Δείτε Live εικόνα από Σαντορίνη:

 

Δείτε Live τη σεισμική ακολουθία με συνεχή ενημέρωση όλο το 24ωρο

Συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες, καθώς η σεισμική ακολουθία των τελευταίων ημερών δεν σταματάει, με τρεις σεισμούς άνω των 4ων Ρίχτερ να τους ξυπνάνε το Σάββατο τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο.

Εντωμεταξύ, σήμερα Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κίνδυνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

ΕΚΠΑ: Πάνω από 90 σεισμοί καταγράφηκαν στις 6 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ ≥ 4.0, στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, δείχνουν ότι κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M ≥ 4.0 και 5 με Μ ≥ 4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 8.900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ ≥ 1.0.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M ≥ 4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M ≥ 1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Λέκκας: Απομακρύνεται το σενάριο ενός σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ

Αν και η σεισμική δραστηριότητα είναι πιο αραιή, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ε. Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, το σενάριο για σεισμό της τάξεως των 6,3 ή 6,2 Ρίχτερ τροποποιείται πλέον και επικρατεί εκείνο ενός κύριου σεισμού κάτω από τα 6 Ρίχτερ.

‘Όπως ανέφερε η σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι σιγά – σιγά απογειώνεται όλη η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή.

Δείτε όσα είπε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ:

 

Σαντορίνη: Αυτοψία στην Καλντέρα από κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ

Αυτοψία στην Καλντέρα στο ύψος του τελεφερίκ πάνω από το Παλιό Λιμάνι πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας ένας κίνδυνος που υπάρχει στο τελεφερίκ, που ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο της Καλδέρας, είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων, ο οποίος ουσιαστικά συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος καλύπτει το κόστος διαμονής ιατρικού προσωπικού στη Σαντορίνη

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριος Ηλιόπουλος βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Σαντορίνη για να παραστεί στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Σαντορίνης Νίκο Ζώρζο και τους λοιπούς τοπικούς φορείς.

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, θέλησε να βρεθεί στο πλευρό των πολιτών του νησιού στις κρίσιμες στιγμές που περνούν και πέρα από την έκφραση της αρωγής στη γενικότερη προσπάθεια, γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει και το κόστος στέγασης του ιατρικού προσωπικού που θα χρειαστεί να βρεθεί στη Σαντορίνη αυτές τις μέρες.

«Η αγάπη μου για την πατρίδα μας και βέβαια για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Σαντορίνη, με έφερε σήμερα εδώ. Το “παρών” στην προσφορά, στη συνένωση όλων των δυνάμεων και ειδικά στα δύσκολα, είναι οδηγός στη ζωή μου» είπε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη, όπου είχε και επαφή με τον καθηγητή Κώστα Παπαζάχο.

 



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *