Απεσταλμένος του ΟΗΕ βρέθηκε στη Συρία, με στόχο να συζητήσει για την πολιτική μετάβαση που θα πραγμτοποιηθεί στη χώρα.

Ο απεσταλμένος υπογράμμισε, μάλιστα, στον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε του συνασπισμού Σύρων ανταρτών που ανέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, την ανάγκη για «αξιόπιστη και συμπεριληπτική» μετάβαση.

Τι ειπώθηκε

Ο Γκέιρ Πέντερσεν, ο οποίος έφτασε χθες, Κυριακή, στη Δαμασκό, συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, ο οποίος χρησιμοποιεί πλέον το πραγματικό του όνομα, Άχμαντ Αλ Σάρα, και τον Σύρο πρωθυπουργό που έχει επιφορτιστεί να φέρει εις πέρας την πολιτική μετάβαση ως την 1η Μαρτίου, τον Μοχάμαντ Αλ Μπασίρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του στην εφαρμογή Telegram.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα της διεθνούς συνόδου της Άκαμπα για τη Συρία, που διεξήχθη στις 14 Δεκεμβρίου, «υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια αξιόπιστη και συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση (…) υπό την ηγεσία των Σύρων, που θα στηρίζεται στις αρχές της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην απόφαση αυτή, η οποία υιοθετήθηκε το 2015, ο ΟΗΕ δηλώνει «τη σθεναρή προσήλωσή του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Συριακής Δημοκρατίας» και ορίζει οδικό χάρτη για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Ο Πέντερσεν υπογράμμισε εξάλλου χθες, Κυριακή, «την πρόθεση του ΟΗΕ να προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια στον συριακό λαό», και «ενημερώθηκε για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες» των Σύρων.

Στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του αναφέρεται επίσης ότι ο Πέντερσεν είχε «πολλές υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις προσεχείς ημέρες», χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους υποχρεώσεις.

Στις 8 Δεκεμβρίου, συνασπισμός Σύρων ανταρτών υπό την HTS εισήλθε στη Δαμασκό και ανακοίνωσε την ανατροπή του Άσαντ, έπειτα από μια αιφνίδια επίθεση που του επέτρεψε να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας σε 11 ημέρες. Εγκαταλειφθείς από τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, ο Άσαντ κατέφυγε στη Μόσχα.

Οι επαφές των ξένων χωρών με τη νέα «κεφαλή» στη Συρία

Πολλές χώρες και κυβερνήσεις χαιρέτισαν την πτώση του Άσαντ, λέγοντας ωστόσο ότι αναμένουν να δουν πώς οι νέες σουνιτικές αρχές θα μεταχειριστούν τις μειονότητες της χώρας αυτής με τις πολλές εθνότητες και θρησκείες. Αρκετά κράτη φαίνεται να ξεπέρασαν τους αρχικούς δισταγμούς τους, προχωρώντας σε αιτήματα για να αποκτήσουν επαφές με τις νέες ισλαμιστικές αρχές στη Συρία.

Μετά την Ουάσινγκτον το Σάββατο, η Βρετανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Ντέιβιντ Λάμι, επεσήμανε χθες, Κυριακή, ότι είχε «διπλωματικές επαφές» με την HTS, την οποία το Λονδίνο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή διπλωματικής αποστολής την Τρίτη στη Δαμασκό, για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, με στόχο «να έχει κάποιες πρώτες επαφές» με τις νέες αρχές.

Η Ντόχα ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τρίτη, θα επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στη Συρία μετά την άφιξη χθες στη χώρα αποστολής από το Κατάρ, η οποία συναντήθηκε με τις νέες αρχές.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, σημαντικός παράγοντας στη συριακή σύγκρουση και υποστηρίκτρια των νέων αρχών, έχει ήδη ανακοινώσει την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στη Δαμασκό έπειτα από περισσότερα από 12 χρόνια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, δημητριακά και άλλα γεωργικά προϊόντα.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *