Ομαδικές αγωγές ελλήνων ξενοδόχων κατά της Booking προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας από το βήμα της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε τ0 Σάββατο στο Metropolitan Expo.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-264/23 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς αποκαθιστά την ισορροπία στην online διάθεση κλινών. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), είτε ευρείες είτε στενές, οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους από ό,τι στις πλατφόρμες κρατήσεων, δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των πλατφορμών.

Όπως είπε στη συνέλευση ο κ. Βασιλικός η απόφαση θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο, παρέχοντας αυτονομία, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών. Πιστοποιεί επίσης πως τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από αυτές τις παράνομες πρακτικές της πλατφόρμας. Στην κατεύθυνση αυτή, το διοικητικό συμβούλιο του ΞΕΕ πήρε την απόφαση σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών να εξετάσουν το ζήτημα για αγωγές μαζί με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις.

«Είμαστε πολύ μακριά από αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα και να ανταποκριθούμε στις στρατηγικές απαιτήσεις και στις ανάγκες του αύριο» και στον «μακροπρόθεσμο ορίζοντα του ελληνικού τουρισμού», τόνισε ο κ. Βασιλικός

Ολοκληρωμένη ατζέντα για τον τουρισμό

Με μια εμπνευσμένη ομιλία του που καταχειροκροτήθηκε, ο Αλέξανδρος Βασιλικός έθεσε μια ολοκληρωμένη ατζέντα για την επόμενη μέσα του κλάδου και της οικονομίας.

Αρχικά ο κ. Βασιλικός έπλεξε το εγκώμιο του έλληνα ξενοδόχου που με τις προσπάθειες του αναβάθμισε το προϊόν και έφερε τη χώρα μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών του κόσμου. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και οι αναφορές σε πυρηνικούς πολέμους, εξελίξεις που επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών, η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στις δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες που επιδρούν αρνητικά στον τουρισμό, το ενεργειακό κόστος που πλήττει τα ξενοδοχεία.

Ακολούθως εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του τουρισμού και επικαλέστηκε τρείς λόγους:

-Πρώτο για την «εικόνα που δίνουμε μιας βάρκας που αρμενίζει αμέριμνα, ενώ στον ορίζοντα φαίνονται ανησυχητικά σημάδια»..

-Δεύτερον γιατί «γινόμαστε μάρτυρες μιας δημόσιας συζήτησης αυτομαστιγώματος. Ακούμε καθηγητές, δημάρχους, δημοσιογράφους σε συζητήσεις για το αν θέλουμε ή δεν θέλουμε τουρισμό. Ακούμε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού. Τουρισμός η βιομηχανία τουρισμός ή ανανεώσιμες και ακούμε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς με κορωνίδα τις αναφορές σε υπερ τουρισμό που  καταλήγει, δυστυχώς να καλλιεργεί στην κοινωνία αντίτουρισμού».

–  Τρίτον, «διαπιστώνουμε μια υπερβολική ευκολία στο να είναι το ξενοδοχείο μόνιμο υποζύγιο βαρών που δεν του αναλογούν, ροκανίζοντας σταδιακά την ανταγωνιστικότητα σε εθνικό επίπεδο. Κι αυτό όταν τα προειδοποιητικά καμπανάκια κινδύνων και απειλών ακούγονται ήδη όπως συνέβη με την υποχώρηση των φετινών τουριστικών εισπράξεων στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου  που είναι η καρδιά της σεζόν».

Στη συνέχεια εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ μακριά από αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα και να ανταποκριθούμε στις στρατηγικές απαιτήσεις και στις ανάγκες του αύριο» και στον «μακροπρόθεσμο ορίζοντα του ελληνικού τουρισμού».

Διαχώρισε το υπουργείο Τουρισμού αναφερόμενος στις «άοκνες προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου να αναδείξει τη σημασία του τουρισμού και να διαμορφώσει το κατάλληλο πλέγμα κυβερνητικών πολιτικών για να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του με οφέλη για όλους».

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις «κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας. Μιλάμε συνεχώς για τα ίδια και τα ίδια, όπως για παράδειγμα ένα μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο στην Αθήνα».

Ο κ. Βασιλικός καυτηρίασε το γεγονός ότι αποκλείεται το 81% των ξενοδοχειακών προτάσεων από τον αναπτυξιακό νόμο, όταν από την άλλη θέλουμε την  Ελλάδα παγκόσμια δύναμη και τον ξενοδοχειακό κλάδο δύναμη στο ΑΕΠ.

Τέλος ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανακοίνωσε ότι το 2025 το ΞΕΕ θα ξεδιπλώσει με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας του την πρωτοβουλία  “Φιλοξενία με αξία για όλους” ενώ ζήτησε «να ξεπεράσουμε το σύνδρομο γκαρσονιών της Ευρώπης» λέγοντας ότι ο κλάδος προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες καριέρας

Οι ρυθμίσεις της Κεφαλογιάννη για τα airbnb

Τις βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου, του ΕΟΤ και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία για τον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς και τις κατευθύνσεις του νέου κύκλου «Τουρισμός για όλους», ανέδειξε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη 12η Γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Η κα Κεφαλογιάννη στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία των πρώτων 9 μηνών του 2024,για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και στις μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που θα δοθεί σε λίγες ημέρες για δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα της φιλοξενίας και της τουριστικής προσφοράς στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις των θεσμικών φορέων καθώς και μοντέλα που έχουν θεσπιστεί ήδη στο εξωτερικό.

Ειδικότερα :

– Τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν..

– Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

– Θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών αυτών καθώς από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. με δυνατότητα επίσης επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, αντίστοιχες με τις ισχύουσες τα τουριστικά καταλύματα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόσθεσε η Υπουργός Τουρισμού, περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου, σε παγκόσμιο επίπεδο, συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων, και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση. Το σύστημα επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ολοκληρώνοντας τις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που θέτει τις βασικές αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το που και πως πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα μας. Θα διασφαλίζει ένα ξεκάθαρο τοπίο για τις επενδύσεις, προσδιορίζοντας κανόνες και προτεραιότητες ως προς το είδος και τη μορφή της προσδοκώμενης τουριστικής ανάπτυξης.

Η Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επισημαίνοντας ότι για τις έξι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης που έχουν δημοσιεύσει, έχουν υποβληθεί ήδη συνολικά 251 επενδυτικά σχέδια, και η διαδικασία αξιολόγησής τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης αναφέρθηκε στη δημοσίευση σύντομα διακήρυξης για ψηφιακές πλατφόρμες προβολής του ορεινού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του θαλασσίου και του καταδυτικού τουρισμού και στη δράση που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει τη εξέλιξη της πλατφόρμας του VisitGreece, αλλά και στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη επανειδίκευση (upskilling και reskilling) χιλιάδων απασχολούμενων, εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και των μακροχρόνια ανέργων.

Τουρισμός για Όλους

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός Τουρισμού στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, με στόχο, όπως είπε και τη χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας με τον νέο τρίτο κύκλο του προγράμματος Τουρισμός για Όλους, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Στο νέο κύκλο που θα υλοποιηθεί το 2025, προωθείται σχέδιο με αυξημένα ποσά ενίσχυσης για τη χαμηλή περίοδο. Θα προβάλλονται επίσης κατά προτεραιότητα προορισμοί όπως ορεινές περιοχές, καθώς και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής τόνισε ότι η ενότητα του κλάδου «είναι η μεγάλη μας δύναμη για να πετύχουμε όλοι μαζί τους κοινούς μας στόχους». Αναφέρθηκε στην οικονομική σημασία του τουρισμού επισημαίνοντας ειδικότερα πως «σύμφωνα με την  φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας θα έχει έλλειμμα 7,1% διότι οι εισαγωγές αυξάνονται και οι εξαγωγές μειώνονται. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν βγάζαμε από την εξίσωση τον τουρισμό. Το ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος την 6η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με 2,1%, οφείλεται εν πολλοίς στις επιδόσεις του».

Τέλος στηλίτευσε τις αναφορές σε υπερτουρισμό, που πλήττουν άδικα την εικόνα της χώρας και τέλος τόνισε ότι δεν πρέπει ο ξενοδοχειακός κλάδος «να συνδέεται με προβλήματα της σύγχρονης εποχής, που ούτε δημιουργεί ούτε μπορεί μόνος τους να επιλύσει, όπως η κλιματική κρίση».

Πηγή ΟΤ





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *