Την Κυριακή έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του Εκουαδόρ, οι οποίες έμοιαζαν να είναι μια επανάληψη της κούρσας του 2023, όταν οι ψηφοφόροι επέλεξαν έναν νεαρό, συντηρητικό δισεκατομμυριούχο (σ.σ. κληρονόμος δισεκατομμυριούχου) έναντι της αριστερής προστατευόμενης του πιο σημαίνοντος προέδρου της χώρας αυτόν τον αιώνα.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα και η Λουίζα Γκονζάλες ήταν οι ξεκάθαροι επικρατέστεροι μεταξύ της ομάδας των 16 υποψηφίων. Όλοι υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους να μειώσουν την εκτεταμένη εγκληματικότητα που ώθησε τη ζωή τους σε μια νέα κανονικότητα πριν από τέσσερα χρόνια.

Η έξαρση της βίας σε ολόκληρη τη χώρα της Νότιας Αμερικής συνδέεται με τη διακίνηση κοκαΐνης που παράγεται στη γειτονική Κολομβία και το Περού.

Τόσοι πολλοί ψηφοφόροι έχουν πέσει θύματα εγκληματικότητας που οι προσωπικές και συλλογικές τους απώλειες θα είναι καθοριστικός παράγοντας για να αποφασιστεί αν ένας τρίτος πρόεδρος σε τέσσερα χρόνια μπορεί να αλλάξει το Εκουαδόρ ή αν ο Νομπόα αξίζει περισσότερο χρόνο στην εξουσία, παρά τα σκάνδαλα.

Πολύ μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του Εκουαδόρ

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο του Ισημερινού ανέφερε ότι πάνω από το 83% των περίπου 13,7 εκατομμυρίων εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου ψήφισαν. Οι εκλογικές αρχές αναμενόταν να αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα μετά τις 7:30 μ.μ. τοπική ώρα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στον Ισημερινό. Στην πόλη-λιμάνι Γκουαγιακίλ, ο κόσμος στήθηκε στην ουρά, αρχικά κάτω από ελαφριά βροχή και στη συνέχεια κάτω από καυτό ήλιο, έξω από ένα δημόσιο πανεπιστήμιο όπου αναμενόταν να ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες.

Έγκλημα, συμμορίες και εκβιασμοί – Η βία ψηφίζει στο Εκουαδόρ

«Για μένα αυτός ο πρόεδρος είναι καταστροφικός», δήλωσε η Μάρτα Μπάρες, 35 ετών, η οποία πήγε στο εκλογικό κέντρο με τα τρία έφηβα παιδιά της. «Μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε τέσσερα ακόμη χρόνια; Όχι. Δεν έχει κάνει τίποτα».

Η Μπάρες, η οποία πρέπει να πληρώνει 25 δολάρια το μήνα σε μια τοπική συμμορία για να αποφύγει την παρενόχληση ή χειρότερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Γκονζάλες επειδή πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει την εγκληματικότητα σε όλους τους τομείς και να βελτιώσει την οικονομία.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος, χρειάζεται το 50% των ψήφων ή τουλάχιστον το 40% με προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του πλησιέστερου διεκδικητή. Εάν χρειαστεί, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 13 Απριλίου.

Ο Νομπόα είναι ο πρόεδρος του Νόμου και της Τάξης

Περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα για να διαφυλάξουν τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογικών κέντρων. Τουλάχιστον 50 αστυνομικοί συνόδευσαν τον Νομπόα, τη σύζυγό του και τον 2χρονο γιο τους σε ένα εκλογικό κέντρο όπου ο πρόεδρος ψήφισε στη μικρή κοινότητα Ολόν στην Πασιφική ακτή.

Ο Νομπόα νίκησε την Γκονζάλες στον δεύτερο γύρο των πρόωρων εκλογών του Οκτωβρίου 2023, που προκλήθηκαν από την απόφαση του τότε Προέδρου Γκιγιέρμο Λάσσο να διαλύσει τη Εθνική Συνέλευση και να συντομεύσει τη δική του θητεία.

Ο Νομπόα και η Γκονζάλες, προστατευόμενη του πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, είχαν υπηρετήσει μόνο σύντομα ως βουλευτές πριν ξεκινήσουν τις προεδρικές τους καμπάνιες το 2023. Ο Νομπόα όμως δεν δίστασε να εισβάλει μέχρι και σε πρεσβεία χώρας προκαλώντας διπλωματική ρήξη με το Μεξικό.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *