Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Σαντορίνη, όπως και τα γύρω νησιά, λόγω των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων, με τους ειδικούς να συνεχίζουν να μελετούν το φαινόμενο.

Για το αν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και για το ρήγμα της Ανύδρου που έχει ενεργοποιηθεί μίλησε το πρωί της Παρασκευής (7/2) η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού.

Όπως είπε στην ΕΡΤ «έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα στο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο εμείς αποκαλούμε τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο».

Τι είναι το τεκτονικό κέρας

Εξηγώντας περισσότερο, η καθηγήτρια είπε ότι «πρόκειται για μια περιοχή που τεμαχίζεται από πολλές μικρότερες ζώνες και γι’ αυτό έχουμε πολλούς μικρούς σεισμούς γιατί κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να εστιάσουμε στη σεισμική δραστηριότητα. Μιλάμε για έντονη σεισμική δραστηριότητα στο βυθό της Σαντορίνης δίπλα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο».

Αφού σημείωσε ότι «έχουμε αναλύσει όλες τις γεωφυσικές καταγραφές από τον Δεκέμβριο του 2024 με γερμανικό ωκεανογραφικό», συνέστησε ψυχραιμία και σεβασμό στους κατοίκους της Σαντορίνης καλώντας τους ειδικούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ειδικά για τις αναφορές ότι αναμένεται έκρηξη του Κολούμπο. «Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα που το στηρίζουν αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Μόνο αν συγκρίνεις δεδομένα μέσα από τη διαφυγή των αερίων και των υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες μπορείς να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα για την ενεργοποίηση των ηφαιστείων», υπογράμμισε.

«Η σωστή πληροφόρηση είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους της Σαντορίνης» κατέληξε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας.

Τι γνωρίζουμε για την Άνυδρο

Πρόκειται για μία μικρή ακατοίκητη νησίδα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη, την Ίο και την Αστυπάλαια.

Το νησάκι σχετίζεται με τον «χορό» των Ρίχτερ που καταγράφονται στην περιοχή. Εκεί βρίσκεται το κύριο ρήγμα που είχε δώσει το 1956 τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει τη Σαντορίνη.

Διοικητικά ανήκει στη Τοπική Κοινότητα Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού. Η έκτασή της είναι περίπου 1200 στρέμματα και από το 1860 είναι ιδιόκτητο νησί.

Πλέον μπορεί να είναι ακατοίκητη αλλά κάποτε ζούσαν εκεί δύο μικρά παιδιά, που οι γονείς τους είχαν στείλει εκεί να ζήσουν μόνα τους.

Ο Ιάκωβος Γιαμαίος, ένα από τα δύο τότε παιδιά, έχει αφηγηθεί: «Πήγαμε εκεί πάνω και περνούσαμε τη ζωή μας με πολύ δυσκολία. Γιατί δεν ήταν μόνο αυτό που περνούσες σωματικά, ψυχολογικά ήταν πιο δύσκολα [….] δύο παιδιά σε ένα ξερονήσι να τα δέρνει η μοναξιά, ο φόβος, τα στοιχεία της φύσεως. Αυτή είναι η Άνυδρος».

Δείτε πλάνα από την Άνυδρο



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *