Θολό παραμένει το τοπίο του ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία, πάνω από 20 μέρες μετά από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που πιέζει για γρήγορο τέλος του πολέμου. Ο Τραμπ ελπίζει, αλλά, το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει λόγο να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις, είναι πολύ πιθανό προξενήσουν «ναυάγιο».
Διότι η μόχλευση μέσω οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο στέρεψε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπερ σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να βρουν ή να εφεύρουν νέα μέτρα πίεσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν απέχουμε πολύ από την κλιμάκωση του περασμένου φθινοπώρου, όταν αρχηγοί κρατών συζητούσαν περί αποστολής ευρωπαϊκών στρατιών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το CNN, παρά τη σχετική σιωπή στις σχετικές πολιτικές ανακοινώσεις της κατά τα άλλα θορυβώδους κυβέρνησης Τραμπ, τις επόμενες δύο εβδομάδες ενδέχεται να προκύψουν δημόσιες δηλώσεις για την πορεία των συνομιλιών που γίνονται για το ουκρανικό ζήτημα. Το αν θα είναι θελκτικές για το Κρεμλίνο, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ διόρισε και επίσημα τον 80χρονο Κιθ Κέλογκ ως απεσταλμένο του στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο πεπειραμένος σε στρατιωτικές υποθέσεις Κέλογκ, ενδέχεται να επισκεφθεί λίαν συντόμως το Κίεβο, στο πρώτο, πολυαναμενόμενο ταξίδι του εκεί.
Οι δηλώσεις του Κέλογκ, πάντως, ανησυχούν τη νυν κυβέρνηση του Κιέβου. Προ ημερών «άδειασε» τον πρόεδρο της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι οφείλει να προχωρήσει σε εκλογές. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ δήλωσε στη New York Post ότι μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, μα το Κρεμλίνο το διέψευσε.
«Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ»
Ο Τραμπ επαναλαμβάνει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στο πόλεμο, αλλά δημοσίως δεν έχει μιλήσει ποτέ για το πώς. Τις προάλλες είπε ότι αναμένεται να γίνει συνάντηση με τον Ζελένσκι στο εγγύς μέλλον, μα ημερομηνία δεν έχει οριστεί. Μπορεί να εννοούσε ότι θα την πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια – και όχι ο ίδιος.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά· σχεδόν τα πάτα γύρω από το εν λόγω το θέμα γίνονται εν κρυπτώ. Από την άλλη, το Κρεμλίνο υπονόησε ότι θα επίκεινται «εντατικοποιημένες» συζητήσεις, ενώ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς, έκανε λόγο για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Δύσκολα βγάζει κανείς άκρη.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia1.jpg)
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia1.jpg)
«Και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις», δήλωσε ο Κέλογκ
Αντιθέτως, ο Κέλογκ γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα (10/2) έκρινε πως «και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις» για να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε όταν εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.
«Και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, και θεωρώ πως και τα δύο μέρη θα κάνουν παραχωρήσεις», ανέφερε ο ειδικός επιτετραμμένος που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», επέμεινε.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας, τόσο των ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο, να φροντίσουμε να τερματιστεί ο πόλεμος», συνέχισε ο Κιθ Κέλογκ. «Και θεωρώ πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο μόνος που είναι ικανός να το καταφέρει», σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι «πεπεισμένος» ότι θα το επιτύχει.
«Ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι διατεθειμένος να συζητήσει, αφού περιφρόνησε άλλους ηγέτες, είναι ο πρόεδρος Τραμπ», επέμεινε ο στρατηγός εν αποστρατεία παρασημοφορημένος άλλοτε αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Πεζικού.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia2.jpg)
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia2.jpg)
Οι δηλώσεις του Κέλογκ ανησυχούν τον Ζελένσκι
«Θα κάνουμε συζητήσεις με όλους»
«Θα κάνουμε συζητήσεις με όλους […] κατόπιν, πιθανόν στο εγγύς μέλλον, θα βρούμε τον τρόπο να βάλουμε τέλος σε αυτή τη σύρραξη. Και αυτό θα είναι καλό και για τα δύο μέρη», διαβεβαίωσε.
Η προοπτική της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο θίγεται ολοένα περισσότερο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που εκλήφθηκε ως σημείο καμπής.
Ο Ρεπουμπλικανός επέκρινε προεκλογικά τα μεγάλα ποσά που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τον στρατό της Ουκρανίας. Ομως έχει υιοθετήσει επίσης σκληρό τόνο έναντι της Ρωσίας, απειλώντας την ιδίως με περαιτέρω κυρώσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με την Ουκρανία – αλλά όχι με τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο χαρακτηρίζει «έκνομο». «Δεν επαφίεται σε αυτόν να αποφασίσει», αντέτεινε την ο στρατηγός ε.α. Κέλογκ.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia4.jpg)
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia4.jpg)
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία εξακολουθεί να δέχεται ισχυρά πλήγματα
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επαίνεσε την κυβέρνηση Τραμπ για το ενδιαφέρον της να συνομιλήσει με τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο «σε ισότιμη βάση».
Οι όποιες συνομιλίες για την Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και να αναγνωρίσουν την «πραγματικότητα επί του εδάφους», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, προειδοποιώντας ότι τυχόν τελεσίγραφα προς τη Μόσχα θα αποτύχουν.
Παράλληλα, ο υπεύθυνος της Ρωσίας για τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι όλοι οι όροι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να εκπληρωθούν πλήρως προτού τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα παίζει σκληρό παιχνίδι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Τα ημίμετρα δεν είναι ο δρόμος που είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε»
Η «πολιτική λύση, όπως την οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικά παρά μόνο με την πλήρη εφαρμογή των όσων διακήρυξε ο Πρόεδρος Πούτιν όταν μίλησε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σε ενημέρωση που έγινε στη Μόσχα στα αγγλικά.
«Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλοι, τόσο το καλύτερο θα είναι και τόσο πιο κοντά θα είναι αυτή η επιθυμητή πολιτική λύση για όλους», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Στην ομιλία που έκανε ο Πούτιν στις 14 Ιουνίου στο υπουργείο Εξωτερικών έθεσε τους εξής όρους: Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί και ελέγχει ως επί το πλείστον η Ρωσία.
Το Κίεβο, το οποίο θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανακτήσει τον έλεγχο των χαμένων εδαφών, αν μπορεί, είχε δηλώσει τότε ότι οι όροι αυτοί θα ισοδυναμούσαν με παράδοση.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia.jpg)
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/russia.jpg)
Ουκρανικοί μάχονται κοντά στον μεγάλο στόχο της Μόσχα: το Ποκρόφσκ
Ο Ριαμπκόφ, διπλωμάτης καριέρας που εποπτεύει επίσης τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν βλέπει σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα μιλήσει με τη γλώσσα των τελεσιγράφων.
«Χωρίς την επίλυση των προβλημάτων που ήταν οι βασικές αιτίες αυτού που συμβαίνει, δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ. «Επομένως, οι παραλλαγές και τα ημίμετρα δεν είναι ο δρόμος που είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε».
Η Μόσχα ελέγχει περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, και τέσσερις περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Παρόλο που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το σύνολο των τεσσάρων αυτών περιοχών αποτελεί εξ ολοκλήρου τμήμα της Ρωσίας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας τους, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή των ουκρανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με στοιχεία από ανοιχτή πηγή στη γραμμή του μετώπου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία και η Κίνα συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους, με τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα και το ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο να έχουν ήδη ξεκινήσει.