Περισσότεροι από 3.000 καλλιτέχνες έγραψαν για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του οίκου Christie’s να δημοπρατήσει έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη, στην τελευταία αντίδραση των δημιουργικών βιομηχανιών ενάντια στην απειλή που θέτουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Σε επιστολή τους προς τον οίκο δημοπρασιών, οι καλλιτέχνες εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» ότι πολλά από τα έργα τέχνης που πωλήθηκαν δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που ήταν γνωστό ότι είχαν εκπαιδευτεί σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια, αναφέρουν οι Financial Times.
Ενώ πολλοί από τις δημιουργικές βιομηχανίες από τη μουσική μέχρι τον κινηματογράφο, τα μέσα και την τέχνη δεν έχουν αντίρρηση για την ανάπτυξη μοντέλων AI, και συχνά χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία στη δουλειά τους, ανησυχούν ότι πολλοί από τα πιο δημοφιλή δεν πληρώνουν για υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να αντιγράψουν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν την αρχική εργασία.
«Αυτά τα μοντέλα, και οι εταιρείες πίσω από αυτά, εκμεταλλεύονται ανθρώπους καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας τη δουλειά τους χωρίς άδεια ή πληρωμή για να κατασκευάσουν εμπορικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που τους ανταγωνίζονται», ανέφερε η επιστολή. «Η υποστήριξή σας σε αυτά τα μοντέλα και στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, ανταμείβει και δίνει περαιτέρω κίνητρα στις μαζικές κλοπές των έργων ανθρώπων καλλιτεχνών από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης».
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ai-art-greece.jpg)
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ai-art-greece.jpg)
Εικόνα “Ελληνικού χωριού” φτιαγμένη από ΑΙ
Η δημοπρασία «Επαυξημένη Νοημοσύνη» σήκωσε θύελλα αντιδράσεων
Η εναρκτήρια δημοπρασία τέχνης τεχνητής νοημοσύνης του Christie, που ονομάζεται Augmented Intelligence, ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη πώληση αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλο οίκο δημοπρασιών με έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν μοντέλα AI. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
Η τέχνη AI είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας της αγοράς, που ορίζεται ως οποιαδήποτε τέχνη που έχει δημιουργηθεί ή βελτιωθεί με εργαλεία AI. Η Νικόλ Σέιλς Γκάιλς, διευθύντρια ψηφιακής τέχνης στον οίκο Christie’s, δήλωσε στους FT ότι η τεχνητή νοημοσύνη «δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη δημιουργικότητα…Ενισχύει το ανθρώπινο φάσμα της δημιουργικότητας».
Απαντώντας στην επιστολή, ο οίκος Christie’s είπε ότι «οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται σε αυτή την πώληση έχουν όλοι ισχυρές, υπάρχουσες διεπιστημονικές πρακτικές τέχνης, ορισμένες αναγνωρισμένες σε κορυφαίες συλλογές μουσείων. Τα έργα σε αυτή τη δημοπρασία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν το έργο τους».
Αυθεντικά έργα χωρίς άδεια διδάσκουν την τεχνητή νοημοσύνη
Ο μουσικός και καλλιτέχνης Εντ Νιούτον-Ρεξ, ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής και ιδρυτής της Fairly Trained, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας για τα δικαιώματα των δημιουργών, είπε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούσαν έργα άλλων καλλιτεχνών χωρίς άδεια ή πληρωμή.
«Δεν κατηγορώ τους καλλιτέχνες που τα χρησιμοποιούν. Αλλά ο Christie’s πουλά αυτά τα έργα για δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια είναι μια σιωπηρή συγκατάθεση της εκμετάλλευσης πίσω από τα εμπλεκόμενα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Το βρίσκω πολύ αηδιαστικό σε μια εποχή που τόσοι πολλοί καλλιτέχνες βλέπουν τα προς το ζην να καταστρέφονται από αυτά τα ίδια προϊόντα».
Η δημοπρασία υπογραμμίζει την περίπλοκη συζήτηση στη δημιουργική βιομηχανία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, με τους καλλιτέχνες να διχάζονται σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και κατά πόσον η τεχνολογία θα γίνει βασικό εργαλείο στη δημιουργική διαδικασία. Άλλα μέρη της καλλιτεχνικής κοινότητας υποστήριξαν την πώληση, με ορισμένους μάλιστα να δέχονται την αναφορά και να δημιουργούν κομμάτια ψηφιακής τέχνης χρησιμοποιώντας λέξεις και εικόνες.
Το επιχείρημα για την τεχνολογία και την τέχνη είναι το πιο πρόσφατο σημείο ανάφλεξης πριν από την ολοκλήρωση μιας διαβούλευσης για την τεχνητή νοημοσύνη και τις δημιουργικές βιομηχανίες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσφέρει εξαίρεση από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, επιτρέποντας στις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν υλικό από μουσική και βιβλία μέχρι μέσα και φωτογραφίες για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, εκτός εάν ο κάτοχος των δικαιωμάτων αντιταχθεί στο σύστημα «επιφύλαξης δικαιωμάτων».
Αυτά τα σχέδια έχουν θορυβήσει εταιρείες σε όλο τον κλάδο της μουσικής, της παραγωγής ταινιών, της τέχνης και των μέσων ενημέρωσης, δεδομένου ότι το σύστημα «εξαίρεσης» θα μπορούσε να είναι δαπανηρό και δύσκολο στην αστυνόμευση.
Πηγή: ot.gr