Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ολοκλήρωσε την Τρίτη τη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με φόντο την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μακράν μεγαλύτερο χρηματοδότη του Οργανισμού, με την αποχώρηση της χώρας να έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα.
Αβέβαιο το μέλλον για τον ΠΟΥ
Η οκταήμερη σύνοδος στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη βρέθηκε αντιμέτωπη με την επίλυση των επιπτώσεων της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου να ξεκινήσει τη μονοετή διαδικασία αποχώρησης από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ.
«Λειτουργούμε με διπλούς στρατηγικούς στόχους: να κινητοποιήσουμε πόρους και να σφίξουμε το ζωνάρι», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στις καταληκτικές παρατηρήσεις του.
«Λυπούμαστε για την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν και ήταν επίσης λυπηρό να βλέπουμε ότι συμμετείχαν λιγότερο αυτή την εβδομάδα», είπε.
«Νομίζω ότι όλοι αισθανθήκαμε την απουσία τους. Ελπίζουμε ότι θα το ξανασκεφτούν και θα καλωσορίσουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε μεταξύ άλλων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο, αλλά είχαν μόνο σποραδικές συνεισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της οκταήμερης εκδήλωσης.
Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 34 κράτη μέλη, τα οποία υποδεικνύουν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που διαθέτει τεχνικά προσόντα στον τομέα της υγείας.
«Νέες πραγματικότητες»
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε νέες πραγματικότητες, με την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας των Μπαρμπάντος Jerome Walcott, πρόεδρος του συμβουλίου, κλείνοντας τη συνεδρίαση.
«Παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συγκεντρωθήκαμε και καταλήξαμε σε συμφωνία για 40 αποφάσεις και επτά ψηφίσματα, τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση του έργου μας και στην ενίσχυση της καλής δημόσιας υγείας».
Αν μη τι άλλο, η κίνηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει εμφανή την ανάγκη για ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντικές συνεισφορές.
Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αύξηση των συνδρομών των μελών ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το ήμισυ του προϋπολογισμού του οργανισμού έως το 2030, το διοικητικό συμβούλιο συνέστησε αύξηση των συνδρομών κατά 20%, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα της υποστήριξής σας και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης του ΠΟΥ σε μια πιο προβλέψιμη και βιώσιμη οικονομική βάση», δήλωσε ο Tedros.
«Είπατε ότι πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες με βάση τη ρεαλιστική χρηματοδότηση. Συμφωνούμε», ανέφερε, προσθέτοντας ακόμα «είπατε ότι πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα, να ενισχύσουμε την εποπτεία και να μειώσουμε τις περιττές δαπάνες. Συμφωνούμε».
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν από το συμβούλιο ήταν οι μη μεταδοτικές ασθένειες, η ψυχική υγεία, οι δερματικές ασθένειες, η περιβαλλοντική υγεία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, τα υποβαθμισμένα και παραποιημένα φάρμακα, η υγεία των μητέρων και των νεογέννητων, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και η καθολική υγειονομική κάλυψη.