής προσφέρει στα τρανς άτομα υγειονομική περίθαλψη, και μάλιστα αναγνώρισε επίσημα το δικαίωμα των non binary να κάνουν επαναπροσδιορισμό φύλου πριν από δύο χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη χώρα εξελέγη τρανς πολιτικός, πριν ακόμη νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική υποστήριξη τόσο για τα τρανς όσο και για τα queer άτομα είναι απολύτως σαφής, με το 80% των ανθρώπων να υποστηρίζουν τη νομοθεσία για την προστασία των τρανς ατόμων.

*Με πληροφορίες από: Pink News | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Pride 2022 στο Σικάγο | Unsplash | Meg





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *