Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η νεαρή φοιτήτρια από το Ιράν που συνελήφθη επειδή γδύθηκε μέχρι το εσώρουχό της μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια αφού μεταφέρθηκε από τις αρχές σε ψυχιατρική κλινική.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι έχει βρει στοιχεία ότι το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και χημικές ουσίες σε διαδηλωτές και πολιτικούς κρατούμενους που μεταφέρονται σε κρατικά ψυχιατρικά ιδρύματα αφού χαρακτηρίζονται ψυχικά ασταθείς. Είπε ότι η κατάσταση που βρίσκεται η νεαρή γυναίκα ήταν «ανησυχητική».
Βίντεο της νεαρής γυναίκας, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα, να περπατά σε πανεπιστημιούπολη της Τεχεράνης με το εσώρουχό της κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, πριν τη δουν να συλλαμβάνεται από αστυνομικούς.
Πιστεύεται ότι διαμαρτυρόταν επειδή δέχθηκε σωματική επίθεση από τους φρουρούς ασφαλείας της πανεπιστημιούπολης στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης επειδή δεν συμμορφώθηκε με τον αυστηρό κώδικα ένδυσης που επιβάλλεται σε όλες τις ιρανές γυναίκες.
Κεκαλυμμένη απαγωγή
Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) χαρακτήρισε τη μεταφορά της φοιτήτριας σε άγνωστη ψυχιατρική εγκατάσταση ως «απαγωγή», λέγοντας ότι η χρήση της αναγκαστικής μεταφοράς διαδηλωτών κατά του καθεστώτος σε ψυχιατρικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη φίμωση των διαφωνούντων.
«Οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία ως εργαλείο καταστολής της διαφορετικής άποψης, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές ως ψυχικά ασταθείς για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Χάντι Γκαεμί, εκτελεστικός διευθυντής της CHRI.
«Η μεταφορά ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν αποτελεί μόνο πράξη αυθαίρετης κράτησης, αλλά και μια μορφή απαγωγής. Η πρακτική αυτή είναι μια κατάφωρα παράνομη κίνηση για την απαξίωση των ακτιβιστών, χαρακτηρίζοντάς τους ψυχικά ασταθείς».
Υπήρξαν αρκετές άλλες περιπτώσεις διαδηλωτών με πολύ μεγάλη απήχηση που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων « Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία » και οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία μετά τη σύλληψή τους.
Σαμάν Γιασίν
Ο Σαμάν Γιασίν, ένας γνωστός Κούρδος ράπερ, μεταφέρθηκε από τις αρχές στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Aminabad της Τεχεράνης μετά τη σύλληψή του σε διαδήλωση το 2022, όπου φέρεται να βασανίστηκε και να εξαναγκάστηκε σε ομολογία. Πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή προτού αποφυλακιστεί με ιατρική άδεια τον περασμένο μήνα.
Jailed dissident rapper in #Iran Saman Yasin and 12 other political prisoners have been on hunger strike since September 3 to protest their transfer to Ghezel Hessar Prison in Karaj, west of Tehran, and the inhumane conditions there.#سامان یاسین pic.twitter.com/Xbe3YuLaGz
— Center for Human Rights in Iran (@ICHRI) September 7, 2023
Μια πηγή που βρίσκεται κοντά στον Γιασίν δήλωσε στον Guardian: «Ο Σαμάν ήταν δεμένος στο κρεβάτι του ψυχιατρικού κέντρου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Του χορήγησαν ηρεμιστικά σε υψηλές δόσεις και παρά την κατάσταση που βρισκόταν χωρίς τις αισθήσεις του, τα δεσμά στα χέρια και τα πόδια του δεν αφαιρέθηκαν».
Ρόγια Ζακέρι
Τον Οκτώβριο του 2023, η Ρόγια Ζακέρι, μια νεαρή Ιρανή που βιντεοσκοπήθηκε να φωνάζει συνθήματα κατά του καθεστώτος, χαρακτηρίστηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ως ψυχικά άρρωστη και μεταφέρθηκε στην πτέρυγα γυναικών του ψυχιατρικού νοσοκομείου Razi.
Roya Zakeri, who protested mandatory hijab and whose video shouting “Death to Khamenei” went viral, was assaulted, labeled mentally ill, and sent to a mental hospital. Now, she’s in a security jail where many protesters face torture. Speak up for Roya.
pic.twitter.com/FTlkdyXT8O— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) October 22, 2023
Άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειάς της ανέφεραν ότι της έκαναν ενέσεις με υπνωτικά, της ασκήθηκε σωματική βία και της αλυσόδεσαν τα χέρια και τα πόδια.
Αζάμ Ζανγκράβι
Η Αζάμ Ζανγκράβι, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι πιέστηκε από τις ιρανικές αρχές να υπογράψει δήλωση ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας αφότου κυκλοφόρησαν το 2018 φωτογραφίες της να ανεμίζει το χιτζάμπ της πάνω από το κεφάλι της σε δρόμο της Τεχεράνης.
Πρέπει να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή της
«Όταν με ανέκριναν, με κατηγόρησαν ότι είμαι κατάσκοπος», είπε.
«Ήθελαν να γράψω μια ομολογία στην οποία να δηλώνω ότι μετάνιωσα για τη διαμαρτυρία μου και ότι το έκανα επειδή ήμουν ψυχικά άρρωστη. Δεν την υπέγραψα … Μας χλευάζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων αναφέροντας τα παραδείγματα πρώην πολιτικών κρατουμένων που στάλθηκαν σε αυτά τα ψυχιατρεία, λέγοντάς μας ‘Αν δεν δηλώσεις μετάνοια, θα αντιμετωπίσεις την ίδια μοίρα’. Φοβάμαι ότι η φοιτήτρια βρίσκεται υπό φρικτές συνθήκες αυτή τη στιγμή και πρέπει να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή της», δήλωσε.