Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης  και τις τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των επιστημόνων που ερευνούν το φαινόμενο, μίλησε στο Zougla.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «αυτή τη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται σε συγκεκριμένα σημεία του ρήγματος της Ανύδρου αφού δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ενέργεια έχει συσσωρευθεί».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο διευθυντής απέρριψε τα σενάρια περί βιβλικής καταστροφής από ηφαιστειακά γεγονότα ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί ακόμα με τα δεδομένα που  έχουμε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Δείτε όλα όσα είπε στην τηλεόραση της «Ζούγκλας»:

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φαίνεται μια ύφεση του φαινομένου αλλά είναι νωρίς να πούμε ότι η ύφεση οδηγεί σε αποκλιμάκωση. Κοιτάμε πως έχει κυμανθεί η σεισμικότητα μέσα στο ρήγμα της Ανύδρου. Εάν έχει σπάσει, εάν υπάρχουν κάποια άσπαστα κομμάτια. Βλέπουμε την ακολουθία να πηγαίνει προς ΒΑ ξανά αλλά μέχρι ένα σημείο που έχει ξανασπάσει», λέει και συνεχίζει:

«Έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο ρήγμα, συγκεκριμένων διαστάσεων, που μπορούμε να το εκτιμήσουμε καλύτερα. Βλέπουμε όλες τις προοπτικές. Ο εστιακός χώρος είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα της Θήρας αλλά και από τα άλλα νησιά. Αυτό μειώνει αρκετά την επίδραση μιας δόνησης πάνω στο νησί».

«Δεν ξέρουμε πόσο φορτισμένο είναι το ρήγμα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρουμε το μέγιστο δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος αλλά δεν ξέρουμε πόσο φορτισμένο είναι. Αυτό το ρήγμα όμως δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αμοργού», επισημαίνει ο Βασίλης Καραστάθης και συνεχίζει: «Πάντως δεν έχει μεταφερθεί η δραστηριότητα σε άλλο ρήγμα μεγάλο».

Υπάρχει σύνδεση των σεισμών με τα ηφαίστεια της περιοχής ;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά: «Μπορεί τεκτονικά διάφοροι μηχανισμοί να συνδέονται και με το ένα φαινόμενο και με το άλλο αυτό είναι θέμα που δημιουργεί debate μεταξύ επιστημόνων κίνδυνος είναι συγκεκριμένος. Είναι κίνδυνος που έχει να κάνει με την ενεργοποίηση μιας σεισμικής πηγής, ενός ρήγματος. Οι σεισμοί είναι τεκτονικής προέλευσης. Τα ηφαίστεια τα κοντινά θα μπορούσαν να έχουν υποστεί κάποιες αλλοιώσεις αλλά όχι να γίνει μια βιβλική καταστροφή του τύπου να σκάσει το ηφαίστειο».

«Μέχρι στιγμής έχει εκλυθεί ενέργεια ισοδύναμη με σεισμό 6 Ρίχτερ»

«Όλη αυτή η ενέργεια που έχει εκλυθεί μέχρι τώρα είναι ισοδύναμη της ενέργειας που θα εκλύονταν εάν είχαμε έναν σεισμό της τάξεως 6 Ρίχτερ. Στη φύση τα πράγματα είναι πολύπλοκα», καταλήγει.

 

 

Δείτε επίσης άλλες συνεντεύξεις επιστημόνων που έχουν τοποθετηθεί για το φαινόμενο στη Σαντορίνη:

 

 

 

 

 

 

 



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *