Το ημιαυτόματο οφσάιντ αναμένεται να μπει στις… ποδοσφαιρικές ζωές μας και στην Ελλάδα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League αποφάσισε την εισαγωγή των πρόσθετων τεχνολογιών (Goal Line Technology – Semi Automated Offside) στα πλέι οφ των θέσεων 1-4 για την ανάδειξη του πρωταθλητή.
Και αν το Goal Line Technology είναι πιο γνωστό, υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτηματικά για το πως λειτουργεί το ημιαυτόματο οφσάιντ και που θα βοηθήσει τους διαιτητές των αναμετρήσεων να κάνοντας πιο… εύκολη τη δουλειά τους μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.
Τι είναι το ημιαυτόματο οφσάιντ και πως λειτουργεί
Κάμερες και αισθητήρες
Διάφορες κάμερες υψηλής ανάλυσης τοποθετούνται σε διαφορετικές γωνίες καλύπτοντας το γήπεδο για να παρακολουθούν τις κινήσεις των παικτών και της μπάλας. Η μπάλα περιέχει εσωτερικούς ειδικούς αισθητήρες που παρέχουν και μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη θέση της.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Το μηχάνημα χρησιμοποιεί όλα τα δεδομένα που έχει λάβει για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη εικόνα του σημείου που βρισκόταν ο παίκτης τη στιγμή που παιζόταν η μπάλα. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν ένας παίκτης βρίσκεται ή όχι σε θέση οφσάιντ.
Επικύρωση από τον διαιτητή
Παρά το γεγονός ότι η ειδοποίηση έρχεται αυτόματα στους διαιτητές, η τελική απόφαση για το εάν είναι οφσάιντ ή όχι ανήκει στους διαιτητές του VAR, καθώς και στον διαιτητή του αγώνα, διατηρώντας επομένως τον ανθρώπινο παράγοντα στο παιχνίδι.
Πλεονεκτήματα
Αυτή η τεχνολογία αναμένεται να μειώσει τον χρόνο αναθεώρησης για τις φάσεις οφσάιντ, στο τέλος μειώνοντας τις διακοπές σε έναν αγώνα και αυξάνοντας την ακρίβεια των αποφάσεων.