Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής παίρνει την εκδίκησή του. Από ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον που δεν τον σέβεται, δεν τον εκτιμάει, δεν τον αγαπάει, δεν θέλει να τον βοηθήσει. Ο Στέφανος Τζίμας, το τελευταίο παράδειγμα. Το πιο ηχηρό, μαζί με όσα καταφέρνει ο Ολυμπιακός τα τελευταία δύο χρόνια. Ενας 19χρονος, που αξιολογήθηκε ως μεταγραφή 25+ εκατομμυρίων από μια ομάδα της Premier League, αλλά δεν αξιολογήθηκε ως εν δυνάμει βασικός ποδοσφαιριστής στον ΠΑΟΚ. Καθώς κρίθηκε λιγότερο «έτοιμος» από Μπράντον Τόμας, Τσάλοφ, Τισουντάλι και… Σαμάτα!

Ο ΠΑΟΚ θα βάλει στα ταμεία του 22+ εκατομμύρια, για έναν ποδοσφαιριστή που ο ίδιος ανακάλυψε, βελτίωσε. Αλλά δεν θα λάβει την αναγνώριση που είναι πάντα παράσημο, ως η ομάδα που τον ανέδειξε. Διότι για να βρει ο Τζίμας «χώρο», ώστε να κάνει το ξεπέταγμά του, έπρεπε να ξενιτευτεί. Επρεπε να πάει στη Γερμανία και τη Νυρεμβέργη. Για να δείξει αυτό που ήταν εξόφθαλμα προφανές: Ότι αυτό το παιδί είναι έτοιμος ποδοσφαιριστής. Που με χρόνο και εμπιστοσύνη, θα κάνει τη διαφορά. Η Μπράιτον το κατάλαβε στο μηνο. Ο Λουτσέσκου επέλεξε να εμπιστευτεί την 4άδα Τόμας, Τσάλοφ, Τισουντάλι, Σαμάτα. Ολοι μαζί 12 γκολ φέτος! Ο Τζίμας… 10.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ… ΞΕΝΟΜΑΝΙΑΣ!

Τα στατιστικά είναι αμείλικτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, η Ελλάδα είναι η 3η χώρα στον κόσμο σε λεπτά συμμετοχής μη γηγενών ποδοσφαιριστών. Σε απλά ελληνικά, το 70.8% των αγωνιστικών λεπτών της Stoiximan Super League, καλύπτεται από ξένους ποδοσφαιριστές. Με την Ελλάδα να είναι πίσω μόνο από την Κύπρο (80.5%) και την Τουρκία (71.9%).

Σε επίπεδο ομάδων, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ αποτελούν το απόλυτο αντιπαράδειγμα στην αξιοποίηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Το ποσοστό του Αρη είναι αποκαρδιωτικό: Το 98.4% των αγωνιστικών λεπτών της εφετινής σεζόν έχει καλυφθεί αποκλειστικά από ξένους ποδοσφαιριστές. Το νούμερο είναι τρελό. Εξίσου εξωφρενικό και το 89.3% του ΠΑΟΚ. Μιας ομάδας με μεγάλη παράδοση στην ανάδειξη και αξιοποίηση ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες. Την 5άδα συμπληρώνουν ο Παναθηναϊκός (77.6%), ο Βόλος (75.6%) και η ΑΕΚ (75.2%). Και ακολουθούν Athens Kallithea (73.7%), Ολυμπιακός (72.5%), Αστερας Aktor (69.9%), Πανσερραϊκός (66.8%), Ατρόμητος (65.6%), Παναιτωλικός (63.9%), Λαμία (55.4%), ΟΦΗ (55%), Λεβαδειακός (52.1%).

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ: ΣΤΟ 25% Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΑΕΚ, ΑΡΗΣ!

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η αξιοποίηση των ποδοσφαιριστών που αναδεικνύονται από τις ακαδημίες των ελληνικών ομάδων. Σε αυτή την κατηγορία συνήθως δεν εμφανίζονται οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες, καθώς οι απαιτήσεις, η πίεση, οι στόχοι δυσκολεύουν τους προπονητές και τις ομάδες να δίνουν ευκαιρίες και χώρο στους «μικρούς». Κι όμως, ο Ολυμπιακός είναι η ελληνική ομάδα που έχει σπάσει αυτό το «ταμπού». Αποτελώντας την ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό αξιοποίησης club Trained ποδοσφαιριστών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Συνολικά, στον στατιστικό πίνακα για το ποσοστό αξιοποίησης των Club Trained ποδοσφαιριστών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση της σχετικής έρευνα του CIES. Με μόλις το 7.5% του αγωνιστικού χρόνου να προσφέρετε στους ποδοσφαιριστές που προκύπτουν από τις ακαδημίες των ομάδων. Ο Ολυμπιακός αποτελεί την απόλυτη εξαίρεση, καθώς το 25% των λεπτών των αγώνων του, καλύπτεται από ποδοσφαιριστές προερχόμενους από την ακαδημία του. Ακολουθούν  Λεβαδειακός (21.7%), Παναιτωλικός (14.7%), Ατρόμητος (14.1%), ΠΑΟΚ (10.3%), Παναθηναϊκός (7.2%), Λαμία (5.4%), ΟΦΗ (3.9%), Πανσερραϊκός (1.4%), Αστέρας Aktor (0.9%), Βόλος (0.1%), ενώ ΑΕΚ, Αρης και Καλλιθέα, βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν!

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ;

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η Ελλάδα δεν θέλει τα παιδιά της στο ποδόσφαιρο. Ολοι προσπαθούν να φτιάξουν ομάδες με «καραβιές» αμφιβόλου αξίας ξένων ποδοσφαιριστών. Ακόμη και οι «μικροί», που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την αξιοποίηση γηγενών παικτών, αλλά και να επενδύσουν-εμπιστευθούν τις ακαδημίες τους, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Με αποτέλεσμα η παραγωγική διαδικασία να έχει μπλοκάρει. Διότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος: Να «φτιάχνουν» οι λεγόμενοι μικροί. Να δίνουνε ευκαιρίες και να παράγουν ποδοσφαιρικό πλούτο.

Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής αποδεικνύει διαρκώς πως έχει ταλέντο, αξία και ποιότητα. Ο Ολυμπιακός, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό ποδοσφαιρικό μαγαζί της χώρας, δίνει χώρο, χρόνο, αρμοδιότητες και ευθύνες στους δικούς του «μικρούς». Το ρίσκο πάντα υπάρχει. Τα λάθη είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν. Αλλά έτσι θα εμφανιστούν και ο Κωστούλας, ο Μουζακίτης και τα άλλα θαυματουργά παιδιά. Και όταν το κάνει αυτό ο Ολυμπιακός, κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Όταν η ομάδα που ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στους αθλητές της, μπορεί να δίνει ευκαιρίες στα παιδιά της, οι άλλοι μπορούν/πρέπει να το κάνουν ακόμη περισσότερο.

Τι άλλο πρέπει να κάνει ο κάθε Κωστούλας, Μουζακίτης, Τζίμας, Τζολάκης για να πειστεί ο κάθε παράγοντας / προπονητής / οπαδός ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος; Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέκτησε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους πέρυσι, με πρωταγωνιστή των Ελληνα ποδοσφαιριστή. Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά του Youth League, μόνο με γηγενείς ποδοσφαιριστές. Ενώ το Conference League κατακτήθηκε με πρωταγωνιστές παίκτες όπως ο Τζολάκης, ο Ρέτσος, ο Μασούρας. Εάν όλοι δεν παραδειγματιστούν… κακό του κεφαλιού τους.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *