Σε φάση μετάβασης βρίσκεται ο πρωτογενής τομέα στη Θεσσαλία, με μεγάλο αριθμό αγροτών, να είναι σε στάση αναμονής και να εξετάζουν πλέον χρόνο το χρόνο, την κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Ήδη πολλοί αγρότες σκέφτονται να εγκαταλείψουν την βαμβακοκαλλιέργεια, λόγω κυρίως χαμηλών τιμών, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στην εκπομπή «Πολιτικό Ημερολόγιο» της ΕΡΤ Λάρισας, ο κ. Γιάννης Περουλάκης, γεωπόνος, σύμβουλος αγροτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων, με μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση επιχειρήσεων Τροφίμων και γεωργίας.
Όπως τόνισε ο κ. Περουλάκης, η τάση αυτή τη στιγμή στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, είναι η στροφή από τις ποτιστικές στις ξηρικές καλλιέργειες, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και χαμηλών τιμών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το θέμα της διαχείρισης του νερού σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αφού όπως τόνισε οι καιρικές μεταβολές έχουν επηρεάσει σημαντικά και τις καλλιέργειες.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι υπάρχει η τάση επιδότησης των θερμοκηπίων, με τις τράπεζες να δανειοδοτούν με ευνοϊκούς όρους ακόμα και σε ποσοστό 60%. Βεβαίως πρόκειται για άλλου τύπου αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παραγωγές και γι’ αυτό απ΄ ότι φαίνεται δεν φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος στη Θεσσαλία. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σκέψεις ι επιδοτήσεις για τα θερμοκήπια να αφαιρεθούν από άλλα τα χρηματα που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης, που αποτελούν το κατεξοχήν επενδυτικό εργαλείο στον πρωτογενή τομέα».
Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Περουλάκης ο αγροτικός κόσμος αναμένει και το πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα που αφορούν την νέα ΚΑΠ, αφού και εκεί υπάρχουν δυνάμεις ενότς της Ε.Ε. που ζητούν σημαντικές περικοπές κονδυλίων.