Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να παύσει τις διώξεις εναντίον Αμερικανών που κατηγορούνται για δωροδοκία προς ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους προσπαθώντας να κερδίσουν ή να διατηρήσουν επιχειρήσεις στις χώρες τους, όπως μεταφέρει το Reuters.

Το διάταγμα του Τραμπ αναστέλλει την επιβολή του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA), που έχει ισχύ σχεδόν μισού αιώνα, δίνει εντολή στη γενική εισαγγελέα Pam Bondi να επανεξετάσει τις τρέχουσες και προηγούμενες ενέργειες που σχετίζονται με τον νόμο και να προετοιμάσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την επιβολή του νόμου.

Ο νόμος, που θεσπίστηκε το 1977, απαγορεύει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες να δωροδοκούν ξένους αξιωματούχους. Με την πάροδο του χρόνου, έχει καταστεί κατευθυντήρια δύναμη για τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο εξωτερικό.

«Θα σημαίνει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις για την Αμερική», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά την υπογραφή του διατάγματος στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα. Ο Τραμπ ήθελε να καταργήσει τον FCPA κατά την πρώτη του θητεία και στο παρελθόν τον έχει αποκαλέσει «φρικτό νόμο» και δήλωσε ότι «ο κόσμος γελάει μαζί μας» για την επιβολή του.

Ουσιαστικά νομιμοποιείται η δωροδοκία ξένων αξιωματούχων

Το παρατηρητήριο κατά της διαφθοράς Transparency International δήλωσε ότι το FCPA κατέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ηγέτη στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας διαφθοράς.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ «μειώνει -και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη εξάλειψη- του κοσμήματος του στέμματος στον αγώνα των ΗΠΑ κατά της παγκόσμιας διαφθοράς», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γκάρι Κάλμαν, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας στις ΗΠΑ.

Σε ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «ο νόμος καθιστά τις αμερικανικές εταιρείες λιγότερο ανταγωνιστικές και δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού». Η οδηγία του Τραμπ απαιτεί «αναθεωρημένες, λογικές κατευθυντήριες γραμμές επιβολής» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν θα παρεμποδίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται στο εξωτερικό, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.

Με την πάροδο των ετών, ένα ευρύ φάσμα πολυεθνικών εταιρειών έχουν βρεθεί υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον νόμο, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, της Glencore και της Walmart.

Το 2024, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσαν 26 προσφυγές επιβολής του νόμου FCPA και τουλάχιστον 31 εταιρείες βρίσκονταν υπό έρευνα μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *