Υπό επεξεργασία από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται το πλαίσιο των επιδοτήσεων της κιλοβατώρας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα την τελευταία διετία από τις αυξήσεις στο ρεύμα.
Η εξίσωση δεν είναι εύκολη καθώς, όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι πόροι είναι περιορισμένοι. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα τεθούν κριτήρια», επισημαίνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά μπορεί να συμπεριληφθούν υποχρεώσεις τακτοποίησης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, φόρους κλπ., ωστόσο ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί στο σύνολό τους.
Οι δικαιούχοι για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Στο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, το υπουργείο εξετάζει τη χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς για επιχειρήσεις, ανάλογα με την ισχύ της ηλεκτρικής τους παροχής, τουλάχιστον για τους ανωτέρω μήνες (σ.σ. το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου) που το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί, ώστε για να εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές και για την πλειοψηφία της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών.
Ωστόσο, δε φαίνεται εφικτό, βάσει των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, να χορηγηθούν επιδοτήσεις οριζόντια στο σύνολο των επαγγελματικών καταναλωτών, ιδιαίτερα αυτών με παροχές ισχύος άνω των 35 kVA», τόνισε η υφυπουργός.
Ο σχεδιασμός για τις αναγκαίες επιδοτήσεις στις περίπου 1,3 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχές έως και 35 kVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) είχε γίνει ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Αυτός περιελάμβανε και τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πύλης, μέσω της οποίας οι μικρές επιχειρήσεις θα υποβάλλουν δηλώσεις και θα πιστοποιούν ότι το συνολικό ποσό που έχουν λάβει από επιδοτήσεις δεν ξεπερνά τα όρια που θέτει η Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις (κανόνας De Minimis) που είναι έως 300.000 ευρώ ανά τριετία ανά επιχείρηση.
Επίσης, θα πρέπει να πιστοποιείται και η σωστή λειτουργία του μετρητή τους καθώς και η αντιστοίχισή του με το ΑΦΜ της επιχείρησης προκειμένου να αποκλειστούν όσοι ηλεκτροδοτούνται παράνομα. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος θα αναπτύξει την πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων και θα την υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό, το πιθανότερο εντός του Μαρτίου», αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ. Η επιδότηση για τις επιχειρήσεις έως 35 kVA σχεδιάζεται να χορηγηθεί σωρευτικά για το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου.
Επαγγελματίες με μεγαλύτερη ισχύς παροχής
Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές με μεγαλύτερη ισχύ παροχής (πάνω από 35 kVA), το Υπουργείο σχεδιάζει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σδούκου, «να θέσει εμπροσθοβαρώς στη διάθεση τους νέα εργαλεία, όπως η ενεργοποίηση του δυναμικού τιμολογίου (πορτοκαλί χρώματος) εντός των επόμενων μηνών».
Η εισαγωγή της δυναμικής τιμολόγησης θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους ακολουθώντας τα σήματα των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές, επωφελούμενοι με τον τρόπο αυτό από τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε ώρες υπερπαραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο στόχος μεταφοράς της κατανάλωσης είναι διττός: από τη μία θα εκμεταλλεύονται τις ώρες κατά τις οποίες εμφανίζονται πολύ χαμηλές, ως και μηδενικές, τιμές και από την άλλη θα «ανακουφίζουν» το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής.
Το δυναμικό τιμολόγιο
Το δυναμικό τιμολόγιο όμως, αρχικά θα προσφερθεί σε ένα αριθμό πελατών που προσεγγίζει τους 155.0000 και αφορά τις μεγαλύτερες παροχές χαμηλής και μέσης τάσης, μεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες κλπ. Οι συγκεκριμένες παροχές αθροίζουν πάνω από το 46% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη χώρα μας. Στόχος είναι στα τέλη του 2025 να παρέχονται πιστοποιημένα μετρητικά δεδομένα για την εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης που θα καλύπτουν άλλο ένα 20%, δηλαδή συνολικά το 60% της συνολικής κατανάλωσης.
Στο μεταξύ, οι τιμές ρεύματος έχουν πάρει την ανιούσα σε όλη την Ευρώπη, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι δεν θα υποχωρήσουν πριν τα μέσα της ερχόμενης άνοιξης. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες ο ευρωπαϊκός χάρτης των χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος έχει «κοκκινίσει», με την Ευρώπη να έχει μπροστά της έναν βαρύ χειμώνα, ενώ παράλληλα τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες της μειώνονται και η αναζήτηση ακριβού πλέον LNG να εντείνεται.
Πηγή: ΟΤ