Προληπτικά μέτρα προτείνουν οι ειδικοί για τη Σαντορίνη, έπειτα από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου. Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, οι σεισμολόγοι θεωρούν πως πρέπει να εφαρμοστούν περιορισμοί για την προστασία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, οι δύο Επιστημονικές Επιτροπές (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) προτείνουν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα (3/2), να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγεται η πρόσβαση και παραμονή σε δύο λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου αναφέρει: «Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
  2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
  • Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ξυπνήσει και το παρακολουθούμε»

Μιλώντας στη «Ζούγκλα» για την ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε:

«Έχουμε μια διαίρεση σειμο -ηφαιστειακή η όποια είναι παρόμοια με αυτή που είχε γίνει το 2011 – 2012. Τώρα ζούμε αυτό που είχε γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2011. Έχουμε μια παραμόρφωση του ηφαιστείου στη βόρεια Kαλδέρα η οποία έχει ενεργοποιήσει το ρήγμα εκεί με αποτέλεσμα να έχουμε μικροσεισμική δραστηριότητα. Ένα φαινόμενο που το έχουμε ξαναβιώσει. Κράτησε 14 μήνες χωρίς να οδηγηθούμε σε κάποια έκρηξη ή κάτι άλλο», λέει και προσθέτει:

«Φυσικά δεν είναι η κανονική συμπεριφορά του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο έχει περάσει σε επομένη φάση, που έχει ξυπνήσει, υπάρχει μια κινητικότητα στο μάγμα και προκαλούνται αυτοί οι σεισμοί. Επειδή όμως συχνά τα ηφαίστεια κάνουν τέτοιες εξάρσεις και επανέρχονται στην κανονικότητα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε μια ανάλογη εξέλιξη».

Στην ερώτηση «πόσο σας ανησυχεί το φαινόμενο;», ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Είμαστε υποχρεωμένοι και η Πολιτεία και εμείς ως επιστήμονες να εξετάσουμε και τα πιο δυσμενή σενάρια δηλαδή το να οδηγηθούμε σε μια έκρηξη του ηφαιστείου σαν αυτές που έχουν γίνει στο παρελθόν. Βέβαια η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950. Το ηφαίστειο παρακολουθείται, η Πολιτεία είναι ενημερωμένη για το θέμα».

Ακούστε όλα όσα είπε:

 

Πάνω από 250 σεισμικές δονήσεις μέσα σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα volcano discovery, η οποία παρέχει ενημέρωση σχετικά με όλα τα ηφαίστεια παγκοσμίως, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 272 σεισμοί στη Σαντορίνη.

Άκης Τσελέντης: Προς το παρόν δεν βλέπω πρόβλημα

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, επισήμανε ότι θα πρέπει να τοποθετήσουν μηχάνημα της ομάδας ΒΑΝ στην Αμοργό για ακόμη καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ για τα ηφαίστεια ανέφερε: «Τους τελευταίους δύο μήνες παρακολουθούν μια “ήπια” σεισμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο των τρων κυρίων ηφαιστειακών κέντρων της Σαντορίνης: στην Νέα Καμένη και στον Κολούμπο, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους.

Τα Χριστιανά που είναι και το αρχαιότερο μαζί με την υποθαλάσσια καλδέρα που ανακαλύφθηκε από ερευνητικές γεωτρήσεις δεν παρουσιάζει σεισμικότητα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά και έχουν δώσει ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν.

Ο Κολούμπος ή το Κολούμπο είναι ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το οποίο ανήκει στο Ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου.

Έγινε γνωστό μετά από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στις 27 Σεπτεμβρίου 1650. Από τη λάβα σχηματίστηκε μικρή νησίδα, η οποία, όμως, εξαιτίας των θαλασσίων κυμάτων, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Από την κατάρρευση αυτή προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Σήμερα έχει ύψος 280 μέτρων (σε σχέση με τον περιβάλλοντα θαλάσσιο πυθμένα) και βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιομέτρων και βάθος 512 μέτρων.

Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220οC, με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα από νηματοειδή βακτήρια.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος όγκος μάγματος συσσωρεύεται στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο “Κολούμπος”.

Η παρουσία αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης.

Πρόκειται το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο. Αυτό αναφερόταν σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) το 2023.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μάγμα στον θάλαμο έχει την τάση, σε βάθος χρόνου, να φθάσει ξανά σε παρόμοιο όγκο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο. Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο “ρεζερβουάρ” μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.

Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line) (παρόμοια σεισμό-ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011-12 χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη)

Προς το παρόν ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ πρόβλημα όπως ορθώς συμπαίρανε η πολύ έμπειρη επιτροπή που εξέτασε το φαινόμενο στην πολιτική προστασία. Βέβαια η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950.

Επιπλέον προσωπικά θα πρότεινα τα ακόλουθα ΕΠΙΠΛΕΟΝ μέτρα:

  1. Ενημέρωση των κατοίκων των γειτονικών νησιών για τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν στην περίπτωση που ενημερωθούν για τσουνάμι.
  2. Ενίσχυση του δικτύου ανίχνευσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή.
  3. Επειδή λίγο πριν και κατά την διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων έχουμε έκκληση υδρόθειου (στο παρελθόν υπήρχαν πολλά θύματα), να εγκατασταθούν συσκευές μέτρησης υδρόθειου.
  4. Να γίνονται επιπλέον παρατηρήσεις εκτός των σεισμολογικών πχ δορυφορική μέτρηση μικρομετατωπίσεων, μέτρηση ραδωνίου, σεισμικό θόρυβο.
  5. Τοποθέτηση ΒΑΝ στην Αμοργό. (Σιγά μη βάλετε αφού το έχετε θάψει)».

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Τσελέντη:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Η ενημέρωση για το σεισμικό δυναμικό μιας περιοχής των πολιτικών είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια τους…

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *