Σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν, σεισμός 7,8 Ρίχτερ χτυπά την Τουρκία. Πρόκειται για τον φονικότερο και πιο καταστροφικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της. Έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, με πολλούς να ζουν ακόμη σε κοντέινερ.

Οι πολίτες καταγγέλλουν πως τα σχέδια ανοικοδόμησης έχουν καθυστερήσει πολύ.

Οι κάτοικοι της Αντιόχειας —της πόλης που επλήγη περισσότερο— συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ξημερώματα της Πέμπτης (6/2) για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.

«Καμία λήθη, καμία συγχώρεση, καμία συμφιλίωση», φώναζαν.

Περισσότεροι από 55.000 νεκροί

Ο σεισμός και οι μετασεισμοί του ταρακούνησαν 11 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και τμήματα της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας περισσότερους από 55.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 107.000.

Ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, νοσοκομείων και ιστορικών μνημείων, ιδιαίτερα στο Χατάι, όπου βρίσκεται η Αντιόχεια, καθώς και στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Αντιγιαμάν.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 650.000 κατοικίες. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν —λίγες εβδομάδες μετά τον σεισμό— υπόσχεται ότι 319.000 από αυτές θα παραδίδονταν μέσα σε ένα χρόνο.

«Είμαστε τυχεροί που παραδώσαμε 201.431 ανεξάρτητες κατοικίες στους δικαιούχους τους σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τον σεισμό», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ, ανέφερε ότι δαπανήθηκαν 75 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση σε όλη την πληγείσα περιοχή.

Οι κρίσιμες φάσεις της ανοικοδόμησης έχουν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα έργα στέγασης και επιχειρηματικής δραστηριότητας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Εικόνες καταστροφής μετά τον σεισμό:

«Ακόμα αιμορραγούμε»

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, δήλωσε ότι μόλις το 30% της υποσχεθείσας ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί. Το ποσοστό ολοκλήρωσης των κατοικιών στο Χατάι ήταν μόλις 18%, ανέφερε.

«Μόνο τρεις στους δέκα που πίστεψαν στον Ερντογάν έχουν τώρα σπίτια, ενώ οι υπόλοιποι επτά ζουν ακόμα σε κοντέινερ ή αναζητούν καταφύγιο στα σπίτια συγγενών», δήλωσε ο Οζέλ την Τρίτη.

Πλάνα από την τηλεόραση έδειξαν ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη πορεία νωρίς το πρωί στο Χατάι.

«Οι πληγές μας είναι ακόμα φρέσκες, ακόμα αιμορραγούν. Υποσχόμαστε να κρατήσουμε αυτό το πένθος ζωντανό στις καρδιές μας. Περνάμε αυτή τη σκοτεινή μέρα με τους φίλους μας, ενωμένοι σαν ένας – ούτε ο κρύος άνεμος ούτε η σκόνη της γης μάς λυγίζουν», δήλωσε στο πλήθος ο κάτοικος και ακτιβιστής Οζγκιούρ Τιράς.

Οικογένειες στην Τουρκία αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά του σεισμού

Ο τετράχρονος Εμίρ βρισκόταν στο σπίτι με την οικογένειά του όταν δύο καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 53.500 άνθρωποι.

Τα πτώματα της μητέρας του, του πατέρα του και του 10χρονου αδελφού του βρέθηκαν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας τους στην Αντάκια, μια πόλη στα σύνορα με τη Συρία.

Αλλά δεν υπήρχε κανένα ίχνος του.

Δύο χρόνια μετά, ο Εμίρ εξακολουθεί να αγνοείται. Δεκάδες οικογένειες συνεχίζουν να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τουλάχιστον 30 από τους αγνοούμενους είναι παιδιά.

«Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να τον βρούμε, ή τουλάχιστον ένα κομμάτι από τα ρούχα του»

Η θεία του Εμίρ, Nursen Kisa, έφτασε στο κτίριο που κατέρρευσε στην Αντάκια μια ώρα μετά τον σεισμό και περίμενε δίπλα στα συντρίμμια για πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν.

«Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να τον βρούμε, ή τουλάχιστον ένα κομμάτι από τα ρούχα του, κάποια υπολείμματα, κάποιο ίχνος. Αλλά δεν υπήρχε κανένα. Ούτε στα συντρίμμια ούτε ανάμεσα στα πτώματα», είπε.

Από τότε, ψάχνει να βρει τον ανιψιό της που αγνοείται.

Κατέθεσε αίτηση εξαφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, μόνο που οι αρχές τηλεφώνησαν τρεις μήνες αργότερα για να της πουν ότι δεν είχαν κανένα έγγραφο που να δείχνει ότι ο Εμίρ αγνοείται.

Η αρχική της έρευνα πιθανότατα χάθηκε και έτσι η όλη διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν, όπως είπε στο BBC.

Ο Εμίρ (δεξιά) με τον μεγαλύτερο αδερφό του

Εν τω μεταξύ, η Nursen δημοσίευσε φωτογραφίες του ανιψιού της σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα ότι κάποιος θα τον αναγνώριζε. Επισκέφθηκε δεκάδες ορφανοτροφεία σε όλη την Τουρκία.

Η ίδια ζήτησε ακόμη και την εκταφή των λειψάνων της αδελφή της ώστε να μπορέσουν να συγκριθούν δείγματα DNA με λείψανα που δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί. Καμία από τις προσπάθειές της δεν ήταν επιτυχής.

Δύο χρόνια μετά τους σεισμούς, ο αριθμός των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι ασαφής.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *