Το Radio Begum με έδρα την Καμπούλ του Αφγανιστάν είναι ένας σταθμός που διοικείται από γυναίκες με περιεχόμενο που στοχεύει στην εκπαίδευση των γυναικών.

Η έφοδος

Σύμφωνα με το CNN, o σταθμός δήλωσε ότι αξιωματικοί του Υπουργείου Πληροφοριών και Πολιτισμού των Ταλιμπάν έθεσαν υπό περιορισμό το προσωπικό του σταθμού καθώς έκαναν έρευνα στις εγκαταστάσεις του στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι αξιωματικοί «κατάσχεσαν υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, αρχεία και τηλέφωνα από το προσωπικό του Begum, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών δημοσιογράφων του Begum, και έθεσαν υπό κράτηση δύο άνδρες υπαλλήλους του οργανισμού», ανέφερε ο σταθμός σε ανακοίνωσή του.

Το Υπουργείο επιβεβαίωσε αργότερα την αναστολή λειτουργίας του σταθμού, επικαλούμενο διάφορες φερόμενες παραβιάσεις της «ραδιοτηλεοπτικής πολιτικής και αθέμιτη χρήση της άδειας του σταθμού», συμπεριλαμβανομένης της «μη εξουσιοδοτημένης παροχής περιεχομένου και προγράμματος σε τηλεοπτικό κανάλι με έδρα το εξωτερικό».

Πηγή: National Geographic

Δεν προσδιόρισε το εν λόγω ξένο τηλεοπτικό κανάλι, αλλά δήλωσε ότι θα καθορίσει το μέλλον του σταθμού «εν ευθέτω χρόνω».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), μια ανεξάρτητη ομάδα δικαιωμάτων, καταδίκασε την αναστολή και απαίτησε την άμεση ανάκλησή της.

Πριν από την απαγόρευση της Τρίτης, το Radio Begum μετέδιδε έξι ώρες μαθημάτων την ημέρα, μαζί με προγράμματα υγείας, ψυχολογίας και πνευματικά προγράμματα σε γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν.

Ο σταθμός δήλωσε ότι παρέχει εκπαίδευση στα κορίτσια του Αφγανιστάν και υποστήριξη στις γυναίκες, χωρίς να «εμπλέκεται σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα».

Η ιστορία του σταθμού

Το Radio Begum δημιουργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2021 για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η λέξη Begum μάλιστα σημαίνει πριγκίπισσα ή γυναίκα με υψηλό κύρος και ευθύνη.

Ιδρύθηκε από την Αφγανή επιχειρηματία και δημοσιογράφο Χαμίντα Αμάν και διευθύνεται από την Begum Organization for Women η οποία είχε ιδρυθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Εξέπεμπε ζωντανά και συνεχώς στο Facebook, στην Καμπούλ και σε πιο αγροτικές περιοχές, καλύπτοντας περίπου τα τρία τέταρτα της χώρας.

Στις 8 Μαρτίου 2024 εγκαινιάστηκε το αδελφό τηλεοπτικό κανάλι του προσφέρει επίσης μαθήματα σε απευθείας σύνδεση που γυρίζονται σε στούντιο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στο Παρίσι.

Το Begum TV με επιχορήγηση από το Malala Fund, παρέχει μέσω δορυφόρου βιντεοσκοπημένα μαθήματα που καλύπτουν το σχολικό πρόγραμμα του Αφγανιστάν από την 7η έως τη 12η τάξη, παρέχοντας εκπαίδευση σε μια χώρα όπου τα κορίτσια απαγορεύεται να πηγαίνουν σχολείο μετά την έκτη τάξη.

Ο κλοιός στενεύει

Οι Ταλιμπάν στενεύουν συνεχώς τον κλοιό στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης μετά την κατάληψή της χώρας πριν από τρία και πλέον χρόνια.

Αρχικά η οργάνωση παρουσιάστηκε ως πιο μετριοπαθής από ό,τι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησής τη δεκαετία του 1990 και υποσχέθηκε ακόμη και ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέχρι το πανεπιστήμιο.

Όμως έκτοτε, αντί γι’ αυτό, έχει επιβάλει σκληρή επίθεση, κλείνοντας τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, απαγορεύοντας στις γυναίκες να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, να εργαστούν στους περισσότερους τομείς και σε ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, περιορίζοντας τις μεταφορές τους χωρίς συνοδό και απαγορεύοντάς τους την είσοδο σε δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα και τα γυμναστήρια.

Πέρυσι, οι Ταλιμπάν έκλεισαν τουλάχιστον 12 μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, σύμφωνα με την RSF, η οποία κατέταξε το Αφγανιστάν στην 178η θέση μεταξύ 180 χωρών στον τελευταίο δείκτη της για την ελευθερία του Τύπου.

Το ισλαμιστικό καθεστώς απαγόρευσε επίσης τον ήχο της γυναικείας φωνής σε δημόσιους χώρους -συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού, της απαγγελίας ή της δυνατής ανάγνωσης- στο πλαίσιο μιας αυστηρής σειράς νόμων περί ηθών που δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο το Radio Begum να προσεγγίσει το γυναικείο ακροατήριό του.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *