Αυξήσεις αποδοχών με αναπροσαρμογή του βασικού μισθού του Δημοσίου από τον Απρίλιο, διορθώσεις των αδικιών που προκαλεί η ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις τακτικές αποδοχές και έξτρα παρεμβάσεις που σταδιακά ενσωματώνουν το αίτημα για την επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο δρομολογεί η κυβέρνηση.
Το οικονομικό επιτελείο επικαλείται το υψηλό δημοσιονομικό κόστος για τη μη επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο
Εν μέσω έντονων πιέσεων και δικαστικών προσφυγών για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει την τακτική των μόνιμων αυξήσεων σε βάθος χρόνου στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αντί για δώρα σε όλους.
Από το οικονομικό επιτελείο, τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Θάνος Πετραλιάς κρατούν κλειστή την πόρτα στα αιτήματα για επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο επικαλούμενοι το υψηλό δημοσιονομικό κόστος το οποίο εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για μια δημοσιονομική βόμβα η οποία θα προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό και για να καλυφθεί η δαπάνη στον προϋπολογισμό απαιτούνται «ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα» τα οποία μπορούν να προέλθουν μόνο από το σκέλος των φορολογικών εσόδων.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Θάνος Πετραλιάς, έως τώρα έχουν δοθεί 14 αυξήσεις στο Δημόσιο συνολικού ύψους 1,37 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ θα εφαρμοστούν επιπλέον 6 αυξήσεις την περίοδο 2025, 2026 και 2027, οδηγώντας σωρευτικά σε 1.200 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά μέσο όρο, κάτι που αντιστοιχεί σε έναν ακόμα μισθό.
Νέος κύκλος αυξήσεων
Εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα και στο Δημόσιο για όλους τους υπαλλήλους, η οποία ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2025, την αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης των ενστόλων και τη θεσμοθέτηση αυτοτελούς φορολόγησης της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, έχουν δρομολογηθεί:
Διορθώσεις στο σύστημα της προσωπικής διαφοράς
Εντός του Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με μικρή προσωπική διαφορά. Η ρύθμιση θα δίνει το περιθώριο σε περίπου 40.000 – 50.000 υπαλλήλους που διατηρούν προσωπική διαφορά να λαμβάνουν ένα τμήμα ή ολόκληρη την αύξηση της μισθολογικής τους ωρίμασης, ώστε αυτή να μην εξαφανίζεται στη «μαύρη τρύπα» της προσωπικής διαφοράς.
Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στους συμψηφισμούς της προσωπικής διαφοράς, που διατηρούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, με τις αυξήσεις από τις αλλαγές κλιμακίων που δίνονται συνήθως κάθε 2 χρόνια και είναι κατά μέσο όρο 60 ευρώ. Στόχος είναι να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι έστω και ένα τμήμα των αυξήσεων των μισθών τους από την αλλαγή κλιμακίου, καθώς ο συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά μπορεί να εξανεμίσει ολόκληρη την αύξηση, όπως συμβαίνει και με χιλιάδες συνταξιούχους.
Σύμφωνα με το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι μέχρι ένα επίπεδο προσωπικής διαφοράς, 100 – 150 ευρώ, δεν θα γίνεται συμψηφισμός και οι καθαρές αποδοχές θα αυξάνονται κάθε φορά που θα θεμελιώνεται δικαίωμα αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου. Ετσι, όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά θα λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση και όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα παίρνουν ένα μέρος της αύξησης στην τσέπη και το υπόλοιπο θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά.
Οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα της προσωπικής διαφοράς έχουν οδηγήσει σε παραλογισμούς στη μισθολογική εξέλιξη, καθώς υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και χρόνια υπηρεσίας λαμβάνουν αποδοχές με τεράστιες διαφορές λόγω της χρονικής στιγμής που έγιναν οι προαγωγές ή αναγνωρίστηκαν τα επιπλέον προσόντα τους.
Για παράδειγμα υπάλληλος του δημόσιου τομέα με 15 χρόνια υπηρεσίας και μεταπτυχιακό δίπλωμα λαμβάνει 700 ευρώ προσωπική διαφορά, ενώ συνάδελφός του, με ακριβώς τα ίδια προσόντα και χρόνια υπηρεσίας, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά (100 ευρώ), παίρνει 680 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα.
Νέα οριζόντια αύξηση στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Απριλίου 2025
Με οδηγό τον κατώτατο μισθό θα δοθεί αύξηση και στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 870 με 880 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα.
Ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου (ΥΕ κατηγορία) θα είναι ίδιος με τον κατώτατο μισθό. Και η αύξηση που θα έχει ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα μετακυλίεται στους αντίστοιχους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών (ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ κατηγορίες).
Αν λοιπόν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί φέτος στα 880 ευρώ (από τα 830 ευρώ), τότε ο εισαγωγικός μισθός (ΥΕ κατηγορίας) στο Δημόσιο θα αυξηθεί στα 880 ευρώ από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση των 30 ευρώ θα είναι οριζόντια σε όλα τα κλιμάκια. Στην πράξη, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αύξηση κατά 30 ευρώ στις βασικές τους αποδοχές.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2027 ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στα έτη 2025, 2026 και 2027 θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως των 40 με 50 ευρώ ετησίως, ώστε από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 με 880 ευρώ την άνοιξη του 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027.
Το ετήσιο όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αγγίξει τα 400 ευρώ το 2025, ενώ έως το 2027 το συνολικό ετήσιο όφελος αναμένεται να φτάσει τα 1.200 ευρώ.
Από την 1η Ιουλίου 2025 οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους καθώς θα δοθεί το νέο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 100 ευρώ μηνιαίως. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για τα στελέχη που είναι έγγαμα (ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης) χωρίς τέκνα. Για τα στελέχη που έχουν τέκνα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικογενειακής παροχής, το επίδομα προσαυξάνεται κατά 130 ευρώ.