Η ισπανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση πολυτελών οχημάτων, τα οποία εισάγονταν και πωλούνταν σε παίκτες ποδοσφαίρου υψηλού επιπέδου της Πριμέρα. Η επιχείρηση της Μονάδας Οικονομικού Εγκλήματος και Φορολογικών Αδικημάτων (UDEF) της Αστυνομίας της Χαέν.
Η επιχείρηση της Αστυνομίας, γνωστή ως «Urus» (από το πολυτελές SUV Lamborghini Urus), ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Αφορμή ήταν όταν μια Ιταλίδα κάτοικος της πόλης Vecindario-Santa Lucía de Tirajana (Λας Πάλμας) κατήγγειλε ότι της είχε επιβληθεί τροχονομική παράβαση για Lamborghini με προσωρινές πινακίδες. Αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν της ανήκε.
Η πλειονότητα των εμπλεκομένων είναι ποδοσφαιριστές
Οι παραβάσεις προέρχονταν από την περιοχή Boadilla del Monte (Μαδρίτη), γεγονός που οδήγησε τις αρχές να ερευνήσουν τη διαδικασία ταξινόμησης των οχημάτων. Ανακάλυψαν ότι πολλά πολυτελή αυτοκίνητα εισάγονταν στην Ισπανία και ταξινομούνταν στο όνομα τρίτων προσώπων που δεν είχαν καμία σχέση με την αγορά, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση μέσω του ειδικού καθεστώτος REBU.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από τους συλληφθέντες ήταν διαχειριστής και ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας στη Μαδρίτη. Αυτός δεχόταν παραγγελίες κυρίως από ποδοσφαιριστές της πρώτης κατηγορίας με υψηλά εισοδήματα. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, που δραστηριοποιούνταν ως φορολογικοί σύμβουλοι στη Βαρκελώνη, αναλάμβαναν την ταξινόμηση των αυτοκινήτων σε διάφορες επαρχιακές διευθύνσεις μεταφορών της Ισπανίας. Με τον τρόπο αυτό απέφευγαν πληρωμή φόρων και πλαστογραφώντας έγγραφα ολοκλήρωναν την απάτη.
Έρευνες της UDEF
Οι αρχές ξεκίνησαν την έρευνα γύρω από την Lamborghini που αναφέρθηκε αρχικά και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία ταξινόμησής του είχε γίνει στη Χαέν από γραφείο διαχείρισης εγγράφων στην πόλη, το οποίο έλαβε εντολή από άλλη εταιρεία στη Βαρκελώνη. Το όχημα ανήκε σε γνωστό ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε ομάδα της La Liga. Αυτός όταν κλήθηκε από την Αστυνομία να καταθέσει ως θύμα της υπόθεσης, προσκόμισε συμβόλαιο αγοράς με αντιπροσωπεία στη Μαδρίτη. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την οριστική ταξινόμηση του αυτοκινήτου για λόγους που δεν σχετίζονταν με τον ίδιο.
Οι ερευνητές της Αστυνομίας εξέτασαν περαιτέρω τις πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την αντιπροσωπεία στη Μαδρίτη και εντόπισαν πολυάριθμες παρατυπίες στα συμβόλαια. Αποκάλυψαν ότι το εγκληματικό κύκλωμα αποκτούσε οχήματα πολυτελείας από το εξωτερικό. Αυτα στη συνέχεια καταχωρούνταν στο όνομα ανυποψίαστων τρίτων προσώπων, με τα στοιχεία τους να παρέχονται από τους διαχειριστές μιας εταιρείας στη Βαρκελώνη.
Φοροδιαφυγή και πλαστογραφία εγγράφων
Η χρήση κλεμμένων ταυτοτήτων επέτρεπε στην αντιπροσωπεία να αποφύγει την καταβολή του ειδικού φόρου μεταφοράς (μοντέλο 576). Παραλληλα, αλλοιώνονταν σημαντικά στοιχεία στα σχετικά έγγραφα. Κυρίως η αξία και η χιλιομετρική απόσταση των οχημάτων, μειώνοντας έτσι το οφειλόμενο ποσό φόρου.
Μόλις ολοκληρωνόταν η φορολογική τακτοποίηση του εισαγόμενου οχήματος, οι διαχειριστές στη Βαρκελώνη αναλάμβαναν να αλλάξουν την κυριότητα των αυτοκινήτων. Για να ολοκληρώσουν την κίνηση χρησιμοποιούσαν ενδιάμεσες εταιρείες πώλησης. Τελικά, τα οχήματα μεταβιβάζονταν στους πραγματικούς αγοραστές, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές που είχαν πληρώσει γι’ αυτά.
Η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται, καθώς εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.