Υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το καμάρι της Δύσης στο ουκρανικό πεδίο της μάχης, στέλνοντας ένα μήνυμα στη Ρωσία για τις στρατιωτικές δυνατότητες του NATO. Δυστυχώς, όμως, μέσα σε λίγους μήνες η επίλεκτη 155η Mηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Ουκρανικού στρατού αποδείχτηκε φιάσκο ολκής.
Η συγκρότηση της 155ης Ταξιαρχίας των 5.800 ουκρανικών στρατευμάτων, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024. Από αυτούς, 2.000 εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία και εξοπλίστηκαν με δυτικό εξοπλισμό, όπως γερμανικά άρματα μάχης Leopard και γαλλικής κατασκευής Caesar Howitzer 155 mm. Οι υπόλοιποι εκπαιδεύτηκαν στην Πολωνία και τη Δυτική Ουκρανία.
Με το παρατσούκλι «Άννα του Κιέβου», η πολυδιαφημισμένη ταξιαρχία ήταν μια κοινή προσπάθεια Γαλλίας, Ουκρανίας και, σε μικρότερο βαθμό, Πολωνίας που κόστισε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν ένα δισ. ευρώ.
Χρειάστηκαν περίπου εννέα μήνες για να στρατολογηθούν και να εκπαιδευτούν οι άνδρες, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ωστόσο, η μοίρα της ταξιαρχίας –η οποία έπιασε δουλειά στη νότια περιοχή του Ποκρόβσκ στα τέλη Νοεμβρίου 2024- έμελλε να είναι τραγική.
Μετά από λίγες μόλις εβδομάδες μάχης, δέχτηκε τέτοια πλήγματα που στις 1 Ιανουαρίου 2025 διαλύθηκε επίσημα.
Λιπτάκτες και έλλειψη drones
Δυστυχώς, όπως εξηγεί στο Responsible Statecraft, ο ειδικός αμυντικός αναλυτής στις ΗΠΑ, Μάικ Φρέντεμπουργκ, λόγω του συνδυασμού κακής ηγεσίας και έλλειψης drones ή εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου, άρχισε γρήγορα να διαλύεται καθώς υπέστη σοβαρές απώλειες.
Σημειώνεται ότι στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό υπολογίζουν σοβαρά οι μονάδες προκειμένου να επιβιώσουν.
«Αυτό οδήγησε στην αποσύνθεσή της μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, με τα επιζώντα μέλη της να διανέμονται σε άλλες μονάδες που είχαν απεγνωσμένη ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού» συμμετέχοντας στην εισβολή στο Κουρσκ και τις το Μπαχμούτ, λέει ο Φτέντερμπουργκ.
Η κακή μέρα είχε ξεκινήσει ήδη πριν πολεμήσει, καθώς περίπου 1700 μέλη ήταν αδικαιολογήτως απόντες. Γάλλος αξιωματικός επιβεβαίωσε ότι «δεκάδες» από τις λιποταξίες συνέβησαν και στη Γαλλία.
Τα μοιραία λάθη
Ήδη το Ουκρανικό Κρατικό Γραφείο Ερευνών (GBR) έχει επιφορτιστεί να ερευνήσει τι πήγε στραβά και διαλύθηκε η εν λόγω μονάδα.
Σε ανάλυσή του, ο Ουκρανός αναλυτής και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Censor.net«, Γιούρι Μπουτούσοφ, αναφέρει ότι πρόκειται για σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάρχουσες ταξιαρχίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έντονες συγκρούσεις τείνουν να χάνουν το γενικό πεζικό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι χάνουν πιο εξειδικευμένο προσωπικό όπως χειριστές drone, μηχανικούς, ιατρούς κ.λπ.
«Κατά συνέπεια, η αναπλήρωση των υπαρχουσών ταξιαρχιών με πεζικό είναι συχνά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αξιοποιηθούν έμπειρα άτομα, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι οι έμπειροι πεζικάριοι μπορούν να μάθουν από πιο έμπειρους, το εξειδικευμένο προσωπικό που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν αρκετά για να γίνουν έμπειροι, πιο αποτελεσματικοί στρατιώτες.
Έτσι, ο Φτέντερμπουγκ σχολιάζει ότι ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκε η 155 αγνόησε τα παραπάνω, και αγνόησε επίσης ότι οι περισσότερες από τις ταξιαρχίες της Ουκρανίας είναι ανεπαρκείς και έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από πεζικό για να αποκαταστήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Ως εκ τούτου, ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύτηκαν, αναπτύχθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και καταστράφηκαν οι άνδρες ήταν μια καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Στην ανάλυσή του ο Μπουτούσοφ καταλήγει: «Οι στρατιώτες της 155ης Ταξιαρχίας έχουν γίνει όμηροι του έργου δημοσίων σχέσεων του Ζελένσκι, το οποίο η κυβέρνηση φέρεται στην πραγματικότητα ανάρμοστα και ανεύθυνα».
Το τρόπος σύστασης της 155ης Ταξιαρχία εντάσσεται στον ευρύτερο λανθασμένο τρόπου που διαχειρίζεται το Κίεβο τις ένοπλες δυνάμεις. Ενδεικτικά επιμένοντας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κρατηθεί η Μπακμούτ, είχε ως αποτέλεσμα το Κίεβο να αναπτύξει 38 ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των πιο επίλεκτων ταξιαρχιών της Ουκρανίας, περίπου 180.000 άνδρες, κατά τη διάρκεια της μάχης, με το ρωσικό πυροβολικό να υπερέχει 10 προς 1.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανόητο σε έναν πόλεμο στον οποίο το 80% των απωλειών είναι αποτέλεσμα πυροβολικού.