Με σταθερό ρυθμό συνεχίζονται οι έντονες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, όπου οι Αρχές παρακολουθούν τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, λαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Οι σεισμολόγοι αναλύουν τις σεισμικές ακολουθίες που παρατηρούνται στον θαλάσσιο χώρο, ενώ σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι γεωλόγοι, που αναλύουν τα δεδομένα από τα ηφαίστεια. Προς το παρόν, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά την Καλδέρα, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει σε ύφεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η προσοχή των γεωλόγων έχει στραφεί στο Κολούμπο, με την ερευνητική ομάδα του SANTORY να αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα για το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο.
Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό η ομάδα του SANTORY – Τι λέει η επικεφαλής του προγράμματος
Όπως αποκάλυψε η κα Εύη Νομικού, η ομάδα του SANTORY – που ειδικεύεται στην παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων για το Κολούμπο – συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες στις Αρχές.
Σε ανάρτησή της στο Facebook, η κα Νομικού γράφει:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Συμμετοχή στην Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται ΒΑ της Σαντορίνης (2-2-2025).
Συνοπτικά παρουσιάστηκαν:
- οι ωκεανογραφικές αποστολές που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια
- οι υποθαλάσσιοι δημοσιευμένοι τεκτονικοί χάρτες που απεικονίζουν τα ρήγματα μεταξύ Αμοργού-Σαντορίνης από την ανάλυση των σεισμικών προφίλ
- τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων με έμφαση τα νέα στοιχεία για τον τύπο της έκρηξης του 726 από την Νέα Καμένη στην καλδέρα της Σαντορίνης
- η μορφολογία του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου κ το ενεργό υδροθερμικό του πεδίο
- η παρακολούθηση του Κολούμπου 2022-2024 κ τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, έχοντας πληθώρα πληροφοριών για την κατανόηση της δυναμικής του ηφαιστείου
- η σχέση ηφαιστειότητας κ τεκτονικής ΒΑ της Σαντορίνης
- η συλλογή νέων γεωφυσικών κ οπτικών δεδομένων από την ωκεανογραφική αποστολή του Δεκεμβρίου 2024 με το Maria Merian κ η τοποθέτηση υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην περιοχή του Κολούμπου κ της Αμοργού
- οι Διεθνείς συνεργασίες κ η χρήση καινοτόμων μηχανημάτων για την υποθαλάσσια έρευνα
Δόθηκε έμφαση στη συνέχιση της παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου από τη Διευθνή ερευνητική ομάδα του SANTORY
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όλα τα δεδομένα της θαλάσσιας έρευνας κ οι επιστημονικές πληροφορίες από το SANTORY για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου είναι διαθέσιμα και πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου ΤΑΛΩΣ.
Καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται κυρίως στην περιοχή της Άνυδρου πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται από τον κρατικό μηχανισμό κ να μην προκαλείται πανικός.
Οι επιστήμονες που δουλεύουμε στην περιοχή αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα κ ενημερώνουμε.
Εδώ στη Σαντορίνη μας!!!».
Συμμετοχή στην Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται…
Posted by Evi Nomikou on Sunday, February 2, 2025
Κολούμπο: Το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο
Το Κολούμπο εντοπίζεται σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης και ανήκει στο Ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου.
Έγινε γνωστό μετά από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στις 27 Σεπτεμβρίου 1650.
Από τη λάβα σχηματίστηκε μικρή νησίδα, η οποία, όμως, εξαιτίας των θαλασσίων κυμάτων, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Από την κατάρρευση αυτή προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.
Σήμερα έχει ύψος 280 μέτρων (σε σχέση με τον περιβάλλοντα θαλάσσιο πυθμένα) και βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιομέτρων και βάθος 512 μέτρων.
Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220οC, με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα από νηματοειδή βακτήρια.
Η μεγάλη θερμοκρασία που καταγράφεται στα υδροθερμικά φρέατα αποδεικνύει ότι το ηφαίστειο Κολούμπο είναι ενεργό και ότι υπάρχει μάγμα κάτω από την επιφάνεια.
Δείτε βίντεο από το Κολούμπο: