Η σχέση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ χαρακτηρίζεται πια ως «bromance»: μια πολύ στενή φιλία μεταξύ δύο ανδρών.

Εν προκειμένω μεταξύ του επιχειρηματία πρώην και νεοεκλεγέντα προέδρου της υπερδύναμης των ΗΠΑ και του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας βρίσκεται πλέον καθημερινά στο πλευρό του Αμερικανού 47ου προέδρου.

Έχει πρακτικά μετακομίσει στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ, στη Φλόριντα, λειτουργώντας ως το «δεξί χέρι».

Λίγο μετά τις εκλογές συμμετείχε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Φέρεται να είχε συνάντηση με τον Ιρανό πρέσβη στον ΟΗΕ -αν και η Τεχεράνη το διαψεύδει.

Φέρεται επίσης να έχει τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από το 2022.

Έχει λόγο στην στελέχωση της δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ – μέχρι που λέγεται ότι τσακώθηκε άγρια για ορισμένες επιλογές με κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ.

Ο ίδιος έχει οριστεί συνεπικεφαλής ενός νέου συμβουλευτικού οργάνου, του «Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», μαζί με τον πολυεκατομμυριούχο της βιοτεχνολογίας -επίσης με μηδενική εμπειρία σε ζητήματα διακυβέρνησης- Βίβεκ Ραμασουάμι.

Επικίνδυνα θολής ατζέντας, ο νέος φορέας -γνωστός ήδη με το ακρωνύμιο DOGE, που παραπέμπει στο πολυδιαφημισμένο  κρυπτονόμισμα από τον Μασκ, το Dogecoin- έχει επισήμως ως αντικείμενο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ο ζάπλουτος Έλον Μασκ λέει τώρα ότι θέλει να μειώσει το κόστος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως τις 4 Ιουλίου 2026, όταν οι ΗΠΑ θα γιορτάζουν την 250η επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Ο στόχος χαρακτηρίζεται το λιγότερο παράλογος, έως καταστροφικός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύει τον Έλον Μασκ, λίγο πριν παρακολουθήσουν μαζί την έκτη δοκιμαστική πτήση του Starship της SpaceX, στο Τέξας (Brandon Bell/Pool via REUTERS)

«Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο»

«Ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμασταν», ο Έλον Μασκ «ήρθε με τα λεφτά του και με επαγγελματίες» και «για να είμαι ωμά ειλικρινής, είναι ο λόγος που κερδίσαμε», λέει τώρα ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, ανώτερος προεδρικός σύμβουλος στην πρώτη θητεία Τραμπ,  πρόσφατα αποφυλακισθείς, γνωστός και ως ο «Ρασπούτιν του κινήματος MAGA» (Make America Great Again).

Ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Μασκ πρακτικά αγόρασε την εγγύτητά του στα κέντρα εξουσίας, υποστηρίζοντας την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Με νομικά αμφιλεγόμενες τακτικές, μοιράζοντας επιταγές του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε νεοεγγεγραμμένους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, έβαλε «πλάτη» στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Χοροπηδούσε σαν τρελός από το βήμα προεκλογικών συγκεντρώσεων, δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Έγινε το «καλύτερο φιλαράκι» του και ο εξ απορρήτων, το ταίρι του σε παιχνίδια γκολφ, ακόμη και νέος «θείος» για την 17χρονη εγγονή του Τραμπ, Κάι.

«Ο Έλον Μασκ και ο πρόεδρος είναι καλοί φίλοι και λαμπροί ηγέτες, που θα κάνουν μαζί την Αμερική Σπουδαία Ξανά», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street Journal.

Επί της ουσίας, η μέχρι στιγμής σχέση τους είναι στη λογική «το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο».

Φυσικά, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας δεν το κάνει με το αζημίωτο.

Ψηλά στην ατζέντα του έχει τα δικά του επιχειρηματικά συμφέροντα -μόνο η διαστημική SpaceX έχει λάβει κρατικά συμβόλαια αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία δεκαετία.

Θα μπορούσε να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό με τη μόχλευση κανονισμών και τη χαλάρωση των ρυθμιστικών πλαισίων.

Πλέον η SpaceX και η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI του Μασκ έχουν κατακλυστεί από νέα χρήματα επενδυτών.

Θα μπορούσε ωστόσο να προκύψει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων με την Tesla, την αυτοκινητοβιομηχανία που τον έκανε κροίσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λοξοκοιτά τον υπερενθουσιώδη Έλον Μασκ, καθώς αυτός χοροπηδά στην κεντρική σκηνή προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια (REUTERS/Brian Snyder)

Φοβού τον… Τραμπ

Ο επερχόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας του Μασκ, που έχει ένα γιγα-εργοστάσιο στη Σαγκάη, κατασκευάζοντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρωτίστως για την κινεζική αγορά -δεύτερη μεγαλύτερη για την Tesla, μετά την αμερικανική.

Με εκτιμήσεις ότι το 22% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας είναι πλέον στην Κίνα, θεωρείται απίθανο ο Έλον Μασκ να δεχθεί τον τερματισμό της εκεί προσοδοφόρας παραγωγής.

Υπάρχουν πάντως και αυτοί που βλέπουν έναν νέο ρόλο για τον νοτιοαφρικανικής καταγωγής μεγιστάνα, με «όχημα» τις σχέσεις του με το Πεκίνο.

Κατά τον Σκοτ ​​Κένεντι, αναλυτή σε θέματα Κίνας στο αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, «υπάρχει μεγάλη περιέργεια στην Κίνα για το εάν ο Μασκ θα μπορούσε να είναι ο νέος Κίσινγκερ, βοηθώντας στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου».

Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως προβλέπουν ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει άδοξο τέλος στο νέο πολιτικό bromance του ναρκισσιστή Ντόναλντ Τραμπ -όπως έχει εξάλλου συμβεί κατά την πρώτη προεδρική θητεία του με πολλά άλλα οιονεί «κολλητιλίκια».

«Κύριε Μασκ, έχετε ένα πρόβλημα», έγραψε ειρωνικά τις προάλλες σε άρθρο γνώμης στους New York Times ο ιστορικός Ντέιβιντ Νάσαου.

«Στον Λευκό Οίκο του Τραμπ υπάρχει χώρος μόνο για ένα αστέρι, για μια ιδιοφυΐα».

«Ο Έλον δεν λέει να πάει σπίτι του», αστειεύτηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, μιλώντας με στελέχη των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δεν μπορώ να τον ξεφορτωθώ». Τουλάχιστον, συμπλήρωσε, «μέχρι να μην τον συμπαθώ πια»…

Στο μεσοδιάστημα, γράφει σε ανάλυσή του ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Άντριου Γκόθορπ, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο πρωτότοκος γιός του Τραμπ, Ντον Τζούνιορ, η επόμενη προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο, Σούζι Γουάιλς «και μια ντουζίνα άλλοι θα ψάχνουν έναν λόγο για να μαχαιρώσουν τον Μασκ στην πλάτη».



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *