Στον οδηγό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού παρουσιάζονται 25 καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο, από προορισμούς, υποδομές, και τουριστικές επιχειρήσεις, με κριτήριο τις ενέργειες που έχουν υλοποιήσει στον τομέα της προσβασιμότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας, την εφαρμογή τεχνολογιών, καθώς και την αλλαγή νοοτροπίας με στόχο την υπεράσπιση της προσβασιμότητας. Ο οδηγός δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2025, www.e-unwto.org, σε συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου TOURISM FOR ALL που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, στο Σαν Μαρίνο με θέμα «Η προσβασιμότητα ως επιχειρηματική ευκαιρία: Πώς αποφέρει οφέλη στον τουριστικό κλάδο;» το διάστημα 16 -17 Νοεμβρίου 2023 όπου συμμετείχε ο Δήμος Σκιάθου, ο μόνος Δήμος που συμμετείχε στο Συνέδριο.

Ο Δήμος Σκιάθου έχει θέσει ως προτεραιότητα, στην πολιτική του, την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Τα τελευταία χρόνια, στον Δήμο έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την υποστήριξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, την πρόσβαση στην πληροφορία, την άθληση και την ψυχαγωγία.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά από το 2022 λειτουργεί συγκοινωνιακή γραμμή με σύγχρονα λεωφορεία που δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, κάνοντας το νησί προσβάσιμο για όλους.
Από το 2021 ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (seatrac) ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Από το 2020 ο Δήμος συμμετέχει ανάμεσα στα πρώτα πέντε νησιά, στην πλατφόρμα extramilers με επίκεντρο την ενημέρωση και την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού. Στο νησί, σε συνεργασία με την «Paths of Greece» – «Μονοπάτια της Ελλάδας», έχει διαμορφωθεί το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, τα μονοπάτια μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν με προσοχή, με γνώμονα τις ανάγκες του ευρύτερου πεζοπορικού κοινού, για πεζοπόρους κάθε επίπεδου, προτείνοντας εύκολες έως και μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Υπάρχει επίσης και μια διαδρομή προσαρμόσιμη σε ΑΜΕΑ., στην πιο διάσημη παραλία του νησιού, στις Κουκουναριές, όπου έχει αντικατασταθεί η παλιά γέφυρα με νέα, η οποία έχει σχεδιαστεί με πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Επίσης, ο Δήμος έχει κατασκευάσει ράμπες σε κοινόχρηστους χώρους, δημοτικά κτήρια, σχολεία , ενώ στο υπό αναστήλωση σπουδαίο μεσαιωνικό οικισμό της Σκιάθου, το Κάστρο, έχει προβλεφθεί η πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *