Έξι Αμερικανοί που κρατούνταν στη Βενεζουέλα απελευθερώθηκαν την Παρασκευή και επιστρέφουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντηση του απεσταλμένου του με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Η συνάντηση με τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ απέδωσε κάποιες πρώτες συμφωνίες για το καλό των δύο χωρών και της περιοχής, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στην ετήσια ομιλία του προς τους δικαστικούς, σύμφωνα με το Reuters. «Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ θετικό. Πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ, κάναμε ένα πρώτο βήμα, ελπίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Σε δημοσίευμά του το CNN τονίζει τη σημασία της συνάντησης των δύο ανδρών δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει επισήμως την προεδρία του Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έχουν κατηγορήσει ότι έκλεψε τις περσινές εκλογές.
«Επιστρέφουμε σπίτι με αυτούς τους έξι Αμερικανούς πολίτες», έγραψε ο Γκρενέλ στο Χ συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία του ίδιου στο αεροσκάφος περιτριγυρισμένο από έξι άνδρες, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί. «Μόλις μίλησαν με τον @realDonaldTrump και δεν μπορούσαν να σταματήσουν να τον ευχαριστούν», πρόσθεσε.
We are wheels up and headed home with these 6 American citizens.
They just spoke to @realDonaldTrump and they couldn’t stop thanking him. pic.twitter.com/sCvCO4HQQv
— Richard Grenell (@RichardGrenell) February 1, 2025
ΗΠΑ: Αίτημα για απελευθέρωση «άνευ όρων»
Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ είχε λάβει εντολή να απαιτήσει από το Καράκας την «άνευ όρων» επιστροφή στη χώρα τους των Βενεζουελάνων που έχουν απελαθεί από τις ΗΠΑ και να πετύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνταν στη Βενεζουέλα.
«Μόλις ενημερώθηκα ότι φέρνουμε έξι ομήρους από τη Βενεζουέλα», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. «Ευχαριστώ τον Ρικ Γκρενέλ και ολόκληρο το προσωπικό μου. Σπουδαία δουλειά!» σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μαδούρο και ο Γκρενέλ, η χειραψία των οποίων μεταδόθηκε από την τηλεόραση αλλά χωρίς ήχο, συζήτησαν για «τη μετανάστευση, τις αρνητικές επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων, τους Αμερικανούς που εμπλέκονται σε εγκλήματα στο εθνικό έδαφος, την ακεραιότητα του πολιτικού συστήματος της Βενεζουέλας», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
«Πρότεινα να δημιουργήσουμε μια ατζέντα από το μηδέν. Ας πάμε προς μια νέα αρχή των ιστορικών σχέσεων στο πλαίσιο της οποίας ό,τι πρέπει να διορθωθεί θα διορθωθεί και όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν», είπε μεταξύ άλλων ο Μαδούρο.
Πριν από τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ είχε δηλώσει ότι ο Γκρενέλ θα ζητήσει από τη Βενεζουέλα να εγκρίνει τις πτήσεις επαναπατρισμού των μελών της Τρεν δε Αράγκουα, μιας βενεζουελάνικης συμμορίας την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «τρομοκρατική».
Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2019, όταν η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό και επέβαλε νέες κυρώσεις.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας πάντως παρέμεναν ανοιχτοί. Ένας ειδικός απεσταλμένος του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Ρότζερ Κάρστενς, πήγε στο Καράκας το 2022 και, την επόμενη χρονιά, δέκα Αμερικανοί κρατούμενοι εκεί αποφυλακίστηκαν με αντάλλαγμα τον Άλεξ Σάαμπ, έναν συνεργάτη του Μαδούρο που ήταν φυλακισμένος στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, που ασχολείται με τους πολιτικούς κρατουμένους, οκτώ Αμερικανοί είναι σήμερα φυλακισμένοι στη Βενεζουέλα.
Τον Οκτώβριο ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί κρατούμενοι είναι επτά και ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τη σύλληψη επτά «μισθοφόρων», μεταξύ των οποίων ήταν και δύο Αμερικανοί, χωρίς να προσδιορίσει το πότε έγινε αυτό. Ισχυρίσθηκε όμως ότι ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν πράκτορας του FBI.
Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, έχουν καταγγείλει «τον παράνομο χαρακτήρα» της ορκωμοσίας του Μαδούρο για τρίτη θητεία, στις 10 Ιανουαρίου. Θεωρούν ότι ο αντιπολιτευόμενος Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρουτία κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να εφαρμόσει «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην αμερικανική ιστορία».
Εξάλλου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την παράταση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας που αφορούσε περισσότερους από 600.000 Βενεζουελάνους στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να απελαθούν.