Οποιοσδήποτε βετεράνος που έχει αντιμετωπίσει αντάρτες, από το Βιετνάμ μέχρι το Αφγανιστάν, άκουσε τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Γάζα, πρέπει ανατριχιάζει.

Αυτό υποστηρίζει ο Στηβ Ντιλ, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του υπουργείου Ναυτικού, που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο πλούσιος σε μαχητική εμπειρία σε Αφγανιστάν και Ιράκ, βετεράνος αξιωματικός, ασκεί έντονη κριτική σε ανάλυσή του στο Responsible Statecraft, στα σχέδια που ανακοίνωσαν οι Ντόναλτ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη Γάζα την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά με αυτήν επίσης. Θα την κατέχουμε και θα είμαστε υπεύθυνοι για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και άλλων όπλων. Ισοπεδώστε την τοποθεσία και απαλλαγείτε από τα κατεστραμμένα κτίρια. Ισοπεδώστε την» είπε.

«Η καταστολή αντάρτικων δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της στρατηγικής»

«Δημιουργήστε μια οικονομική ανάπτυξη που θα παρέχει απεριόριστο αριθμό θέσεων εργασίας και κατοικιών για τους ανθρώπους της περιοχής», πρόσθεσε.

Ωστόσο, για τον Ντιλ, ο Τραμπ μίλησε με όρους πετυχημένου εργολάβου και πολιτικού φέρνει αλλαγές, αλλά τέτοιοι ηγέτες δεν αντανακλούν την αμερικανική εμπειρία στο εξωτερικό.

«Αυτοί οι πρόεδροι είναι το είδος του εφιάλτη που έχει ξυπνήσει κάθε αμερικανική κυβέρνηση από τότε που το Ισραήλ αναγνωρίστηκε από τον Πρόεδρο Τρούμαν το 1948» σχολιάζει ο Ντιλ. «Η Αμερική έχει από καιρό αποδείξει τις δομικές της ανεπάρκειες σε αυτού του είδους την αποστολή ασφάλειας και ανάπτυξης» σαν αυτή που ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Αδύνατη η αποστολή στρατού στη Γάζα

Η αμερικανική κυβέρνηση φρόντισε την επομένη των δηλώσεων να μαζέψει κάπως τα λεγόμενα του προέδρου, τονίζοντας ότι δεν θα στείλει στρατό στη Γάζα.

Αυτό θα ήταν έξυπνο, λέει ο Ντιλ, γιατί διαφορετικά οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν αμέσως στη μάχη ενός πολέμου που δεν έχει φτάσει στο φυσικό του πολιτικό τέλος και πιθανότατα δεν θα το κάνει ποτέ.

«Αν οι Αμερικανοί στρατιώτες αγγίξουν τη Λωρίδα της Γάζας, θα βρεθούν αμέσως σε κατάσταση πολέμου, περικυκλωμένοι όχι μόνο από τη Χαμάς και άλλους μαχητές και συμμορίες, που δρουν σε ένα μέρος όπου οι κυβερνητικοί θεσμοί δεν υπάρχουν πλέον.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός βετεράνος ξεκαθαρίζει ότι μια στρατιωτική αποστολή έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιλύσει κάτι.

«Η έλλειψη δύναμης ενεργού στρατεύματος, η εξάντληση όπλων σε άλλες υπερπόντιες δεσμεύσεις, πχ Ουκρανία, η ετοιμότητα πλοίων και η κατασκευή τους, όλα σημαίνουν ότι ο χρόνος δεν θα ήταν με το μέρος των ΗΠΑ για τη διατήρηση της αποτελεσματικής ένοπλης παρουσίας που είναι απαραίτητη για να «καθαρίσει, να κρατήσει και να οικοδομήσει».

Οποιαδήποτε παρουσία στη Γάζα θα αντιμετωπιζόταν ένοπλα από παντού και η ιστορία του στρατού των ΗΠΑ, τονίζει ο Ντιλ, είναι γεμάτη με μηδενικές πιθανότητες όταν προσπαθεί να περιορίσει άτακτους αντιπάλους με εύκολη πρόσβαση σε διάτρητα σύνορα.

«Όπως και στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα σημερινά δεινά ετοιμότητας σημαίνουν ότι η συνιστώσα των εφεδρειών θα κληθεί να κάνει μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς, εάν διατηρηθεί» υποστηρίζει ο Ντικ, προειδοποιώντας στη συνέχεια ότι «αμερικανικός εφεδρικός στρατός, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του Πολέμου στο Βιετνάμ δεν είναι σχεδιασμένος για μακροχρόνια παραμονή σε μακρινά μέρη, κατανέμοντας τις απαραίτητες δυνατότητες τέτοιων εκστρατειών στην εθνική φρουρά και την εφεδρεία».

Μια μεγάλη παρεξήγηση

Επίσης, ο Ντιλ υπογραμμίζει ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δυστυχώς, οι αμερικανικές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει στρατηγική συνοχή. «Παρόλα αυτά πάνω από δύο δεκαετίες -και ακόμη και όταν οι αφγανικές επαρχίες έπεσαν σαν ντόμινο το καλοκαίρι του 2021- δεν θυμάμαι κανένας ανώτερος αξιωματούχος να είπε στο Κογκρέσο ή στον αμερικανικό λαό ότι η αποτυχία ήταν μια πραγματική πιθανότητα… Η αυταπάτη που εξυπηρετούσε τον εαυτό της ήταν ο πιο τρομερός εχθρός της Αμερικής», θα σημείωνα ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν,

‘Ετσι ο Στηβ Ντιλ έρχεται να επικρίνει τους Αμερικανούς ηγέτες που παραβίασαν έναν σημαντικότατο στρατιωτικό κανόνα των ΗΠΑ: «Η καταστολή αντάρτικων δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της στρατηγικής». Όπως τονίζει, για τους Αμερικανούς ηγέτες που αναζητούσαν απεγνωσμένα οποιαδήποτε επιτυχία σε ένα στρατηγικό κενό, αυτά τα δύο έγιναν ένα. «Σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι άλλαξε κάτι από την άποψη του οπορτουνιστικού καριερισμού ή της στρατηγικής ύβρεως», λέει χαρακτηριστικά.

Αναρωτιέται λοιπόν, τι θα συστήσουν στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, οποίος έχει εμπειρία από δύο αποτυχημένες καταστολές ανταρτών; «Τι έμαθαν από την άδοξη αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν ή τις προηγούμενες προσπάθειες για ανεφοδιασμό αμάχων στη Γάζα και πώς αντικατοπτρίζονται αυτά τα μαθήματα στα σχέδια που θα παρουσιάσουν;» αναρωτιέται με ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χέγκσεθ έχει δηλώσει ότι «Απλώς θα έλεγα, για το θέμα της Γάζας, ότι ο ορισμός της τρέλας είναι να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και ξανά».

Για να «κάνουν πραγματικά κάτι διαφορετικό», όπως διακήρυξε ο πρόεδρος, οι ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσουν αναθεωρώντας τα δικά τους εγχειρίδια του παρελθόντος σχετικά με την προσέλκυση συμμάχων για να επιτύχουν καλά καθορισμένους πολιτικούς στόχους.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *