Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να είναι πολύ εμφανές στην Ευρώπη. Διάφοροι δείκτες καταδεικνύουν την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε πολλούς τομείς, αλλά η οικονομική ζωή είναι ένας από τους βασικούς τομείς που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.

Pαρά τις σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, τα έμφυλα χάσματα στην Ευρώπη παραμένουν ανησυχητικά σε διάφορους τομείς, ειδικά όσον αφορά τους μισθούς, τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, την απασχόληση και τις ιεραρχικές θέσεις στον εργασιακό χώρο.

Το Euronews Next ανέλυσε τα δεδομένα σε αυτούς τους κύριους δείκτες για να δώσει μια πληρέστερη εικόνα του σημερινού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Το μισθολογικό χάσμα στην Ευρώπη

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στην ΕΕ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του 2022. Οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 12,7% λιγότερο ανά ώρα από τους άνδρες, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες, οι γυναίκες λαμβάνουν μόνο 87,3 ευρώ.

Αυτό το ποσοστό αφορά το μη προσαρμοσμένο μισθολογικό χάσμα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η ηλικία, οι ώρες εργασίας ή ο τομέας εργασίας. Ωστόσο, αναδεικνύει μια συνολική εικόνα των διαφορών στις αποδοχές.

Επιπτώσεις:

Οι γυναίκες χρειάζεται να εργάζονται περίπου 1,5 μήνα περισσότερο τον χρόνο για να φτάσουν το ίδιο επίπεδο αποδοχών με τους άνδρες.

Το χάσμα αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για πολιτικές που ενισχύουν την ισότητα στις αποδοχές και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά εργασίας.

Η τάση συζήτησης γύρω από το μισθολογικό χάσμα έχει ενταθεί, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της λήψης μέτρων, όπως η εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και η εξάλειψη των διακρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων διέφερε σημαντικά στην ΕΕ και στο μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Το 2022, ξεπερνούσε το 17% σε αρκετές χώρες.

Η Εσθονία είχε το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με 21,3%, ακολουθούμενη από την Αυστρία (18,4%), την Ελβετία και την Τσεχία (και οι δύο 17,9%).

Το Λουξεμβούργο (-0,7%) ήταν η μόνη χώρα με αρνητικό ποσοστό, που σημαίνει ότι οι γυναίκες κέρδιζαν ελαφρώς περισσότερα από τους άνδρες.

Κλείνει η ψαλίδα;

Ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στο μπλοκ, ωστόσο η πρόοδος είναι μεν σταθερή, αλλά αργή.

H δουλειά κάνει… για τους άντρες

Στις ηλικίες 15-64 ετών, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην ΕΕ θα ανέλθει σε 74,7% το 2023, υπερβαίνοντας το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (64,9%) κατά 9,8 %.

Το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών ήταν υψηλότερο από εκείνο των γυναικών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κυμαινόμενο από 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στη Λιθουανία έως 19,1 % στην Ελλάδα.

Η Τουρκία, υποψήφια χώρα, αποτέλεσε εξαίρεση με 34,6 %.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *