Ο Σύλλογος Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), όπως κάθε χρόνο, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των τοπικών αρχών και της Ισραηλιτικής κοινότητας και συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των έξι εκατομμυρίων Εβραίων, θυμάτων του Ναζισμού.
Η παρουσία του ΣΙΜΕΑ στην εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αποτελεί μια σταθερή δήλωση για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αποδοχή της ευθύνης για τα εγκλήματα του παρελθόντος επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το στεφάνι του ΣΙΜΕΑ κατέθεσε η κα Κατερίνα Μιλτιάδη Πορφυρογένη, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, ενώ στο άναμμα του πρώτου κεριού μνήμης συμμετείχε η πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ, Αγγελική Νικολάου.
“Δεν είναι της στιγμής να ασχοληθούμε με τον φανατισμένο και διχαστικό λόγο του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης κ.Βιτάλ, αλλά θέλουμε να του υπενθυμίσουμε, όπως επίσης και στη διοίκηση της τοπικής Ισραηλιτικής κοινότητας που τον προσκάλεσε, ότι τους Εβραίους της πόλης μας δεν τους διέσωσαν μόνο ο Γερμανός έμπορος και πρόξενος ΣΕΦΕΛ, ο Μητροπολίτης Ιωακείμ και μία ανώνυμη αντιστασιακή οργάνωση.
Η οργάνωση είχε όνομα. Ήταν το ΕΑΜ που φυγάδευσε και τον ραβίνο Μωυσή Πέσαχ και τον προστάτευσε σε ασφαλές καταφύγιο του ΕΛΑΣ στο Πήλιο. Όπως ακριβώς έγινε και με τη διάσωση του αρχιραβίνου των Αθηνών Ελιάου Μπαρζιλάι που τον φυγάδεψε ο ΕΛΑΣ στην Ευρυτανία.
Ας μη συμβάλουν οι φίλοι μας οι Ισραηλίτες στις συντονισμένες προσπάθειες που επιδιώκουν να ξεχαστεί η συμβολή του ΕΑΜ–ΕΛΑΣ στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Ας μην επικαλούνται αλά καρτ στις ομιλίες τους τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό, που πολύ σωστά και τεκμηριωμένα τα αναφέρει στο μικρό βιβλιαράκι που διένειμαν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.
Αν οι λέξεις ΕΑΜ–ΕΛΑΣ είναι απαγορευμένες στις εκδηλώσεις τους, ας μας το πουν καθαρά προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας. Τουλάχιστον ας σεβαστούν την μνήμη του διασωθέντος ραβίνου που μετά την απελευθέρωση εξήρε την στάση του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ.
Θυμίζουμε ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε για να διασώσει στη μνήμη μας την προσφορά και τους αγώνες της Εαμικής Αντίστασης η οποία ήταν για δεκαετίες υπό διωγμό.
Συγχαρητήρια σε όσες και όσους συνέβαλαν στο εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.“
Επιπλέον η ανακοίνωση του ΣΙΜΕΑ τονίζει ότι η “η συμμετοχή του ΣΙΜΕΑ στις εκδηλώσεις του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ αφορά μόνο τις προσπάθειες διάσωσης της μνήμης και απόδοσης τιμών στα έξι εκατομμύρια αδικοχαμένων Εβραίων, θυμάτων της Ναζιστικής φρίκης. Αυτή η συμμετοχή μας πιστεύουμε ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, εποχή αναθεωρητισμού και παραχάραξης της ιστορίας, εποχή που η ακροδεξιά καλπάζει σε Ευρώπη και Αμερική και το τέρας του φασισμού και του ναζισμού εμφανίζεται ξανά απειλητικό. Ωστόσο, ο σύλλογος θεωρεί ότι είναι ανιστόρητο, άδικο και προσβλητικό να ταυτίζονται οι απάνθρωπες συμπεριφορές των κυβερνήσεων του Ισραήλ που ρίχνουν νερό στον μύλο του φανατισμού της Χαμάς, με τα έξι εκατομμύρια του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ“