Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, αποσύνδεσαν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο της Ρωσίας το Σάββατο.
Την πληροφορία αυτή έκαναν γνωστή οι φορείς ηλεκτροδότησης της περιοχής, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην στενότερη ενσωμάτωση των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενίσχυση της ασφάλειας.
Συγχρονισμός με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αποσυνδέθηκαν από το κοινό δίκτυο IPS/UPS και, με την επιφύλαξη των δοκιμών της τελευταίας στιγμής, και θα συγχρονιστούν με το δίκτυο της ΕΕ την Κυριακή.
«Φτάσαμε στον στόχο για τον οποίο πασχίζαμε, εδώ και τόσο καιρό. Έχουμε πλέον τον έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Zygimantas Vaiciunas σε συνέντευξη Τύπου.
Τα σχέδια για την αποσύνδεση των Βαλτικών χωρών από το δίκτυο της Ρωσίας, που συζητούνταν επί δεκαετίες, απέκτησαν δυναμική μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, τονίζει δημοσίευμα του Reuters.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-08T112919Z_1983348305_RC25QCAQDR7C_RTRMADP_5_BALTIC-POWER.jpg)
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-08T112919Z_1983348305_RC25QCAQDR7C_RTRMADP_5_BALTIC-POWER.jpg)
Φωτογραφία δείχνει τον υποσταθμό υψηλής τάσης του ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Λετονίας. REUTERS/Ints Kalnins
Το δίκτυο ήταν ο τελευταίος εναπομείνας σύνδεσμος με τη Ρωσία για τις τρεις χώρες, οι οποίες αναδείχθηκαν ως ανεξάρτητα έθνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ το 2004.
Οι τρεις σταθεροί υποστηρικτές του Κιέβου σταμάτησαν τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, αλλά βασίστηκαν στο ρωσικό δίκτυο για τον έλεγχο των συχνοτήτων και τη σταθεροποίηση των δικτύων για την αποφυγή διακοπών.
«Με τον τερματισμό της ενεργειακής εξάρτησης των κρατών της Βαλτικής από τη Ρωσία, αφήνουμε τον επιτιθέμενο χωρίς την επιλογή να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον μας», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Margus Tsahkna.
Στόχος να συνεχιστεί η σταθερότητα
Ένα φορτηγό του στρατού εθεάθη στον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας του Rezekne κοντά στα σύνορα Λετονίας-Ρωσίας και αξιωματικοί με όπλα περιπολούσαν στην περιοχή και στην κοντινή πόλη, ενδεικτικό των ανησυχιών των Βαλτικών για απόπειρα σαμποτάζ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση την Κυριακή για τον εορτασμό της μετάβασης στο σύστημα της ΕΕ, σύμφωνα με το γραφείο της.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-08T112438Z_1371740138_RC28QCAOAAVF_RTRMADP_5_BALTIC-POWER.jpg)
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-08T112438Z_1371740138_RC28QCAOAAVF_RTRMADP_5_BALTIC-POWER.jpg)
Ειδικοί του ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Λετονίας έκοψαν έναν τμήμα της γραμμής μεταφοράς ρεύματος από τη Ρωσία μετά την αποσύνδεση από το ηλεκτρικό τους δίκτυο. REUTERS/Ints Kalnins
«Το σύστημα είναι σταθερό, η διαδικασία γίνεται ομαλά, κανείς δεν παρατηρεί ότι κάτι άλλαξε», δήλωσε ο Λετονός υπουργός Ενέργειας Kaspars Melnis στο Reuters μετά την αποσύνδεση.
Η διατήρηση μιας αδιάκοπης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί σταθερή συχνότητα δικτύου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με την πάροδο του χρόνου σε μια μεγάλη συγχρονισμένη περιοχή όπως η Ρωσία ή η ηπειρωτική Ευρώπη, σε σύγκριση με αυτό που μπορούν να κάνουν οι Βαλτικές χώρες μόνες τους, λένε οι αναλυτές.
Το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας δήλωσε στο Reuters ότι έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, όπως εργοστάσια, θα μπορούσαν να αποσυνδεθούν προσωρινά από το δίκτυο σε περίπτωση έλλειψης ενέργειας, ώστε να διατηρηθεί ο βασικός εφοδιασμός.