Μόνο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς εταίρους του συνασπισμού του φαίνεται πως βρίσκει συμμάχους στο όραμά του για τη Γάζα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, τουλάχιστον από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, είναι αντίθετη στις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ο οικοδεσπότης του έκανε την εκπληκτική δήλωση ότι θέλει να απομακρυνθούν οριστικά όλοι οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα.
«Όλοι τους», είπε ο Τραμπ. «Εννοώ, μιλάμε πιθανώς για 1,7 εκατ. ανθρώπους, ίσως 1,8 εκατ.. Νομίζω ότι θα επανεγκατασταθούν σε περιοχές όπου μπορούν να ζήσουν μια όμορφη ζωή και να μην ανησυχούν μήπως πεθάνουν κάθε μέρα».
«Βλέπω μια μακροπρόθεσμη ιδιοκτησιακή τοποθεσία […]» των ΗΠΑ στη Γάζα προσέθεσε. «Σε όλους με τους οποίους μίλησα αρέσει η ιδέα των ΗΠA να κατέχουν αυτό το κομμάτι γης, να αναπτύσσουν και να δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας με κάτι που θα είναι υπέροχο». Θα μπορούσε να γίνει η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» είπε, μάλιστα, ο Τραμπ.
Οι αντιδράσεις όμως, από ΕΕ και ΟΗΕ μέχρι Κίνα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι ο πλανητάρχης δεν θα βρει συμμάχους σε αυτή την πολιτική που συνιστά, για πολλούς, εθνοκάθαρση.
Υπουργείο Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας
«Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει οποιεσδήποτε προσπάθειες εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη γη τους δήλωσε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιβεβαιώνοντας τη θέση του βασιλείου με «σαφή και ρητό τρόπο» που δεν επιτρέπει καμία ερμηνεία σε καμία περίπτωση» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Βασιλική Χασεμιτική Αυλή (Ιορδανία)
«Η Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιάς Αμπντουλάχ ΙΙ τονίζει την ανάγκη να σταματήσει η (ισραηλινή) επέκταση των εποικισμών, εκφράζοντας την απόρριψη κάθε προσπάθειας προσάρτησης εδαφών και εκτοπισμού των Παλαιστινίων».
Λονδίνο
«Πρέπει να τους επιτραπεί (τους Παλαιστίνιους) να επιστρέψουν στο σπίτι τους, πρέπει να τους επιτραπεί να ξαναχτίσουν και εμείς θα πρέπει να είμαστε μαζί τους σε αυτήν την ανοικοδόμηση στο δρόμο προς μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ΄.
Γερμανία
Ο υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ είπε ότι η Λωρίδα της Γάζας ανήκει στους Παλαιστινίους και η απέλασή τους θα ήταν απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. «Θα οδηγούσε επίσης σε νέα δεινά και νέο μίσος…Δεν πρέπει να υπάρχει λύση πάνω από τα κεφάλια των Παλαιστινίων».
Γαλλία
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείο Εξωτερικών, Κριστόφ Λεμουίν δήλωσε «Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιονδήποτε αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, που θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επίθεση στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων, αλλά και σημαντικό εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών και σημαντικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τους στενούς μας εταίρους Αίγυπτο και Ιορδανία καθώς και για ολόκληρη την περιοχή».
Ισπανία
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοζέ Μανουέλ Αλμπάρες είπε «Θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό: Η Γάζα είναι η γη των Παλαιστινίων της Γάζας και πρέπει να παραμείνουν στη Γάζα. Η Γάζα είναι μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που υποστηρίζει η Ισπανία και πρέπει να συνυπάρξει εγγυώντας την ευημερία και την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους».
Αίγυπτος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι, συζήτησε με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Mustafa τη σημασία της προώθησης έργων ανάκαμψης στη Γάζα δίχως όμως να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι τα εδάφη τους.
Ρωσία
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η χώρα του πιστεύει ότι μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών. «Αυτή είναι η θέση που κατοχυρώνεται στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι η θέση που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό το πρόβλημα. Εμείς προχωράμε από αυτό, το υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή επιλογή».
Κίνα
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η «Η Κίνα ελπίζει ότι όλα τα μέρη θα λάβουν την κατάπαυση του πυρός και τη διακυβέρνηση μετά τη σύγκρουση ως ευκαιρία για να επαναφέρουν το παλαιστινιακό ζήτημα στον σωστό δρόμο της πολιτικής διευθέτησης με βάση τη λύση των δύο κρατών».
Τουρκία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ήταν ξεκάθαρος αντίθετος τονίζοντας ότι τα σχόλια του Τραμπ για σχέδιο κατάληψης της Γάζας είναι «απαράδεκτα». Οποιαδήποτε σχέδια αφήνουν τους Παλαιστίνιους «εκτός της εξίσωσης» θα οδηγούσαν σε περισσότερες συγκρούσεις.
Βραζιλία
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα δήλωσε ότι «Δεν έχει νόημα… Πού θα ζούσαν οι Παλαιστίνιοι; Αυτό είναι κάτι ακατανόητο για κάθε άνθρωπο… Οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που πρέπει να φροντίσουν τη Γάζα».
Ιράν
Ανώτερος αξιωματούχος του Ιράν δήλωσε ότι «το Ιράν δεν συμφωνεί με οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων και το έχει επικοινωνήσει μέσω διαφόρων καναλιών».
Ιρλανδία
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις, δήλωσε ότι «Είναι πολύ σαφής η κατεύθυνση του ταξιδιού εδώ: χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών και ο λαός της Παλαιστίνης και ο λαός του Ισραήλ έχουν δικαίωμα να ζουν σε κράτη με ασφάλεια δίπλα-δίπλα, και εκεί πρέπει να εστιαστεί.
Αυστραλία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι «Η θέση της Αυστραλίας είναι η ίδια όπως ήταν σήμερα το πρωί, όπως και πέρυσι. Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει σε δικομματική βάση μια λύση δύο κρατών»
Οργανισμοί
Η ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι «έλαβε γνώση» τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επιθυμία να πάρει τον έλεγχο της Γάζας, αλλά επέμεινε ότι η λύση δύο κρατών ήταν ο «μόνος δρόμος» για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Η Γάζα είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους»
ΟΗΕ
Το Γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το ΟΗΕ δήλωσε ότι «είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της εκεχειρίας, να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους και κρατούμενος που κρατούνται αυθαίρετα, να τερματίσουμε τον πόλεμο και να ανοικοδομήσουμε τη Γάζα, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
HUMAN RIGHTS WATCH
«Θα ήταν ηθικό βδέλυγμα», είπε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του παραρτήματος του HRW στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τον αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού μιας κατεχόμενης επικράτειας. Όταν αυτός ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι ευρέως διαδεδομένος, μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Με πληροφορίες από Reuters