Νέες δηλώσεις έκανε σήμερα, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στο σχέδιο του να μετατραπεί ο παλαιστινιακός θύλακας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Η Γάζα θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ στο τέλος των μαχών διαμήνυσε ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Truth Social, ειρωνευόμενος ταυτόχρονα τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, η οικογένεια του οποίου είναι εβραϊκή, καταγόμενη από μετανάστες από Ρωσία, Πολωνία και Αυστρία

«Η Λωρίδα της Γάζας θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ στο τέλος των μαχών. Οι Παλαιστίνιοι, άνθρωποι όπως ο Τσακ Σούμερ, θα είχαν ήδη εγκατασταθεί σε πολύ πιο ασφαλείς και όμορφες κοινότητες, με νέα και σύγχρονα σπίτια, στην περιοχή. Θα είχαν πραγματικά την ευκαιρία να είναι ευτυχισμένοι, ασφαλείς και ελεύθεροι. Οι ΗΠΑ, συνεργαζόμενες με μεγάλες ομάδες ανάπτυξης από όλο τον Κόσμο, θα ξεκινούσαν αργά και προσεκτικά την κατασκευή αυτού που θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο θεαματικές κατασκευές του είδους της στη Γη. Κανένας στρατιώτης από τις ΗΠΑ δεν θα χρειαζόταν! Η σταθερότητα για την περιοχή θα βασίλευε!!!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ

Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετατροπή της Γάζας σε… Ριβιέρα

Έχοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλευρό του, ο Τραμπ αντιμετώπισε την Τετάρτη τη Γάζα ως οικόπεδο των ΗΠΑ που μπορεί να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά.

Οι ΗΠΑ θα «αναλάβουν» τη Γάζα που τους «ανήκει», αφού εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους σε κάποιο άλλο μέρος προκειμένου να προχωρήσει ένα «έκτακτο σχέδιο ανάπλασης» που όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ, θα μπορούσε να μετατρέψει τον θύλακα στη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Η κυβέρνησή του, είπε, θα ηγηθεί της οικονομικής ανάπτυξης στη Γάζα για την «παροχή απεριόριστου αριθμού θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής».

Η δήλωση προκάλεσε σοκ εντός και εκτός ΗΠΑ καθώς ανατρέπει δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής για το παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν για την εφαρμογή της δεύτερη φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε και εμείς δουλειά εκεί. Θα μας ανήκει», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση των κατεστραμμένων κτιρίων και την αποσυναρμολόγηση «επικίνδυνων βόμβων που δεν έχουν εκραγεί και άλλων όπλων».

Αμπάς και Χαμάς καταδικάζουν την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς και την αντίπαλή της ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που απέρριψαν την πρόταση λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο κατάληψης του παράκτιου εδάφους και εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν «τη γη τους, τα δικαιώματα και τους ιερούς τους τόπους, και ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, είπε ότι η δήλωση του Τραμπ για ανάληψη του ελέγχου του θύλακα είναι «γελοία και παράλογη». «Κάθε ιδέα αυτού του είδους είναι ικανή να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Χαμάς διατηρεί τη δέσμευσή της στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ και τη διαπραγμάτευση της επόμενης φάσης.

Κριτική στην πρόταση έχουν ασκήσει επίσης ο ΟΗΕ, τα ευρωπαϊκά κράτη, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι Άραβες ηγέτες.

Προσωρινή η μόνιμη η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας;

Ο υπουργός  των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, διαβεβαιώνει ότι η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας «θα είναι προσωρινή», ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα είναι μόνιμη.

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ διευκρίνισε περαιτέρω τα σχόλια του Τραμπ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδίαζαν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στον θύλακα, αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι αυτό δεν θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Σε ένα ταξίδι στη Γουατεμάλα, ο Μάρκο Ρούμπιο επέμεινε ότι η πρόταση Τραμπ δεν ήταν «εχθρική» (έναντι των κάτοικοι της Γάζας) αλλά μια «γενναιόδωρη κίνηση», που δείχνει «την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν την ευθύνη για την ανοικοδόμηση αυτής της περιοχής».

Είπε ότι η ιδέα ήταν οι κάτοικοι της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή για μια «μεταβατική» περίοδο, ενώ τα συντρίμμια θα καθαρίζονταν και θα πραγματοποιούνταν η ανοικοδόμηση.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *