“Τα όποια ζητήματα με το νέο δικαστικό Μέγαρο είναι μπροστά και όχι πίσω” επισήμανε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την σύντομη προοπτική συντήρησης του παλιού δικαστικού μεγάρου δια στόματος υφυπουργού δικαιοσύνης κ. Μπούγα, αλλά και την ομαλή μετάβαση της λειτουργίας των δικαστηρίων στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη τη χώρας.
Ο κ. Στρατηγόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, επισήμανε, ότι με τον υφυπουργό που επισκέπτεται από χθες τη Μαγνησία και σήμερα βρίσκεται τη Σκόπελο, “είπαμε σημαντικά πράγματα που ενδιαφέρουν τον πολίτη στο επίπεδο της καθημερινής απόδοσης δικαιοσύνης. Ένα μεγάλο κομμάτι της επίσκεψης αναλώθηκε σε ζητήματα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης και τη λειτουργία των πρώην ειρηνοδικείων ως περιφερειακών εδρών Πρωτοδικείου. Τόσο σε Βόλο, όσο και Αλμυρό υπάρχει μία ομαλή μετάβαση με πολύ μεγάλη προσπάθεια του πρωτοδικείου, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων και φυσικά των δικηγόρων. Φυσικά ζητήματα υπήρχαν και υπάρχουν αλλά είναι διαχειρίσιμα και αυτό αφήνει ικανοποιημένους τόσο εμάς όσο και τον υφυπουργό.
Σήμερα επισκεπτόμαστε τη Σκόπελο για να δούμε την ιδιαίτερη περίπτωση της περιφερειακής έδρας Σκοπέλου όπου έχουμε ζητήματα στελέχωσης υπαλλήλων τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο για να γίνει λειτουργική έδρα για τη διατήρηση δικαστικού σχηματισμού στις Σποράδες. Βασικό θέμα να επιλυθεί είναι η πρόσβαση στα νησιά που δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι”, εξήγησε ο κ. Στρατηγόπουλος
Η συντήρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου και η κατασκευή νέου
Αναφερόμενος στο κτιριακό ζήτημα, ο κ. Στρατηγόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη εξασφάλιση κονδυλίων για την “δραστική συντήρηση, ανακαίνιση του δικαστικού μεγάλου Βόλου για το οποίο ποτέ δεν υπήρξε ολιστική παρέμβαση για τη συντήρησή του για να αποφευχθούν ζητήματα επικινδυνότητας και φυσικά τα πολύ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και εμείς τα γνωρίζουμε καλύτερα από κάποιους απλούς θαμώνες των δικαστηρίων. Οι δεσμεύσεις μέσω των δηλώσεων του κ. υφυπουργού, ήταν πολύ σαφείς. Προχωράει πολύ γρήγορα η ανάθεση της μελέτης και η κατασκευή κλπ. Πιστεύω ότι σε ένα εύλογο για τα ελληνικά δεδομένα χρονικό διάστημα θα έχουμε για την όποια δικαστηριακή και όποια μεταδικαστηριακή χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας για τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους και για τους πολίτες που αναζητούν δικαιοσύνη στη Μαγνησία”.
Ο κ. Στρατηγόπουλος χαρακτήρισε “ασυνάρτητες και παραληρηματικές” τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπούγα, επιτέθηκε στην υφυπουργό Ζέττα Μακρή που εξασφάλισε ποσό για τη μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου ενώ χαρακτήρισε «αρπαχτή» την μελέτη για την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου, όπου εργαζόμενοι, δικαστές και χρήστες βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες, και πρότεινε στον υφυπουργό να δοθούν τα χρήματα σε φτωχές οικογένειες”. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου τόνισε, ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθαρά και μόνο στο πλαίσιο εντυπώσεων.
Σε ό,τι αφορά στο νέο δικαστικό Μέγαρο, ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε, ότι “η κατασκευή του δεν είναι πλέον στη σφαίρα επιρροής του υπουργείου δικαιοσύνης. Είναι σε αυτή του υπουργείου Υποδομών. Ακούγονται διάφορα πράγματα που δείχνουν άγνοια βασικών στοιχείων της διαδικασίας και όχι μόνο των ΣΔΙΤ και κρατήστε το αυτό ως πρόβλεψη, ότι τα όποια ζητήματα με το νέο δικαστικό μέγαρο είναι μπροστά και όχι πίσω. Αν υπάρχουν προβλήματα θα φανούν από δω και πέρα στη διαδικασία και όχι πριν. Τώρα τα υπόλοιπα για τους χρόνους και όλα τα σχετικά τα αφήνω στην κρίση του κόσμου“.